Önbizalmad márpedig van!

Avagy egy Tréning a bennünk rejlő önbizalom aktiválására

Először is kezdjük ott, hogy olyan nincs, hogy valakinek nincsen önbizalma. Ha máris szkeptikusan karba tennéd a kezed, akkor hadd világítsuk meg neked ezt a kijelentést egy rövid, ám annál tanulságosabb történettel:

Talán semmi sem ragadja meg ennél a történetnél jobban azt, hogy eredendően mennyire bátornak, önbizalommal telinek és felfedezőnek születtünk. A rajzoló kissrácot nem hogy elbátortalanítaná az, hogy senki sem tudja, hogy néz ki, vagy létezik-e Isten, hanem kifejezetten meggyőzi őt arról, hogy annál nagyobb szükség van rá, hogy végre valaki felkösse a gatyáját és megmutassa! Gyermekkorunkban olyasvalakik voltunk, aki képes a saját világa és saját élete megalkotására.

Talán a korai gyerekkorodból sem sok mindenre emlékszel, de azt már biztosan láttad, hogy egy gyereket nem érdeklik a kudarcok. Amikor járni tanul, nem hagyja abba a járást, csak mert elesett. Próbálkozik újra és újra, amíg nem megy neki az, amit a fejébe vett. Hasonló szívóssággal fedezi fel a környezetét. Ami persze a kismamák rémálma, mert a gyerek mindig elmászkál. És számára a „senki sem tudja” nem jelenti azt, amit számunkra, hogy „lehetetlen”, mivel számára nem rakódott még rá ez a jelentés. Még nincs tele olyan értelmezési és viselkedési sémákkal amelyek korlátoznák a lehetőségét a saját világa megteremtésére, és a saját kreativitása bűntudat vagy szorongás nélküli alkalmazására és ezzel együtt az álmai megvalósítására.

Ugyanezt a bátorságot, önbizalmat és felfedezési vágyat viszont már csak nagyon kevés emberben látjuk viszont felnőttként. A kérdés csak az, hogy mi történt velük? A válasz is kézenfekvő: egyszerűen bonyolult társasági normák és interakciók kinevelik belőlünk ezeket a dolgokat. Olyan viselkedési sémákat sajátítunk el a kritikus fejlődési időszakban, ami lakat alá zárja az önbizalmunkat, és a kreatív felfedezést és teremtést elősegítő bátorságunkat. Ennek a mechanizmusát pedig az alábbi roppant tanulságos főemlősökkel végzett kísérlet mutatja be legjobban:

Végső soron mindnyájan a majmokéhoz hasonló viselkedési mintákat és értelmezési sémákat sajátítottunk el, amelyek uralják, szabályozzák és korlátozzák az életünket. A jó hír azonban, hogy ezek azonosíthatók, és némi munkával kiiktathatók vagy egyszerűen feléjük kerekedhetünk.

A kérdés csak az, készen állsz-e kilépni a mátrixból? Ha igen, akkor a Félelmen Túl Önbizalom Tréning neked való, mert pontosan ezt célozza meg.

Erősebbé válni, mint a kétségeink és a félelmeink…

Erről szól ugyanis a Félelmen Túl Önbizalomtréning. A tréning két napján a BoldogságTervezés sajátos tréningmódszertanával segítünk téged végigvezetni az úton, hogy meglásd, hogy működnek a beléd nevelt önbizalomromboló programjaid, és segítünk, hogy hátra hagyhasd a kétségeidet és félelmeidet, megtanulj bízni magadban, és ezt az újsütetű önbizalmat a sikeresebb jövőd szolgálatába állítsd.

A tréningnek köszönhetően megtanulhatsz határozottan dönteni és kiállni magadért, és olyan önbizalomépítő kognitív programra tehetsz szert, ami a további életedben végig segíthet a céljaid megvalósításában. Tisztán látni fogod, hogy milyennek szeretnéd a jövődet, elengeded a félelmeidet és a kétségeidet, hogy magabiztosan haladhass a célod felé miközben önmagaddal és a világgal is békében vagy.

