A jószerencse közbelép

Az amatőr bűvész Richard Wiseman egy trükköt mutatott be a közönségének. A közönség soraiból valakitől kölcsönkért egy 10 fontos bankót. A pénzt húsz boríték egyikébe rejtette, a borítékokat összekeverte, kiterítette az asztalra, és megkérte a „hitelezőjét”, hogy válasszon. Miután az választott egy borítékot, a bűvész elégette a többi 19-et, csak hogy nagy meglepetésre kiderüljön, hogy a „hitelező” pénze abban a borítékban volt, amit ő maga kiválasztott.

Egyik alkalommal azonban a hölgy, akitől kölcsön kérte a bankót kifejezetten számított rá, hogy jót fog választani, hiszen mindig is mázlista volt. Wisemant, aki nem mellesleg a a Hetfordshire-i Egyetem pszichológia professzora, némileg meglepte az önbizalom. Egy kis körkérdés révén kiderült, hogy a közönségben többen is extrém szerencsésnek tartják magukat, de akadtak olyanok is, akiket állításuk szerint üldözött a balszerencse. Innen indult egy nyolc éves kutatás, ami a jószerencse és a balszerencse kérdését járta körül, de immáron tudományos alapokon.

Százával toborozta az olyan embereket, akik szélsőségesen szerencsésnek vagy balszerencsésnek gondolták magukat, és mélyinterjúkat készített velük. Ezek alapján négy pontot tudott felvázolni, amelyben a következetesen mázlista és a következetesen peches emberek nagyon eltérnek egymástól.

A jószerencse négy jellegzetes jegye

  1. A szerencsés emberek állandóan teljesen véletlenszerű lehetőségekbe botlanak. Véletlenül olyan emberekkel találkoznak, akik nagyon jótékony hatással vannak az életükre, vagy újságokban, hirdetésekben akadnak érdekes lehetőségekre. Ezzel ellentétben a balszerencsés emberek sosem tapasztalnak ilyesmit, olyanokkal találkoznak, akik miatt még rosszabbra fordul az életük, de ha véletlenül valami jó dolog történne velük, arról is rendszerint kiderül, hogy több negatív dologgal jár, mint amennyit hoz.
  2. A szerencsés emberek valamiért sokszor döntenek jól anélkül, hogy meg tudnák magyarázni, pontosan mi áll a döntésük hátterében. Jó pénzügyi döntéseket hoznak, vagy valahogyan megérzik, hogy kiben szabad és nem szabad megbízni. Ezzel szemben a balszerencsés emberek döntései kudarchoz vezetnek.
  3. A szerencsés emberek álmai és céljai hátborzongató arányban válnak valóra, miközben a balszerencsés emberek álmai ritkán lesznek többek, mint egy pillanatnyi fantáziálgatás
  4. A szerencsés emberek valahogy még a pechjüket is szerencsévé tudják alakítani. A balszerencsés emberek pechje viszont szinte mindig 100% katasztrófa marad.

Ír szerencsemanó hozná a szerencsét?

 

A különbség igen szembeötlő, ám az okait nem tudjuk. Egyesek szerint mindkét csoport képviselői médiumok, akik a paranormális képességeikkel „bevonzzák” a szerencsét és a balszerencsét az életükbe. Hogy kiderüljön, ez áll-e a dolog hátterében, Wisemannek és csapatának olyan feltételeket kellett teremtenie, amiben nagyszámú kiemelkedően mázlista és peches embernek véletlenszerű események kimenetelét kellett megjósolnia.

Lottójóslás főműsoridőben

Szerencsére egy tudományos műsor producerei pont ekkor hívták meg Wisemant egy főműsoridőben sugárzott tudományos műsorba. A kutatócsapat tehát előadta a kérését, hogy ebben a műsorban toborozzanak embereket ahhoz, hogy megtippeljék a Lottó nyerőszámait. A műsorban lejátszottak egy kisfilmet a kutatásról, és a becslések szerint percek alatt nagyjából egymillió hívás érkezett, ezek közül az első 1000 kapott postán egy kérdőívet (ami alapján kiderült, hogy szerencsés vagy balszerencsés csoportba tartozik-e az illető), és természetesen meg kellett jósolniuk a nyerőszámokat egy lottószelvény megvásárlásával. Hétszáz ember küldte vissza a kérdőívet, és együtt összesen több mint 2000 lottószelvényt vásároltak (egy ember többet is vehetett).

Ha minden jól megy, a szerencsés emberek által választott számok nagyobb eséllyel lesznek nyerőszámok, mint a balszerencsés emberek számai. A kutatócsapat meglehetős optimizmussal várta az eredményeket, hiszen tudták, mivel nekik van a legnagyobb adatbázisuk szerencsés emberekből, így ha a paranormális képességek elmélete beigazolódik, egy-kettőre milliomosok lehetnek.

A kutatócsapat némileg megdöbbent, amikor az eredmények kiértékelésekor észrevette, hogy a szerencsés emberek valóban választottak olyan számokat, amelyeket a balszerencsések nem! Richard Wiseman, jól meghányva-vetve a dolog etikai oldalát, életében először vett egy lottószelvényt és megjátszotta a következő számokat: 1, 7, 17, 29, 37 és 44.

A nyerő számok pedig…

A végén a lottó nyerőszámai a húzáskor a következők lettek: 2, 13, 19, 21, 32 és 45. Vagyis Wiseman egyetlen számot sem talált el! De mi a helyzet azokkal, akik következetesen mázlistának vagy következetesen pechesnek vallották magukat? Nos, a helyzet itt sem rózsás. A 700 résztvevőből összesen 36-an nyertek pénzt, de egyformán nyertek szerencsések és balszerencsések. Vagyis az emberek nem a pszichikus, paranormális képességeiknek köszönhetik a szerencséjüket vagy a balszerencséjüket. De akkor minek?

Intelligensebbek-e a szerencsés emberek?

A két csoport közötti különbségre adott lehetséges magyarázatként az intelligenciabéli különbség ötlete is felmerült. Éppen ezért az eredeti kísérletben résztvevőkkel intelligenciatesztet is kitöltettek. A végeredmény azonban csak az lett, hogy a két csoport között nincs különbség. Mindkét csoport nagyjából hasonlóan teljesített az intelligenciateszteken.

Szerinted mi lehet a titok?

De ha sem a szerencsések, sem a balszerencsések nem tudják jobban megjósolni a jövőt, nem képesek nagyobb hatásfokkal bevonzani dolgokat és még csak nem is intelligensebbek egymásnál, akkor mi okozhatja a különbséget?

Szerinted mi lehet a jószerencse oka? Írd meg a gondolatodat nekünk a hozzászólások között! Beszélgessünk kicsit a kérdésről, mielőtt folytatnánk a kutatócsapat eredményeivel és megírnánk, hogy milyen gyakorlatokkal tudod ezt hasznosítani!

A következő cikkben kiderül, hogy milyen gyakorlatokkal tudsz szerencsét kovácsolni magadnak!フリーピープル ジャンプスーツ レディース Free People In The Moment Embroidered Floral Jumpsuit エイソス ASOSzara
ジョーズ?エコスクレイパー(日本製) ジョーズ?エコスクレイパー(アソート)?グリーン/150点?ブルー/150点(代引き不可)【S1】
【代引不可】AIREX(R) エアレックス マット リハビリ・トレーニングマット(波形パターン) アトラス
【寒冷地用】アメージュZ シャワートイレ ECO4 床排水 便器【HBC-Z10ST】 機能部【DT-Z153TN】 Z3T 寒冷地・ヒーター・水抜併用方式 手洗なし INAX LIXIL・リクシル 
シチズン CITIZEN プロマスター メンズ 腕時計 BN0156-05E 国内正規【楽ギフ_包装】
タワーライトサイン(FL40W×3灯) CSS-79 屋外仕様 両面 (選べる周波数)
【標準取付工事費込】エアコンBシリーズ 10畳用 2017年モデル CSH-B2817Rエアコン 10畳 ルームエアコン 工事費込 家庭用 CORONA コロナ 【TD】 【代引不可】
未使用品 仕立て上がり 本場泥大島紬100亀甲男物着物アンサンブル
JPN(株)発行「マイティーパル」3年生国・算・理・社(4月号〜3月号迄)+学力診断テスト(算数・国語)+能力検定(算数・国語)(12回配本)
天然木ナラ材とウォールナット無垢材を贅沢に使用した日本製の素材が選べる国産PCパソコンデスク楢材木製W80cm引き出し付き机・座机にもなりますオーダーメイド送料無料