A szerencse anatómiája I.

A jószerencse közbelép

Az amatőr bűvész Richard Wiseman egy trükköt mutatott be a közönségének. A közönség soraiból valakitől kölcsönkért egy 10 fontos bankót. A pénzt húsz boríték egyikébe rejtette, a borítékokat összekeverte, kiterítette az asztalra, és megkérte a „hitelezőjét”, hogy válasszon. Miután az választott egy borítékot, a bűvész elégette a többi 19-et, csak hogy nagy meglepetésre kiderüljön, hogy a „hitelező” pénze abban a borítékban volt, amit ő maga kiválasztott.

Egyik alkalommal azonban a hölgy, akitől kölcsön kérte a bankót kifejezetten számított rá, hogy jót fog választani, hiszen mindig is mázlista volt. Wisemant, aki nem mellesleg a a Hetfordshire-i Egyetem pszichológia professzora, némileg meglepte az önbizalom. Egy kis körkérdés révén kiderült, hogy a közönségben többen is extrém szerencsésnek tartják magukat, de akadtak olyanok is, akiket állításuk szerint üldözött a balszerencse. Innen indult egy nyolc éves kutatás, ami a jószerencse és a balszerencse kérdését járta körül, de immáron tudományos alapokon.

Százával toborozta az olyan embereket, akik szélsőségesen szerencsésnek vagy balszerencsésnek gondolták magukat, és mélyinterjúkat készített velük. Ezek alapján négy pontot tudott felvázolni, amelyben a következetesen mázlista és a következetesen peches emberek nagyon eltérnek egymástól.

A jószerencse négy jellegzetes jegye

 1. A szerencsés emberek állandóan teljesen véletlenszerű lehetőségekbe botlanak. Véletlenül olyan emberekkel találkoznak, akik nagyon jótékony hatással vannak az életükre, vagy újságokban, hirdetésekben akadnak érdekes lehetőségekre. Ezzel ellentétben a balszerencsés emberek sosem tapasztalnak ilyesmit, olyanokkal találkoznak, akik miatt még rosszabbra fordul az életük, de ha véletlenül valami jó dolog történne velük, arról is rendszerint kiderül, hogy több negatív dologgal jár, mint amennyit hoz.
 2. A szerencsés emberek valamiért sokszor döntenek jól anélkül, hogy meg tudnák magyarázni, pontosan mi áll a döntésük hátterében. Jó pénzügyi döntéseket hoznak, vagy valahogyan megérzik, hogy kiben szabad és nem szabad megbízni. Ezzel szemben a balszerencsés emberek döntései kudarchoz vezetnek.
 3. A szerencsés emberek álmai és céljai hátborzongató arányban válnak valóra, miközben a balszerencsés emberek álmai ritkán lesznek többek, mint egy pillanatnyi fantáziálgatás
 4. A szerencsés emberek valahogy még a pechjüket is szerencsévé tudják alakítani. A balszerencsés emberek pechje viszont szinte mindig 100% katasztrófa marad.

Ír szerencsemanó hozná a szerencsét?

 

A különbség igen szembeötlő, ám az okait nem tudjuk. Egyesek szerint mindkét csoport képviselői médiumok, akik a paranormális képességeikkel „bevonzzák” a szerencsét és a balszerencsét az életükbe. Hogy kiderüljön, ez áll-e a dolog hátterében, Wisemannek és csapatának olyan feltételeket kellett teremtenie, amiben nagyszámú kiemelkedően mázlista és peches embernek véletlenszerű események kimenetelét kellett megjósolnia.

Lottójóslás főműsoridőben

Szerencsére egy tudományos műsor producerei pont ekkor hívták meg Wisemant egy főműsoridőben sugárzott tudományos műsorba. A kutatócsapat tehát előadta a kérését, hogy ebben a műsorban toborozzanak embereket ahhoz, hogy megtippeljék a Lottó nyerőszámait. A műsorban lejátszottak egy kisfilmet a kutatásról, és a becslések szerint percek alatt nagyjából egymillió hívás érkezett, ezek közül az első 1000 kapott postán egy kérdőívet (ami alapján kiderült, hogy szerencsés vagy balszerencsés csoportba tartozik-e az illető), és természetesen meg kellett jósolniuk a nyerőszámokat egy lottószelvény megvásárlásával. Hétszáz ember küldte vissza a kérdőívet, és együtt összesen több mint 2000 lottószelvényt vásároltak (egy ember többet is vehetett).

Ha minden jól megy, a szerencsés emberek által választott számok nagyobb eséllyel lesznek nyerőszámok, mint a balszerencsés emberek számai. A kutatócsapat meglehetős optimizmussal várta az eredményeket, hiszen tudták, mivel nekik van a legnagyobb adatbázisuk szerencsés emberekből, így ha a paranormális képességek elmélete beigazolódik, egy-kettőre milliomosok lehetnek.

A kutatócsapat némileg megdöbbent, amikor az eredmények kiértékelésekor észrevette, hogy a szerencsés emberek valóban választottak olyan számokat, amelyeket a balszerencsések nem! Richard Wiseman, jól meghányva-vetve a dolog etikai oldalát, életében először vett egy lottószelvényt és megjátszotta a következő számokat: 1, 7, 17, 29, 37 és 44.