A Félelmen Túl két napján leginkább a tapasztalati és episztemológiai coaching sajátos egyvelegével segítünk tisztába jönni a tudattalan kognitív programjaiddal, amelyek az önbizalmadat rombolják, a felismerést követően pedig olyan programokra cserélni ezeket, amelyek a továbbiakban fejlesztik és építik az önbizalmadat. A tapasztalati coaching lényege, hogy tanulni leginkább úgy lehet, ha csinálsz valamit és aközben tapasztalsz. Ezért több gyakorlat is lesz, amit a tréning során végig kell csinálnod a többi résztvevővel. Az episztemológiai coaching pedig az ismereteidet, az információfeldolgozó programjaidat veszi célba, így az elméleti ismereteid újra írását a tettekből nyert tapasztalataidhoz tudjuk kötni. Mivel látod és tapasztalod is a gyakorlatok eredményeit, valamint mindezt az ismereteidhez is kötni fogjuk, a változás, amit ezzel elérhetsz tartós lesz. Elvégre a megtapasztalt dolgokra sokkal jobban emlékszünk, mint valamire, amit egy könyvben olvastunk.

Ezen felül egyszerű, gyakorlatias és hatékony eszközöket is a kezedbe adtunk, amelyek hosszú távon nemcsak segítenek több önbizalomra szert tenni, de támogatni fogják, hogy a gyakorlatba is átültesd, amit a tréningen megtapasztaltál és megtanultál. Ezt a tapasztalást és tanulást fogja segíteni az az elméleti háttér és keretrendszer, amit a tréning folyamán szintén a kezedbe adunk.

A Félelmen Túl Önbizalom Tréningig már csak ennyi idő van hátra:

Önbizalom Tréning
Félelmen Túl
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

A tréning célja és témái

A tréning célja, hogy az életedet úgy éld le, hogy a döntéseidet és a tetteidet mindig ténylegesen te határozd meg, és ne pedig a tanult kétségeid és félelmeid által felhúzott korlátok. Vagyis a tréning a legnagyobb lépés ahhoz, hogy megtapasztald az igazi belső erődet és az önbizalmadat ne a sikered hátráltatására, hanem elősegítésére használd. A félelmeid, a kétségeid és a negatív gondolatok elengedésével megtanulhatsz jobban bízni az intuíciódban, ami a belső erőd, a döntésképességed, és a kreativitásod tényleges magja. Ezen felül persze néhány készségünk fejlesztésére is ki kell térni. Mert Mi a titkuk azoknak az embereknek, akiknek van önbizalmuk? Hát gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás! Hogy mit kellene gyakorolnod? Természetesen a következőket:

 • sikerre vivő kommunikációs eszközök használatát
 • jelenlétet (amikor TÉNYLEG a jelenben vagy és nem a fejedben)
 • másoktól származó vélemények kezelését
 • azt, hogy rendben van, ha hibázol

Éppen ezért a tréningen leginkább ezekre fogunk fókuszálni.

A tréning témái

 • Kétségek, félelmek és negatív gondolatok. Amikor a legnagyobb szükségünk lenne az önbizalmunkra, akkor a leghangosabbak a kétségeink, a félelmeink és a negatív gondolataink. Félünk a nyilvános szerepléstől, félünk a visszautasítástól, és még egy sor másik dologtól, és ezek mind megakadályoznak minket abban, hogy a bennünk rejlő erőforrásokat és lehetőségeket maximálisan kihasználjuk. Sokszor azért nem teszünk a vágyainkért, vagy nem lépjük meg azt, ami számunkra fontos, mert a félelmeink és a kételyeink visszatartanak. Szörnyű történeteket suttognak a fülünkbe kudarcról, sikertelenségről, megaláztatásról, ezért inkább nem cselekszünk. A tréningen megtanuljuk ezeket kezelni és menedzselni.

 • Mások véleményének a kezelése. Mennyire függsz mások véleményétől? Mennyire hiszel magadban attól függetlenül, hogy ki mit mond? Az önbizalomépítés egyik legfontosabb pillére az, hogy tudd mások véleményét (helyén) kezelni. Erről is szó lesz a tréningen!

 • Tudatossá válni a jelennel kapcsolatosan, avagy jelen lenni az itt és mostban. Ha állandóan a múltba vagy a jövőbe ugrálsz az elmédben ahelyett, hogy itt és most lennél, szétforgácsolod az akaraterődet is és az önbizalmadat is. Hogyan is oldhatnál meg bármit sikeresen, ha egyszerre rágódsz a múltbéli hibáidon és aggódsz a jövő miatt, miközben éppen jelen nem vagy?

