Milyen a boldog társadalom? Együttműködő, proaktív, okos és fenntartható. Játékos workshopjainkkal korunk legnagyobb kihívásait mutatjuk be könnyen emészthető és emlékezetes formában, ösztönözve a résztvevőket aktív cselekvésre saját közösségeikben.

 

Zöld Város (fotós kincsvadászattal)

Téma: fenntartható város, okos város (smart city), környezetvédelem, klímaváltozás

Leírás: A Zöld Város programon a fenntartható várostervezés témáját járjuk körbe. A népesség egyre nagyobb része lakik városokban, így a környezetvédelem és klímaváltozás szempontjából elsődleges fontosságú, hogy ezek a városok mennyire veszik figyelembe a “zöld” szempontokat tervezésük során. A résztvevők a gyakorlati workshop során megismerik az “okos város” legfőbb jellemzőit, majd a saját településüket végigjárva és fotós példákat gyűjtve átgondolják, helyben mit lehetne tenni a fenntarthatóság érdekében. Az újratervezett és újraálmodott várost a workshop végén megrajzolják és bemutatják a többi résztvevőnek.

Játékos kooperatív workshop komoly témával, a “gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan jelszóval”, a cselekedve tanulás szempontjait figyelembe véve

Időtartam: 3 óra

 


 

A Jövő Városa (LEGO modellezéssel)

Téma: fenntartható város, okos város (smart city), környezetvédelem, klímaváltozás

Korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozás. Hogyan néz ki a jövő városa, ahol jó élni, ugyanakkor amely fenntartható és ellenáll a klímaváltozás negatív hatásainak? A workshop rövid elmélet, sok-sok gyakorlati ismeret és példa után a résztvevőit arra kéri, álmodják meg és építsék fel a jövő városát LEGO elemek felhasználásával.

Játékos kooperatív workshop komoly témával, a cselekedve tanulás szempontjaival, LEGOzással egybekötve. Garantáltan bevonja a résztvevőket, komoly együttgondolkodást, munkát, ugyanakkor jó szórakozást nyújtva.

Időtartam: 2-3 óra

 


 

Gondolkodj rendszerben – a klímaváltozás alapjai

Téma: klímaváltozás, rendszerszintű gondolkozás, rendszerinnováció

Leírás: A workshop célja a klímaváltozást rendszerszinten demonstrálni és megértetni a résztvevőkkel, majd elgondolkoztatni őket azon, hogy mit tehetnének személyesen a klímaváltozás csökkentése érdekében. Mozgásos játékok, elméleti alapok, majd közös munka és gondolkodás a foglalkozás részei, így az elvont fogalmak is a helyükre kerülnek a végére és hétköznapi cselekvésekre fordítódnak le.

Játékos, mozgásos workshop komoly témával, a cselekedve tanulás szempontjaival, amely korunk legnagyobb kihívását magyarázza el szemléletesen a résztvevőknek, aktívan bevonva őket a közös gondolkodásba és megoldások keresésébe.

Időtartam:

 


 

Legyél Te is komposztmester! (hulladékcsökkentés kreatívan)

Téma: újrahasznosítás, hulladékcsökkentés, komposztálás

Leírás: A zöld konyhai hulladékok újrahasznosításával 30%-ban csökkenthetnénk a szeméttermelésünket – ideje elkezdeni! A foglalkozás a komposztálás alapjait tanítja meg játékos formában a résztvevőknek, akik hazaérve remélhetőleg megreformálják a családi szemétkezelési szokásokat. Bemutatjuk a benti és kinti komposztálás módjait, elmagyarázzuk, hogyan készül a komposzt, mi kerülhet bele és mi nem, és mire lesz jó a végeredmény. A foglalkozás végén vetélkedő, aztán pedig komposztmestereket avatunk!

Játékos, interaktív foglalkozás a cselekedve tanulás szempontjaival, célunk lelkes komposztmesterek kiképzése, akik közösségükbe hazatérve továbbadják a tanultakat.

Időtartam: 2-3 óra

 


 

Körbe-körbe karikába… (a fenntartható gazdaság alapjai)

Téma: környezetvédelem, fogyasztói társadalom, körkörös gazdaság, fenntartható gazdaság

Leírás: A fogyasztói társadalom és a környezetszennyezés sajnos kéz-a-kézben járnak. A “vedd meg, használd, dobd el” paradigma helyett hogyan lehetne máshogy, okosabban, fenntarthatóbban gazdálkodnunk erőforrásainkkal? Erre ad választ a körkörös gazdaság elképzelés, amelyet játékos formában tanulnak meg résztvevőink. Egy kis elmélet után színtiszta gyakorlat következik, amelynek során tüzetesen átnézzük saját környezetünket és újraálmodjuk azt kreatív eszközök felhasználásával. A résztvevők csoportokban dolgoznak, a workshop végén pedig bemutatják munkáikat

Játékos kooperatív workshop komoly témával, a cselekedve tanulás szempontjaival, csoportmunkával egybekötve. Garantáltan bevonja a résztvevőket, komoly együttgondolkodást, munkát, ugyanakkor jó szórakozást nyújtva.

Időtartam: 2-3 óra

 


 

Fenntartható vállalkozás (üzleti modellezéssel és szerepjátékkal)

Téma: fenntarthatóság, vállalkozás, üzleti modellek,

Leírás: Mitől lesz fenntartható egy vállalkozás? Hogyan néz ki egy “zöld” vállalkozás üzleti modellje? És ha már itt tartunk, mi az az üzleti modell? A workshop folyamán átvesszük, mi az az üzleti modellezés, hogyan teremtenek (és rombolnak) értéket a vállalkozások, illetve hogyan lehetne elmozdulni a fenntarthatóság irányába. Közismert példákkal dolgozunk, a résztvevők saját fantáziájukat használva alkothatják meg a zöldebb irányt, amit szerepjáték során adhatnak elő a vállalatok véletlenül pont jelenlévő “ügyvezető igazgatóinak.” A workshop folyamán rengeteg valós példát is hozunk a megoldásokra.

Játékos kooperatív workshop komoly témával, a cselekedve tanulás szempontjaival, csoportmunkával és szerepjátékkal egybekötve. Garantáltan bevonja a résztvevőket, komoly együttgondolkodást, munkát, ugyanakkor jó szórakozást nyújtva.

Időtartam: 2-3 óra