… ideje nekilátni!

Business coaching vs. life coaching – mi a különbség?

Posted by on feb 17, 2013 in coaching | 4 comments

Business coaching vs. life coaching – mi a különbség?

A business coaching, azaz az üzleti coaching a coachee bizonyos üzleti teljesítményének vagy képességének javítását célozza meg, míg a life coach a magánéletbeli elakadások esetén segít. Íme a főbb különbségek Joó Zsuzsa karriertanácsadó és coach előadása alapján:
 

Főbb különbségek business és life coaching között:

 

Célállítás:

 

Business coaching esetén sokszor a megrendelő és a kliens személye nem ugyanaz. Tehát a cégvezető eldönti, hogy egy alkalmazottja mellé coachot fogad, az alkalmazott legfeljebb választhat több coach közül, de magáról a coaching folyamatról és annak céljáról nem ő dönt.
Tehát a megrendelő állítja fel a coaching célját, amiről szerződésben állapodik meg a coach-csal a “coachee feje fölött”. Előfordul olyan is, hogy maga a cégvezető kér magának coachingot. Magyarországon a coaching főleg a nagyvállalati kultúrára jellemző, kis- és középvállalkozások ritkábban vesznek igénybe coaching szolgáltatást.

Life coaching esetén a célt maga a coachee állítja, ő keresi fel a coachot, tehát a megrendelő és a kliens egy és ugyanaz.

 

Témák:

 
A business coaching és a life coaching témái között sok helyen lehetnek átfedések, maga a kérdezéstechnika és a coaching módszer ugyanaz.
 

Tipikus business coaching témák:

 1. Önismeretfejlesztés
 2. Önbizalomnövelés
 3. Idő menedzsment
 4. Munka-magánélet egyensúly
 5. Konfliktuskezelés
 6. Stresszkezelés
 7. Feladatok delegálása
 8. Vezetői kompetenciák fejlesztése
 9. Munkahelyi kiégés
 10. Prezentációs készségek javítása

 

Tipikus life coaching témák:

 1. Önismeretfejlesztés
 2. Önbizalomnövelés
 3. Idő menedzsment
 4. Munka-magánélet egyensúly
 5. Konfliktuskezelés
 6. Stresszkezelés
 7. Randizás
 8. Párkapcsolat
 9. Szakítás feldolgozása
 10. Szülő-gyermek kapcsolat
 11. Külföldre költözés, nagyobb váltás az életmódban
 12. Midlife crisis
 13. Nagyobb motiváltság
 14. Karrierváltás
 15. Vállalkozóvá válás
Business coaching

Business coaching

 

Szerződéskötés:

 

Business coaching esetén a szerződés nagyon fontos eleme a coachingnak. Ezt a coachingot igénylő cég és a coach köti meg, a szerződés egyes részleteit (pl. díjazást) maga a kliens nem is látja. A szerződésben a cég és a coach lefektetik az együttműködés feltételeit, így például azt is, hogy pontosan hány alkalomra szerződnek. A coaching folyamat során a business coachtól a cég kérhet beszámolót arról, hogy hogyan haladnak a kitűzött cél felé a klienssel.

Life coaching esetén általában nem kötnek jogi szerződést a felek, a coach tisztázhatja a folyamat elején az együttműködés formáját és az etikai alapelveket. Az etikai alapelvek betartása természetesen a business coachingnál is nagyon fontos.

 

Árazás:

 

A business coaching ára körülbelül a life coaching szolgáltatások háromszorosa.

 
 

 
 

4 hozzászólás

Join the conversation and post a comment.

 1. Anna

  Jól gondolom-e, hogy “civil” (azaz nem vállalkozó) ember elővv “válik life-coach”-csá, s azután business és egyéb “szakirányú” “edzővé”? Mondjuk azok, akik már vállalkozók, könnyebben sajátítják el a coach-os tudnivalókat, már “képben vannak”, tudja mitől válik egy ember vállalkozóvá, mit kell erősítenie, felépítenie az eléje kerülő emberanyagból. Aki jó vállalkozó egyben a maga életét is jól menedzseli, csak apróbb “igazításokra van szüksége”, a life-coach-csá váláshoz… Ideális esetben – persze.
  A.

  • BoldogságTervezés

   Kedves Anna!

   Többféle szemlélet van: az egyik azt mondja, hogy nem kell értened ahhoz a területhez, amelyen coacholsz, hiszen nem tanácsadó vagy, hanem coach, akinek feladata, hogy segítségével a kliens megtalálja a számára legjobb megoldást. Persze nagyon jó coachnak kell lenned, rengeteg technikával felvértezve!
   A másik szemlélet azt mondja, hogy muszáj a business háttér, persze ezt legfőképpen azok mondják, akik ilyennel rendelkeznek. Tény és való, hogy ők azok, akik könnyebben találnak business coach ügyfelekre, egyébként roppant nehéz bekerülni, rengeteg kapcsolatépítés kell hozzá.

 2. Kiss Marcsi

  Nagyon érdekes mind a két terület. Engem a life coaching terület érdekel. Kvantum balansz életviteli tanácsadással, és életút elemzéssel foglalkozom, ehhez ez a terület nyújt több segítséget. Valóban igaz, hogy nehéz az ügyfeleket megtalálni, és üzleti területen nagyon jó kapcsolatokkal és jó hírnévvel kell rendelkezni, hogy bekerülhess egy-egy céghez. Az is fontos szerintem, hogy hol van már szakmai tapasztalatod, természetesen folyamatosan kell az embernek képeznie magát, megújulni, és újabb tapasztalatokat szerezni.

 3. Nagyné Ági

  A life coaching érdekel. Életvezetésben segítem a klienseimet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.