A nyerő számok pedig…

A végén a lottó nyerőszámai a húzáskor a következők lettek: 2, 13, 19, 21, 32 és 45. Vagyis Wiseman egyetlen számot sem talált el! De mi a helyzet azokkal, akik következetesen mázlistának vagy következetesen pechesnek vallották magukat? Nos, a helyzet itt sem rózsás. A 700 résztvevőből összesen 36-an nyertek pénzt, de egyformán nyertek szerencsések és balszerencsések. Vagyis az emberek nem a pszichikus, paranormális képességeiknek köszönhetik a szerencséjüket vagy a balszerencséjüket. De akkor minek?

Intelligensebbek-e a szerencsés emberek?

A két csoport közötti különbségre adott lehetséges magyarázatként az intelligenciabéli különbség ötlete is felmerült. Éppen ezért az eredeti kísérletben résztvevőkkel intelligenciatesztet is kitöltettek. A végeredmény azonban csak az lett, hogy a két csoport között nincs különbség. Mindkét csoport nagyjából hasonlóan teljesített az intelligenciateszteken.

Szerinted mi lehet a titok?

De ha sem a szerencsések, sem a balszerencsések nem tudják jobban megjósolni a jövőt, nem képesek nagyobb hatásfokkal bevonzani dolgokat és még csak nem is intelligensebbek egymásnál, akkor mi okozhatja a különbséget?

Szerinted mi lehet a jószerencse oka? Írd meg a gondolatodat nekünk a hozzászólások között! Beszélgessünk kicsit a kérdésről, mielőtt folytatnánk a kutatócsapat eredményeivel és megírnánk, hogy milyen gyakorlatokkal tudod ezt hasznosítani!

A következő cikkben kiderül, hogy milyen gyakorlatokkal tudsz szerencsét kovácsolni magadnak!フリーピープル ジャンプスーツ レディース Free People In The Moment Embroidered Floral Jumpsuit エイソス ASOSzara
ジョーズ?エコスクレイパー(日本製) ジョーズ?エコスクレイパー(アソート)?グリーン/150点?ブルー/150点(代引き不可)【S1】
【代引不可】AIREX(R) エアレックス マット リハビリ・トレーニングマット(波形パターン) アトラス
【寒冷地用】アメージュZ シャワートイレ ECO4 床排水 便器【HBC-Z10ST】 機能部【DT-Z153TN】 Z3T 寒冷地・ヒーター・水抜併用方式 手洗なし INAX LIXIL・リクシル 
シチズン CITIZEN プロマスター メンズ 腕時計 BN0156-05E 国内正規【楽ギフ_包装】
タワーライトサイン(FL40W×3灯) CSS-79 屋外仕様 両面 (選べる周波数)
【標準取付工事費込】エアコンBシリーズ 10畳用 2017年モデル CSH-B2817Rエアコン 10畳 ルームエアコン 工事費込 家庭用 CORONA コロナ 【TD】 【代引不可】
未使用品 仕立て上がり 本場泥大島紬100亀甲男物着物アンサンブル
JPN(株)発行「マイティーパル」3年生国・算・理・社(4月号〜3月号迄)+学力診断テスト(算数・国語)+能力検定(算数・国語)(12回配本)
天然木ナラ材とウォールナット無垢材を贅沢に使用した日本製の素材が選べる国産PCパソコンデスク楢材木製W80cm引き出し付き机・座机にもなりますオーダーメイド送料無料

2012-10-03T12:47:19+00:00

59 Comments

 1. Linda 2012-08-28 at 17:03 - Reply

  Szeretnék néhány gondolatot megosztani a szerencse vagy balszerencse kérdéskörben. Valamikor nagyon sokat nyertem, különböző szituációkban. Nyertem vacsorát, utat, belépőjegyet, szőnyeget, tv-t stb. Egy dolgot sohasem: lottón nem sikerült egyszer sem igazából nyernem. Hogy az előző nyeremények hogyan sikerültek? Ezen én is elgondolkodtam. Soha nem görcsöltem arra, hogy nyerni szeretnék. Ha valamit beküldtem, el is felejtkeztem róla, csak amikor megérkezett az értesítés lepődtem meg, hogy tényleg beküldtem. Egy ismerősöm azt mondta, hogy azért nyerek, mert alapvetően pozitív a gondolkodásom. A pozitív gondolkodású emberek a pozitív dolgokat vonzzák be. Egyébként valamilyen szinten hiszek is a vonzás törvényében. Már volt, amikor negatív dolgot vonzottam be. Ezután már mindig arra törekszem, hogy ne gondoljak rossz vagy negatív dologra.
  Ennyit tudok a saját tapasztalatomból hozzátenni a témához. Üdv. Linda

