… ideje nekilátni!

A sikeres célkitűzés titka: SMART célok!

Posted by on Jan 14, 2013 in Blog |

A sikeres célkitűzés titka: SMART célok!

Hogyan tűzzünk ki célokat úgy, hogy azok meg is valósuljanak? A hatékony célkitűzés témáról már volt szó, most ismerjük meg a SMART célkitűzés alapjait. A SMART célkitűzés abban segít, hogy felmérjük, érdemes-e az adott célt kitűzni.

 

SMART célkitűzés – a sikeres célkitűzés titka

 

A “smart” szó jelentése angolul “ügyes, okos”, a SMART célkitűzés tehát az okos, ügyes, ésszerű célok kitűzésében segít. Főleg cégeknél különféle projekttervezésekhez használják, de a business és a life coaching területén is nagyszerűen alkalmazható. Lássuk, mit jelentenek az egyes betűk a SMART célkitűzés esetén.

S: specific, tehát konkrét, pontosan körülírt

M: measurable: mérhető

A: achievable, tehát megvalósítható, elérhető

R: relevant, tehát témába vágó, releváns

T: time-bound, tehát időkerethez köthető.

A SMART célkitűzés módszere kimondja, hogy amennyiben a célunk nem felel meg a fenti öt kritériumnak, úgy igencsak meggyűlik a bajunk a célmegvalósítással.

Tűzz ki smart célokat!

Tűzz ki SMART célokat!

 

Miért fontos a SMART célkitűzés?

 

Ha ugyanis a célt nem tudjuk pontosan körülírni a célkitűzés során, akkor csak a homályban fogunk tapogatózni, hiszen azt sem fogjuk tudni, merre induljunk el. Ez az a tipikus eset coaching során például, amikor azt mondja a kliens, hogy “több szeretnék lenni”. Ez még nem célkitűzés, hiszen maga a kliens sem fogalmazta meg pontosan, hogy mit is akar.

Ha a célt nem tudjuk mérni, akkor hiába a célkitűzés, hiszen nem fogjuk tudni, elértük-e és vajon úgy-e, ahogy akartuk. Tehát a fogyókúrázó hiába akarja hogy véknyabb legyen, ha nem rendel ehhez reálisan számokat, akkor nem tudja megünnepelni magát, ha sikerül illetve ellenőrizni a haladást.

Ha a célról azt sem tudjuk, megvalósítható-e, vagy az adott körülmények között világosan látszik, hogy elérhetetlen, akkor egyelőre felesleges törekedni rá, mert nem fog sikerülni, mi meg csak sokkal frusztráltabbak leszünk, mint most. A “jövőre dolgozás nélkül gazdag leszek” típusú célok tipikusan ilyenek. Nem célok, hanem inkább álmok ezek.

Ha a cél nem időtartamhoz kötött, tehát nincs hozzá határidő, akkor állandóan csak tologatni fogjuk az elérését és halogatni.

 

Vizsgáld meg a céljaidat: SMART célok vajon?

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. A GROW coaching modell | BoldogságTervezés - [...] elérhető, reális, időkerethez kötött, mérhető és konkrét. (ha részletesen érdekel a SMART célkitűzés, [...]
  2. Hogyan (ne) érd el a céljaidat? | - […] A SMART célok […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *