… ideje nekilátni!

Kommunikáció: egy trükk, ami rengeteget segít

Posted by on Jan 7, 2013 in Blog |

Kommunikáció: egy trükk, ami rengeteget segít

A sikeres kommunikácó elengedhetetlen az élet összes területén. Legyen az kommunikáció a párkapcsolatban, kommunikáció a munkahelyen vagy otthon, ha nincsenek meg az alapvető kommunikációs készségeink, könnyen kudarcot vallhatunk. A nem megfelelő kommunikáció vitákat gerjeszt, indulatokat szít még azokban a helyzetekben is, amikor szándékaink teljesen ártatlanok voltak, nemhogy még akkor, amikor konfluktust vállalunk fel.

Klienseim körében tapasztalom, hogy az egyik legnehezebb kommunikációs feladat közölni másokkal a saját problémánkat. Amikor úgy érezzük, hogy a másik nem megfelelően bánik velünk, nem azt kapjuk, amit megérdemelnénk, vagy átlépték a határainkat. Mégis, hogyan közöljük, ha bajunk van?

Probléma kommunikációja? használd az Én-nyelvet!

“Nem az a baj, amit mondasz, hanem az, ahogy mondod” – ez a veleje az erőszakmentes kommunikációnak és az én-nyelv használatának. Panaszainkat olyan formában fogalmazzuk meg, hogy az a másik számára befogadható legyen. Ezzel a kommunikációs trükkel a másikat rávesszük arra, hogy a mi szempontunkból lássa a dolgokat, ne pedig a vita kezdetekor sündisznóként vegye fel a védelmi pozícíót.

"Itt rólam van szó, fogadd el!"

“Az egész rólam szól, fogadd el!”

Én-nyelv vs. Te-nyelv a kommunikációban

A Te-nyelv és az Én-nyelv között egy apró de ugyancsak lényeges különbség van: az én-nyelv az én saját helyzetemről szól, míg a te-nyelv arról, hogy mit rontott el a másik.

—Példák a Te-nyelvre:
 • „Te ezt csináltad,
 • „Te miattad van ez,
 • „mert Te mindig…
 • „Ha Te ezt vagy azt csinálnád végre…”

Ha megfigyeled, a fenti kommunikációs fordulatokban csak a másikról van szó. Támadás mindegyik mondat, amiből értő beszélgetés már nem nagyon lesz, hiszen a másik automatikusan beáll védekező pozícióba.

—Te-nyelv tipikus fajtái:
 • —Kritizálás
 • —Hibáztatás
 • —Szidás
 • —Utasítás
 • Számonkérés

Ellenben ha az Én-nyelvet használod, a következőképpen kommunikálod a gondokat:

—Példák az Én-nyelvre:
 • „Én úgy érzem, hogy…
 • „Nekem ez így esett…
 • „Amit tettél, az rám így hatott…

Tehát a kommunikáció során arra helyezzük a hangsúlyt hibáztatás helyett, hogy megértetjük a másikkal, hogy milyen következményei és hatásai voltak ránk nézve annak, amit mondott vagy tett.

Az én-nyelv használatának eredménye a kommunikációban: ha fontosak vagyunk a számára, bezárkózás és automatikus önvédelem helyett oda fog figyelni, megpróbálja megérteni a problémánkat és változtatni fog.

Próbáld ki, neked hogyan működik? Próbáltad már? Írd meg a tapasztalataidat!

Join the conversation and post a comment.

 1. Anna

  Az életem során mindhárom kommunikációs stílus megvolt-megvan nekem.
  Kezdetben volt az agresszív stílus (na nem durván, csak amennyire egy csecsemő-kisgyermek képes érvényesíteni az akaratát, érdekeit; aztán jött a “sötét” kamaszkor – a passzív kommunikációs stílussal és minden vele járó tragikummal együtt. Fiatal felnőttként éreztem rá az asszertiv kommunikáció ízére és tanultam-gyakoroltam, s alkalmazom most is. És kiléptem a fénybe… 🙂
  És jól érzem magam, és a környezetemben is sokan…
  Anna

  • Körte

   Úgy gondolom bizonyos helyzetekben könnyebb használni az én nyelvet, másikban jóval nehezebb. Én akkor találom nehéznek, amikor úgy érzem nincs a kezemben az irányítás, amikor függök valakitől (pl. felettestől), vagy várok valakire, valamire. Ebben az esetben a kiszolgáltatottság miatt nehéz nekem én nyelven kommunikálni, inkább hallgatok, ami viszont az önbecsülésem rovására megy.
   De nem is mondta senki, hogy mindig én-nyelven kell kommunikálni… 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kommunikációs stílusok | BoldogságTervezés - [...] az érdekeinket. A sikeres kommunikáció elsajátításához a legjobb tehát, ha gyakoroljuk az asszertív kommunikáció alapjait, és tudatosan gyakoroljuk azt…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.