 2. Anna 2012-08-28 at 17:26 - Reply

  Kellemes téma, várom a folytatást. Én máig szerencsésnek tartom magam, egyszer volt egy kettesem a lottón, ezen felbuzdulva a nyereményemen vásároltam a következő héten is egy szelvényt, ami persze – elúszott.
  Úgy vélem – az, hogy szerencsésnek érzi-e magát valaki, vagy nem – a beállítottságán inkábbb múlik, a hangulatán hogy hogy fogadja, ha mégis (kisebb) kudarcok érik, hogy viseli el azt, ami nem végleg megváltoztathatatlan, képes-e küzdeni, változtatni, fordítani a világ dolgain, hogy őneki az “jobban essék”…
  Én kicsi koromban “ösztönösen”, voltam szerencsés, ahogy fejlődtem-érlelődtem, egyre inkább “figyeltem a szerencsémre”, ami bejött – fejlesztettem, ami nem – hanyagoltam, de legalábbis nem nagyon vágott földhöz a kudarc, hanem “beépítettem tanulságul” az életembe. Ezt próbálom csemetéimre is ráhagyományozni. Remélem nem lesznek boldogtalanabbak tőle (nálamnál)…
  Üdv. Anna

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:01 - Reply

   Kedves Anna!

   ÉRdekes felvetés, hogy kiskorodban “ösztönösen” voltál szerencsés, később pedig tudatosan figyeltél rá. A második részből sok mindenre fény derül…

 3. Tóth Károlyné 2012-08-28 at 17:31 - Reply

  Szerintem nemcsak az optimista életszemlélet fontos, hanem a kapcsolatok ápolása, építése, és a hit valamiben, ami lehet vallásosság is. Már olvastam olyan külföldi optimista férfiről, aki egy zuhanást túlélt, és mivel humoros, és okos volt még az orvosok is jobban odafigyeltek rá, hogy megmentsék, és teljesen felépült a műtétek után.Nálam a kapcsolat sem mindig működik jól, pedig mivel közelebb vagyok a hatvan évhez, ezért próbálom tudatosan megőrizni, ápolni a barátaimmal és a kollégáimmal a jó kapcsolatot, mert tudom, hogy törékeny a barátság a mai világban örülni kell minden elért eredménynek, és meg kell becsülni mindent, ami van.Én nem vagyok túlságosan optimista, de azért régebben jobban szaladt a szekér, mint a mai nehéz időkben.Már szinte művészet kijönni a kevés pénzből, és tartani az elért szintet. Mindenkinek sok lelkierőt,és valódi szerencsét kívánok a jövőben.
  Tóthné:Ági

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:02 - Reply

   Érdekes felvetés: mi következik abból, ha valaki pozitívan próbál hozzáállni a dolgokhoz?

 4. Páva Józsefné Magdolna 2012-08-28 at 17:55 - Reply

  Sziasztok! Én mindég bízom a szerencsében,és rendszeresen lottózom.Volt,hogy öt héten keresztül ,kettes találataim voltak.Ennél nagyobb még nem fordult elő.Mégis szerencsés vagyok.Jól élek,beosztom a nyugdíjamat.Nem kell kölcsön kérnem a hónap végén. Van két felnőtt okos lányom,Három unokám,két tisztelettudó vőm.Szeretem a családom,ők is szeretnek engem.Gyakran együtt van a család.Minden évben,eltudtam menni nyaralni,vagy a család egy részével,vagy egyedül.Az egészség a legfontosabb mindenek felett. Azért pedig ,hogy egészséges legyél,tenni kell.E szerint a szerencséért tudunk tenni.Üdv.Magdi

 5. Molnár Mónika 2012-08-28 at 17:59 - Reply

  Szerintem egész egyszerűen a gondolkodásban rejlik a titok, ami nem is annyira titok. Csak nézőpont kérdése az egész. Aki hetekig,hónapokig nyalogatja a sebeit, rágódik a problémáján, beletörődik, és nem keresi a megoldást, nem tudja felfedezni azt az ici-pici pozitívumot amiből új terveket, célokat kovácsolhat. Na az az ember az tényleg szerencsétlen, főleg, ha még el is hiszi, hogy az.

  • admin 2012-08-28 at 22:24 - Reply

   Ebben is sok igazság van… 🙂

 6. Baranyai Gyuláné Teri 2012-08-28 at 18:21 - Reply

  Szervusztok! Sok évtizedes tapasztalat tanított meg arra, hogy kevés a szerencsében bízni. Ami igazán fontos, azt egyébként – a jobbára spontán beállítottságom ellenére is,- inkább alaposan megtervezem. Az anyagi biztonságomat sosem bíztam a véletlente. Néha hagyom magam rábeszélni egy-egy szerencse sorsjegyre, de még sosem nyertem, veszek néha lottót, a legnagyobb nyereményem 3000.- ft volt. Mégis nagyon szerencsésnek érzem magam. Jó egészségben értem meg a nyugdíjazásomat, amit már hat élve élvezek. Öt gyermekem és négy unokám és a gyerekeim családja a közelemben él. Nincs sok barátom, de aki van, az igazi. Van számos jó ismerősöm. Magamban is nagyon jól elvagyok, akkor sem unatkozom, ha nincs semmi dolgom. Nálam a pohár inkább félig tele! Szeretek élni, nem panaszkodom, de mások baját meghallgatom, ahol kérik és tudok, ott segítek. Kell ennél nagyobb szerencse? Üdv. Teri

 7. Zoltán 2012-08-28 at 18:21 - Reply

  Végül is ki dönti el,hogy mi valójában a szerencse?Vajon tényleg szerencsés az,aki sok pénzt nyer?És mi van akkor,amikor kiderül,hogy amit régebben szerencsének véltünk-valójában ártalmas volt számunkra?Vagy ha a mi szerencsénk valakinek balszerencsét jelent?Szerény véleményem szerint nem kell ezzel foglalkozni,csak becsülni kell minden szép pillanatot,amit az élettől ajándékba kapunk.Bár végül is ezt is fel lehet fogni szerencseként…-)

 8. Attila 2012-08-28 at 18:34 - Reply

  Nagyon bölcseket írtok, jó olvasni a hozzászólásokat!
  Bevallom, gondoltam rá, hogy Google-lal kipuskázom a megoldást, de inkább maradjon meglepetés.
  Szerintem fontos az, hogy a szerencsejáték ill. a jósolgatás játékos, spontán hangulatban teljen. Aki a hétköznapokban is ilyen, az az életnek is a játékosabb oldalával fog szembesülni jószerencse és nyeremények formájában. Az élet mintegy megjutalmazza ezzel a feedback-kel a játékos kedvét, illetve helyesen tükrözi vissza a játékos kedvvel játszó felé annak valós belső állapotát. De ehhez még az is kell, hogy ne csak a szelvény kitöltésének pillanatában, hanem a sorsoláskor is ugyanolyan gyermekien játékos állapotban legyen. Szerintem.

  • Attila 2012-08-28 at 18:43 - Reply

   Ó, igen, most világosodtam meg épp 🙂
   Az is lényeges, hogy a szelvény kitöltése és a sorsolás közötti intervallumban is legyen folyamatosan ilyen állapotban, és közben vagy ne gondoljon egyáltalán arra, hogy vajon nyerni fog-e, vagy ha rágondol, minduntalan maradjon ebben az állapotban, plusz a bizonyosság és a ragaszkodás nélküliség állapotában. Így ha nem gondol menet közben a nyereményére, az olyan, mint amikor elhajítok egy követ a célom felé fénysebesség fölött, és hiperűrugrással terem a céljánál egy hét múlva, zavartalanul haladva abban a dimenzióban, ahonnan végül is a fizikai szintünkön idői késleltetéssel manifesztálódik.
   Utóbbi esetben, ha rágondol, az olyan, mintha minden gondolatával belassítaná fénysebességig az eldobott követ, és a pozitív hozzáállásával sem el nem téríti, sem le nem lassítja, hanem afféle hatást ér el, mintha egy lapos kővel kacsáznánk egy tó felszínén.
   -Béres Attila, 2012, ™ ® © 🙂

   • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:02 - Reply

    Hamarosan kiderül, mi a helyzet… 🙂

 9. Bacso Zsuzsanna 2012-08-28 at 18:51 - Reply

  Valaszkent azzal szeretnem kezdeni, hogy en egy szerencses embernek tartom magam. Sokszor elgondolkodtam en is, hogy vajon minek koszonhetem, de igazan fogalmam sincs. Vegul meg arra gondoltam lehet a szuletesem pillanataban a csillagok allasa befolyasolta a jovomet. Nem vagyok semmifele horoszkop-bolond, de lehet van valami koze megis a szerencsemhez 🙂 Ezenkivul pedig igyekszem mindig optimista lenni es ez is szerintem segit egy paranyit. Persze van nekem is balszerencsem, nem is olyan ritkan. Sok szerencset! Zsuzsa

 10. Róbert 2012-08-28 at 19:06 - Reply

  Mint ahogy a betgségeink 95%-a psichoszomatikus, úgy a szerencsés-szerencsétlen állapot is csak személyes választás eredménye. Ez alapján, mint ahogy a boldogsád is választható. Ami az őszintén feltett kérdés őszinte válasza alapján dől el. Szóval lehet így is és úgy is dönteni. De szerintem a nagy kéréds “Ki akarhat szerencsétlen lenni?”.
  Gratula a Boldogság csapatának!
  Köszönöm szépen, hogy segítettek döntenem!
  R

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:03 - Reply

   Hogyan döntöttél? És mi lett a döntésed eredménye? 🙂

 11. Lajos 2012-08-28 at 19:08 - Reply

  1. A pozitív hozzáállású ember szomjas – kap egy fél pohár vizet – örül neki és úgy gondolja, hogy szerencsés.
  A negatív hozzáállású ember szomjas – kap egy fél pohár vizet – kevesli és úgy gondolja, hogy nincs szerencséje.

  2. A pozitív hozzáállású ember ugyanazokból a helyzetekből sokat hoz ki, a negatív hozzáállású ember elkeseredik ezektől a helyzetektől,
  és jó eséllyel elrontja, hogy még rosszabb legyen.