 • Újra megbízni magadban. Az iskolarendszer arra tanított meg bennünket, hogy a hibázásnál nincs rosszabb. Ha hibázol, fekete pontot vagy rossz jegyet kapsz. Ez a hozzáállás megöli a kreativitást és az ötletelést, amely tevékenységek lényege, hogy hibák garmadáját követjük el, mire eljutunk a megoldásig. Az önbizalomnak sem az az alapja, hogy sosem hibázhatsz, és mindig mindent jól csinálsz, hanem az, hogy mindezekkel tisztában vagy, és békében vagy önmagaddal akkor is, ha hibáztál. Sőt! Tudod, hogy a hibázás elkerülhetetlen része a fejlődésednek! Sokan emiatt már rég elveszítették a bizalmat saját magukban. Szó lesz arról, hogy tudod ezt a bizalmat lassan visszaszerezni és újraépíteni.

 • Az intuíciód segítségével dönteni – félelmeken, kétségeken és negatív gondolatokon túl. Sokszor mindenre és mindenkire hallgatunk, csak éppen az intuíciónkra nem. Legtöbbször már nem is halljuk a hangját, annyira elnyomták azt a félelmeink és a kétségeink. Megtanuljuk újra meghallani az intuíciónk hangját.

 • Átírni a jövődet. Amikor a félelmeid és kétségeid miatt nem teszel meg valamit, nem csak az adott lehetőség vész el. Minden ilyen meghátrálás a jövőbeli hasonló döntéseidet is alakítja. Egyre erősebb less a meghátrálási reflexed, és egyre kevésbé lesz valószínű, hogy ez holnap, holnapután másképp legyen. Ebből az ördögi körből is segít kikerülni a tréning.

Mit kapsz a Félelmen Túl Önbizalom Tréningtől?

Azok, akik elvégzik ezt a tréninget, jellemzően…

 • …megtanulják kezelni a félelmüket a nyilvános szerepléstől.

 • …megtanulják kezelni a félelmüket a visszautasítástól.

 • …megtanulják kezelni a félelmüket mások véleményétől.

 • …megtanulnak megbízni magukban, és nem engedik, hogy a félelmeik és a kétségeik irányítsák a döntéseiket és a tetteiket.

 • …tisztábban látják a céljaikat, könnyebben hoznak meg döntéseket, és kitartóbban viszik végig az elképzeléseiket.

 • …kiegyensúlyozottabban kezelik az érzelmeiket, és bármilyen helyzetben könnyebben képesek megtartani a belső egyensúlyukat.

 • …szabadabbnak érik magukat, hogy olyan életet éljenek, amilyet igazán akarnak.

 • …magabiztosak lesznek a személyes és a szakmai kapcsolataikban.

A Félelmen Túl Önbizalom tréninget évenként jellemzően egyszer, legfeljebb kétszer rendezzük meg, rendszerint tavasszal és ősszel. A tréning csoportos közegben megvalósuló egyéni személyiségfejlesztő trénig. Ez annyit tesz, hogy a csoport ugyan közösséget jelent, ám a tréning végkimenetele végső soron tőled függ. Te döntöd el, hogy mennyit szeretnél és tudsz saját magad számára kivenni a tréningből!

A tréning szakmai háttere és módszertana

Tapasztalati tanulás, 80% gyakorlat

A tréning gerincét gyakorlatok adják. Ezek révén pontosan úgy tanulsz meg számodra fontos készségeket és fejleszted bizonyos képességeidet, ahogyan például beszélni vagy járni is megtanultál. Ezt hívjuk tapasztalati tanulásnak. Ha valamit elmondanak neked (pl. előadás), akkor annak nagy részére hamarosan már emlékezni se fogsz. Ha valamit megmutatnak neked (pl. személtetés, gyakorlatias előadás), akkor azt talán megjegyzed, de ha valamit veled csináltatnak meg, akkor azt egy életre megtanulod. Éppen ezért választottuk a BoldogságTervezés Programban ezt a képzési formát. Ám ahogy azt már korábban is írtuk, a gyakorlatok feldolgozásához az episztemológiai coaching eszköztárát fogjuk felhasználni. Ez azt jelenti, hogy azokat a hiedelmeidet, előfeltevéseidet és mindennapi axiómáidat is vizsgálni fogjuk, amelyek felelősek az automatikus reakcióidért és viselkedésedért. Mindezt úgy, hogy a gyakorlatok közbeni tapasztalásodat összevetjük azzal, amit gondolsz. Így könnyen rájöhetsz, melyik hiedelmed okozza a problémát, és nem csak össze tudod kötni az elméletet a gyakorlattal, de tartósan változtatni is könnyebben fogsz tudni.

Egyéni személyiségfejlődés társas közegben

A képzés egy társas közegben megvalósuló egyéni személyiségfejlődés. Hogy mit jelent ez? A képzésen többen vagyunk, és az egymás közötti interakció révén jutsz saját magaddal kapcsolatos hasznos belátásokhoz. Ezen kívül a gyakorlatok speciális volta miatt mindenki a saját életéhez és tapasztalatához kapcsolódó tudásra és készségekre tesz szert. Vagyis mindenki pontosan azt fogja megtanulni, amire neki igazán szüksége van az áttöréshez. Ez garantált, hiszen a gyakorlatok során mindenki azzal fog szembesülni, ami az ő problémáit okozza, és ami az ő akadályait alkotja. Vagyis elképzelhető, hogy a gyakorlatok során mindenki mást tanul, de mindenki azt fogja tanulni, amire éppen a leginkább szüksége van! Lesznek gyakorlatok, amelyek teljesen egyéniek, és olyanok is, amelyeket párban, vagy kisebb-nagyobb csoportokban kell majd végigcsinálni. Lesznek gyakorlatok, ahol gondolkoznod kell, ahol beszélned kell, ahol kreatívnak kell lenned, de olyanok is, ahol mozognod, figyelned vagy játszanod kell. A gyakorlatokat nem lehet előre tudni, mindegyik gyakorlat meglepetés lesz. Természetesen a tapasztalatok megosztása és az azokra történő reflexió is a képzés része. Ezt néha egyedül, néha pedig csoportban kell majd megtenned. Egy biztos: a képzés alatt számos alkalommal mutatunk neked tükröt a legkülönfélébb módon és formában, amely segít abban, hogy tudatosabbá válj a saját programjaidat illetően.

Elméleti háttér

A tréning elméleti hátterét alapvetően a megfigyeléseken és kísérleteken alapuló pozitív pszichológia tudománya adja, ami azzal foglalkozik, hogy mitől lesz egészséges, kreatív és boldog az elme, és milyen feltételek mentén tudja valaki kihozni magából a maximumot. Ugyanakkor ez az elmélet nem zár ki semmilyen hitet, ráadásul a tréning 100%-ban gyakorlati, és mint olyan, érték- és hitsemleges. Ez két dolgot jelent: egyrészt nem mondjuk meg, hogy miben higgy, másrészt bármilyen általános hitrendszerrel a hátad mögött hasznosítható belátásokhoz juttat.

Módszertan

Az előbbiekből következően a tréning elsődleges módszertani pontja, hogy mi nem mondjuk meg a „tutit”. A képzésnek nem célja, hogy téged függővé tegyen egy tekintélytől, azaz – még inkább – arra szoktasson, hogy a Te életeddel kapcsolatosan valaki másnak kell megmondania a „tutit”. A mindennapok eseményei elviekben hatalmas lehetőséget rejtenek a fejlődésre és arra, hogy a számunkra megfelelő irányba kormányozzuk az életünket. Ugyanakkor, az emberek többsége nehezen vagy egyáltalán nem tudja a mindennapi eseményeket a maga számára olyan transzformatív tapasztalattá fordítani, ami segíti őt az önismerete és önmaga fejlesztésében, hogy jobbá tegye a további életét. A képzés során megtanulod teljesen új szemmel nézni a mindennapokat, így idővel minden történés az életedben potenciálisan egy önismereti és személyiségfejlesztési eszközzé válik – ha úgy kívánod. Ezzel nem csak a hangulataidat és a hozzáállásodat fogod tudni tudatosan változtatni, de a saját képességeidbe és irányításodba vetett hited és az önbizalmad is erősödni fog.

A képzés környezete

A képzés folyamán lehetőséged lesz, hogy egy semleges, támogató, előítéletektől mentes, biztonságos környezetben fedezd fel, hogy milyen láthatatlan elvek mentén éled az életed és hozod meg a döntéseidet. Mindezek azonban nem azt jelentik, hogy egy hatalmas fejsimogatás lesz végig. Sőt, a biztonság és a támogató környezet pont azért szükséges, mert ez a felfedezés nem mindig lesz kellemes, néha kifejezetten kényelmetlen vagy fájdalmas lehet, sokszor pedig a legkülönfélébb ellenállást válthatja ki benned. A végén azonban megtanulod elengedni azokat az ártalmas hiedelmeket és gondolatokat, amelyek évek óta gondot okoznak az életedben. A képzés helyszíne Budapest.

Kik tartják a tréninget?

Jaczenkó László
Jaczenkó LászlóLife és business coach, önismereti tréner

A BoldogságTervezés alapítója, és egyik vezető trénere. Több mint egy évtizedes tapasztalata van már különböző tréneri és coaching technikák alkalmazásában, amelyek közül sokat Hollandiából hozott Magyarországra. Ezek között többek között szerepel az episztemológiai coaching, csoportdinamikai elméletek és módszerek, szükségletpszichológia, NLP, tapasztalati tanulási módszerek, gestalt és kognitív terápeutikus megközelítések.

Képzései: Ontological Coaching Trainings (Hollandia), Practicing Coaching Training (Hollandia), Advanced Training for Trainers (Hollandia), Systemic Trainership (Hollandia), Advanced Practicing Coaching (Hollandia)

A Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület tagja.

Soós Viktória
Soós ViktóriaAkkreditált life és business coach, önismereti tréner
A BoldogságTervezés alapítója és egyik vezető trénere.

Képzések: Kortárssegítő Képzés (Debreceni Egyetem), Williams Életkészségek Tréning, Identity önismereti játékvezetői tréning, Effective Team Building képzés (Dánia), Akkreditált life coach képzés (Budapest), Practicing Coaching képzés (Hollandia), Felkészítés tehetségsegítő tutori feladatok végzésére (MATEHETSZ, Budapest), Meaningful Conversations (Németország)

A Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület és a Magyar Vállalkozónők Egyesületének tagja, jelenleg pszichológia szakos hallgató a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Jelentkezés / Árak / Helyszín

Maximális létszám:

15 fő

Időpont:

2020. március 28 – 29. 10:00 – 16:00

Helyszín:

Pannon Kincstár Tanoda
1056 Budapest, Váci utca 47.

Részvételi díj:

49,990 Ft

A jelentkezés feltételei:

 1. A jelentkezéssel elfogadod, hogy a tréning mindkét napján részt veszel és a tréning mindegyik gyakorlatát végigcsinálnod! Ha belevágsz, nem dönthetsz úgy, hogy bizonyos gyakorlatok alól kivonod magad, mert az neked kényelmetlen vagy nem tetszik! Minden feladatnak önálló szerepe és értelme van. Ezek felfedezése ugyan a te feladatod, de ehhez támogatást nyújtunk. Természetesen nem adunk olyan gyakorlatot, ami téged törvénysértésre vagy ésszerűtlen, életveszélyes helyzetekbe kényszerít.
 2. Ami a tréningen történik, az a tréningen marad! A tréningen olyasmik is elhangozhatnak, amelyeket az egyes résztvevők nem szeretnének a tréning keretein kívül megosztani. Tartsuk tiszteletben egymás magánszféráját és titkait!
 3. A tréning résztvevők egymás közötti kapcsolattartására, a feladatok egyes megbeszélésére, kiértékelésére és feldolgozására külön fórumot biztosítunk!

Jelentkezés:

A jelentkezéshez pusztán az alábbi űrlapot kell kitöltened és beküldened. A jelentkezési gombra történő kattintással az oldal átirányít a CIB bank biztonságos fizetési rendszerébe, ahol kártyával kiegyenlítheted a tréning díját. Ezek után emailben küldjük a számlát és a további tudnivalókat. Ha a jelentkezéstől számított egy órán belül sem kapnád meg a levelet (kérünk, hogy ellenőrizd a spam és a promóciók mappákat is), írj nekünk az info kukac boldogsagtervezes pont hu címre egy levelet “Félelmen Túl Önbizalomtréning jelentkezés” tárggyal.

Csak az eseménnyel kapcsolatos esetleges kommunikációra használjuk!
Fizetendő 49990,- Ft
bankkártya
Önbizalomtréning
A Félelmen Túl
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Ilyen szokott lenni nálunk a hangulat…