  • Kata 2012-08-29 at 08:10 - Reply

   Véleményem szerint, és Lajos bejegyzését kiegészítve:
   1 negatív gondolatnak 100x-os a súlya.
   Pl: emberünk azt mondja minden élethelyzetben (akár pozitív, akár negatív), hogy “Hű, mindjárt beszarok”, akkor előbb utóbb nem fog elérni a vécéhez, és napi többször mint sok fog a nagydolgával wc-re rohangálni.

   Az emberi agy csodálatos:
   Ha minden érzékszervünkre hatóan, számunkra pozitív érzelmi tulajdonságokkal képzeljük el a “célunkat”, (minél gyakrabban) , az be fog teljesedni. Ugyanis az agyunk a képzeletünket is valóságnak veszi.

   A Lottó, szerintem azért nem tartozik a felfogható célok közé, mert “megfoghatatlan az emberi agy számára”.

   Ellenben egy betegség elleni közdelemben magasan sikert arathat.

   Agykontroll: a képzeleteink határozzák meg az életünket, ügyeljünk a gondolatainkra.

 12. zöld manó 2012-08-28 at 19:08 - Reply

  TEhát most beszélgessünk a nagy semmiről?! 😀 Igazán kreatív téma… “szerencsétlenek”.
  Reggel, mikor felkelsz nézd meg, hogy meg van-e minden kezed és lábad, tető van-e a fejed felett, és ha még erre a posztra is tudsz reagálni (tehát van net elérésed), akkor szerencsésnek mondhatod magadat, mert baromi sok embernek ez nem adatik meg.
  Szóval ne fáraszd magadat ilyen marhaságokkal…

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:17 - Reply

   Zöld Manó rövidre zárta a témát 🙂

 13. B.G.Pálma 2012-08-28 at 19:42 - Reply

  Sziasztok!
  Ahogy olvastam az eddigi hozzászólásokat, megerősödött bennem a feltételezés, hogy véleményemmel nem vagyok egyedül.Úgy látom a szerencsés, optimista, boldog, elégedett felfoghatók szininímaként. Az én életem a munkám révén is folyamatosan kapcsolatban van a szerencsével. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik tudatosítják magukban, hogy miért lehetnek hálásak az életükben, a kellemetlen eseményekben is megtalálják azt a pici fényt, aminek örülni lehet, mindig van energiájuk, hogy másokon segítsenek, ha többel nem egy mosollyal, egy jó szóval, derűsen szemléleik az életet, nem bánkódnak azon , ami lehetett volna, de örülnek annak, ami van, képesek meglátni mindenben a szépet… , Nos ezek az emberek szerencsések, boldogok. Szemléljük megfelelően alázattal a magunk és mások életét, keressük azt, hogy mi mit tegetünk, s nem leszünk boldogtalanok! Köszönöm, hogy ezt itt most elmondhattam. Pálma Ja! és MINDENKINEK SOK SZERENCSÉT !!!

 14. Margó 2012-08-28 at 20:06 - Reply

  Üdvözlök mindenkit! Nagyon jó az oldal,hiszen a szerencse mindenkit foglalkoztat!!Én nyertem már 2-est,volt 5,találat a skandinávon,3-om többször.Én azt hiszem minden a fejben dől el!igaz még nem tudtam,egy nagy összeget bevonni,de rajta vagyok!A kicsinek is örülök,Minden napnak megadom az esélyt ahhoz,hogy életem,mindig a legszebb napját éljem meg!Sok szerencsét kívánok mindenkinek!!Üdv.Margó.

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:25 - Reply

   SZia Margó!

   Úgy látszik te szerencsés alkat vagy? 🙂

 15. Orsi 2012-08-28 at 20:06 - Reply

  A szerencse ahhoz szegődik, aki észreveszi. Nekem nem az a kérdés, hogy ki a szerencsés ember, hanem az, hogy mitől szerencsés. Én például attól érzem magam szerencsésnek, hogy az élet sok jó lehetőséggel kínált és kínál meg – s éltem a felkínált lehetőségekkel. Dönthettem volna úgy is, hogy “köszönöm, de …”. Akkor visszanézve nem lehetőségeket, hanem azoknak a hiányát látnám.

 16. Erika 2012-08-28 at 20:07 - Reply

  Itt aztán sok érdekeset és sok sablont is olvastam. Kíváncsi lennék, hogy a vonzás törvényét hogy lehet alkalmazni akkor, amikor a tudatalattid pont az ellenkezőjét csináltatja veled, mint amit szeretnél. Sokkal-sokkal mélyebben van elrejtve a megoldás abban az esetben, ha hosszú ideje nem vagy képes változtatni valamin.

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:11 - Reply

   Mesélj egy kicsit bővebben arról, hogy hogyan babrál ki a tudatalattid a vonzás törvényével!

   Egyébként hamarosan írunk a vonzás törvényéről is!

 17. Éva 2012-08-28 at 20:09 - Reply

  Mondják, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Szerintem, aki tudja, hogy merre akar menni és nyitott szemmel jár a világban, azt megtalálják a lehetőségek. Aki bízik magában, aki mindennek és mindenkinek a jó oldalát igyekszik megtalálni, aki a problémákat kihívásként, a kudarcokat tanulópénzként kezeli, az többnyire szerencsésnek és boldognak érzi magát. Persze ez nem a szerencsejátékokban való szerencsét jelenti, de az sokszor nem is valódi szerencse, gyakran egy lottónyertes pár év múltán boldogtalanabb és szerencsétlenebb, mint a nyereménye előtt volt.
  Én szerencsésnek és boldognak érzem magam, bár sosem lottóztam és vallásos sem vagyok.
  Ide is kiváncsiságból iratkoztam fel, nem azért, hogy boldogabb legyek. Kiváncsi vagyok, hogy azok az emberek, akik boldogtalannak vagy szerencsétlennek érzik magukat vajon elhiszik-e, hogy önfejlesztéssel lehet ezen változtani? Vagy aki hisz az önfejlesztésben és tenni is képes érte, az már mind megtalálta a boldogságot, mint én is.

 18. Emi 2012-08-28 at 20:32 - Reply

  Szia!

  Szerintem a “szerencsés” ember
  – nyitott az új dolgokra,
  – befogadó többféle és újszerű megoldásra, rugalmas,
  – jó megfigyelő,
  – jó helyzetértékelő,
  – jó emberismerő,
  – hallgat a benyomásokra, késztetésekre, intuíciókra, (kb. a nem tudatos megfigyelések erdményei)
  – képes folymatában látni a dolgokat,
  – képes minden helyzet, esemény szerepét, hasznát, erdményét észrevenni,
  – tanulékony, vagyis szüntelenül újrahaszosítja a korábbi helyzetekből származó tapasztalatokat,
  – elhiszi a jó dolgot,
  – nem adja fel.

  Szetintem nagyjából ennyi.

 19. Eszter 2012-08-28 at 20:33 - Reply

  Sziasztok!

  Elsőként szeretném kétszer aláhúzni, hogy ne azonosítsuk a lottónyereményt a szerencsével! A pénz egy klassz eszköz, hogy megkapjuk érte mindazt, ami a boldogságunkhoz ill. szerencsénkhez kell, de nem ezek kulcsa. Szerintem az a szerencsés, aki elmondhatja, hogy olyan az élete, amilyet szeretne: annyi pénze és ideje van, amennyire szüksége van, és olyanok a társas kapcsolatai, ami kiegyensúlyozott hátteret ad. Hogy hogyan foghatjuk meg a szerencsénket? Magamból kiindulva, akkor fogom magam igazán szerencsésnek mondani, ha megragadom azt a pillanatot vagy pillanatokat, amikor fordítani tudok a sorsomon, jobb irányba. Volt már ilyen fordulat, és jó úton haladok, még egy-két hasonló kanyar, és egyenesben leszek! 😉 Amit még nagyon fontosnak tartok, hogy ne a problémák megelőzésére fordítsunk nagy energiákat – ezen energiák töredékéből meg tudjuk oldani a felmerülő gondokat. 😉
  A többiekkel együtt kíváncsian várom a választ!

 20. Erika 2012-08-28 at 21:32 - Reply

  A szerencsénél sokkal fontosabb a boldogság, -amit sokan látnak gyakori szerencsének, -bizonyos emberek esetében. Én is azok közé tartozom, akiket szerencsésnek tartanak, de én BOLDOG EMBER vagyok, aki hitemből adódóan nagyon szeretem az embereket, rengeteget segítek -nemcsak családnak, barátoknak, hanem ha tudok, bárkinek. meglátom a szépet a művészetekben, természetben, stb. Mindig találok lehetőséget, hogy magamnak, vagy környezetemnek -bármilyen apró- örömet okozzak, ami széppé teszi a napot. Soha nem a múlton rágódom, és nem görcsölök a jövőn. teljesen azt a ,,pillanatot “élem ,melyben vagyok. Rábízom a gondokat a Teremtőre, -még SOHASEM CSALÓDTAM! Legjobb tudáom, és lelkiismeretem szerint teszek meg persze mindent. BOLDOG, SZÉP életet kívánok Nektek!!

 21. Hervay Tamás 2012-08-28 at 21:55 - Reply

  Mindenkinek egy kicsit igaza is van, meg nem is. Dehát ez így van jól! Mi a szerencse, ha a magyar nyelv valós működésével keressük a választ? Szer szavunk rend jelentésű, ehhez csatlakozik egy másik szó, ám ez megrövidül a szóösszevonás miatt, és hasonul, az ezen kifejezésről van szó, így már szeren vagyunk, a cse kicsinyítő képző (szem-szemcse). Így a szerencse tulajdonképpen a renden lévőt jelenti kicsinyítve, ami a legnagyobb tisztelet volt a régieknél. Ezt ma leginkább a nagy gondolkodó nevéből tudjuk ma, hoszen a Lao Cse szó szerint öreg kicsinyt jelent. Aki pedig a teremtett világ rendjével összhangba tud kerülni, annak minden lényeges dolog, és nem elsősorban a lottó ötös, sikerülni fog, hiszen az illető, már akár tudatos benne ez, akár nem, valamilyen mértékben ezt éli meg. Összhang a teremtéssel. Ebben persze a karmikus dolgok (előző életekből hozott pozitív és negatív tettek következményei) is benne vannak, ezért sem igazán van abszolút mázlista, mert ha olyan tudati szinten lenne együtt a teremtéssel, szinte beleolvadna abba, és nem lehetne észrevenni a szerencséjét.

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:18 - Reply

   Hoppá! Egy nyelvészt is üdvözölhetünk körünkben! 🙂
   Köszönjük az eszmefuttatást! 🙂

 22. Julianna 2012-08-28 at 22:40 - Reply

  Figyelmesen olvastam az előttem szólókat, nem akarva ismétlésekbe bocsátkozni. Nagyon közel áll hozzám Erika (21.32) megfogalmazása. “A szerencsénél sokkal fontosabb a boldogság”,… de legalábbis kiegészitő velejárója szerintem egyik a másiknak. Ha boldogsággal tölt el amit csinálok, szerencsésnek érzem magam … igen ehhez elegendő azt érezni hogy vannak szeretteim , tudni hogy van fedél a fejem felett, hogy szerencsés vagyok mert azt végzem munkaként amit hobbinak is választanék.. és ettől mosolygósabb derűsebb a lelkem ..ezt sugárzom a környezetem felé,.. és azt mondják milyen szerencsés vagyok.. és valóban annak is érzem magam.. az átmeneti kudarcok, napi megharcolt apró harcaim ellenére. Köszi hogy kérdeztetek kedves Boldogságtervezők, legalább megfogalmaztam és kimondtam! Üdv: Julianna 🙂

  • BoldogságTervezés 2012-08-28 at 22:46 - Reply

   Life coachként sokszor tapasztaljuk, hogy a kliensnek már az is nagy segítség, ha megerősítést kap, hogy igen, jó úton halad.

   Örülünk, ha Te is megerősítést kaptál az írás által!

 23. Tóth Erzsébet 2012-08-28 at 23:23 - Reply

  Szerintem az életúnkben átélünk jó és kevésbé jó dolgokat. Én az optimista hozzállásra helyezném a hangsulyt és jó humorérzékre. Nem vagyok olyan helyzetbe, hogy könnyen élhetnék, de ez Nekem már természetes, ennek ellenére jól érzem magam a bórömben. Mindig próbatételnek élem át a nehezebb időszakokat és azt vallom, hogy amibe nem halok bele az prbléma megoldása megerősit az ujabb problémák lekúzdésére. Általába mindig jön valami segítség, ha bajba vagyok. Nagyon sokat segít a humorérzékem. Nyitott vagyok a barátaim és időnként még ismeretlen emberek megsegítésében, vagy vígasztalásában. Ha nagyon magam alatt vagyok előveszek egy jó könyvet, vagy meglocsolom a virágaimat, vagyis lekötöm magam, egyedül vagyok sokat, de még eddig 69 évesen soha nem unatkoztam.

  • Szilvi 2012-08-29 at 08:22 - Reply

   Kedves Erzsébet, szerintem ez az élethez való tökéletes hozzáállás! 🙂 Nagyon jó egészséget kívánok!

 24. Szilvi 2012-08-29 at 08:20 - Reply

  Sziasztok!
  Hát végigolvastam a sok hozzászólást és úgy döntöttem, hogy én is ideírom az álláspontomat.
  Szerintem akár az optimista, akár a pesszimista embernek ugyanazon lehetőségei adódnak. Egyik sem szerencsésebb a másiknál. (most a szélsőségeket hagyjuk) A titok abban van, hogy ki mit kezd ezekkel a lehetőségekkel, egyáltalán észreveszi-e őket. A másik része a dolognak pedig az, hogy mennyire vagy hálás azért amid van. Nem pedig az, hogy mennyire vagy elégedetlen amiatt amid nincs! 🙂 (ez a hála dolog már felveti a vonzás törvényét, amiről itt több oldalt is lehetne írni) A tudat alatt futó programokkal lehet gond. A tudattalan elme sokszorosa a tudatosnak és a hosszú évek alatt berögzült marhaságok bizony megkeseríthetik az életünket. De ezt fel kell ismerni és tenni ellene. Könnyen. 🙂 Az élethez való hozzáállás pedig csak döntés kérdése. Nem szabad elmerülni az önsajnálatban, meg abban, hogy nekünk soha semmi nem sikerül. Nem megy egyik napról a másikra, de tudatosan fejleszthető, hogy mit gondolunk a világról és életünkről. Nagyon egyszerű a hála gyakorlata: minden reggel, mikor felébredsz, vedd sorra, hogy miért lehetsz hálás. Felébredtél, egészséges vagy, családod is az, mehetsz dolgozni, van pénz a pénztárcádban, van társad, barátaid, családod. Addig gondolkodj ezen, amíg el nem önti a szívedet egy nagyon jó érzés. Napközben is megteheted. Ha sokat csinálod, csodákat fog tenni veled. Nyugodtabb leszel, társas kapcsolataid is megváltoznak ennek köszönhetően. (mivel mást sugárzol majd ki magadból, mást is vonzol be…:)) Szóval a szerencse tényleg nem lottónyeremény, ahogy fentebb is írták. A szerencse az, amikor úgy születsz, hogy mindig a szépet látod az életben és a többi emberben. És ez magával hozza a jót. Mert ha ezt tanulnod kell és gyakorolnod, akkor hosszú és rögös út áll előtted, de ha kitartó vagy, akkor óriási sikerekkel teli! :)) (gondolj bele, aki eleve már úgy születik, az micsoda sikerekről marad le, így te mégis milyen szerencsés vagy! :)) vagy ez már paradoxon??? 🙂
  Kívánok minden olvasónak pozitív gondolkodós és nagyon hálás napot, mert ha ezt olvassuk, akkor azt jelenti, hogy látunk, van internetünk és érdeklődőek, tanulékonyak vagyunk…

 25. Anna 2012-08-29 at 10:36 - Reply

  Látom sokan említik a vonzás törvényét. 5 éve ismertem meg és kb. 4 éve alkalmazom….több-kevesebb sikerrel. Hogy szerencsés vagyok-e? Fogalmam sincs lehet-e szerencsének nevezni azt, amit kitartó munkával, és még több hittel és hálával (nem csak a hála érzésére gondolok) elértem. Nekem természetes, hogy teszek azért amit szeretnék elérni és optimistán hiszem, hogy a dolgok úgyis úgy alakulnak, hogy nekem jó legyen. Természetesen vannak rossz napjaim, történnek velem is kellemetlen dolgok, de ahogyan többen is írták nem görcsölök rajta, valószínű oka van, megpróbálom a “tanulópénz” kategóriába tenni őket. Általában a végén mindig kiderül, hogy ez nem volt rossz dolog, csak akkor éppen rosszul érintett, mert nem erre számítottam:)
  Hiszek benne, hogy rossz döntés nincsen, csak döntés, mert nem tudod mi lett volna ha…..
  Hiszek benne, hogy a dolgok nem véletlenül történnek velem….
  Lehet hogy szerencsés vagyok mert van hitem….:)

 26. Farkas Erika 2012-08-29 at 11:50 - Reply

  Nagyon egyszerű a kérdés. A pechnek és a szerencsének nem igazán van köze a lottó főmnyereményhez. Ugyanis az előre megírt sorsot nem lehet, nem szabad felborítani egy lottó nyereménnyel. Fönt ha nincs engedélyezve a nagyobb összegű pénznyeremény, akkor teljesen mindegy, hogy itt lent az ember peches vagy épp szerencsésnek vallja-e magát. Én boszorkány vagyok, aki beszél szellemekkel, Istennel, angyalokkal, idegen entitásokkal és magam is megpróbáltam tippeket kérni szellemektől. Mit ád Isten, mit nem, nem nyertem. Már nem emlékszem pontosan a számokra, de ami kijött a sorsoláson, a szellemektől kapott szám pontosan mind el volt tolódva eggyel balra. Tehát amit kihúztak a sorsoláson, azok a számok mind el voltak tolódva pontosan eggyel jobbra ahhoz képest mint amit én megjátszottam. Pont akkor volt az az 5Milliárdos főnyeremény. Aztán anagyalok segítségével próbáltam hozzájutni a főnyereményhez, ki is jöttek a számok amiket megjátszottam, csakhogy kettesével 5 különböző szelvényen. Tehát lett 5db kettes találatom:) A sorsot rendkívül nagy energiával, akarattal ugyan felül lehet írni, de nem ajánlott, mert következő életünkben nehezítettebb körülményeket fogunk kapni.

 27. Farkas Erika 2012-08-29 at 11:52 - Reply

  Vagy akár még halál is lehet a vége. Komoly következményekkel járhat egy fönti engedély nélküli lottó nyeremény. Ugyanis az megváltoztatja idelent az életet, és a bevállalt sorsát nem tudja teljesíteni, így tehát nem is tudja megtanulni a bevállalt tanulási folyamatot.

 28. Farkas Erika 2012-08-29 at 11:54 - Reply

  A tanulmányban azért nem nyertek a szerencsés illetve magukat szerencsétlennek vallók, mert tényleg semmi köze ennek a vonzás törvényéhez. A lottónyeremény más tészta alá esik. A vonzás törvényével csak olyan mértékben változtathatom meg az életemet, amennyit nekem engedélyeztek odafönt. Amint írtam, nem változhathatom meg akora mértékben az életem, hogy a bevállalt tanulási folyamatot megzavarjam ezzel.

 29. Farkas Erika 2012-08-29 at 11:56 - Reply

  Szóval szerintem lottó ügyben nincs titok. Itt nem számít a vonzás törvénye.

 30. László 2012-08-29 at 12:17 - Reply

  Mindig úgy gondoltam, hogy engem egész életemben (42 vagyok) elkerült a nagy szerencse és a nagy szerencsétlenség is. Mintha pont a kettő között félúton állnék. Nálam az a bizonyos pohár se nem teli se nem üres. Pont félig van. É nem szeretném ha megtelne de nagyon örülnék ha háromnegyedig lenne:-)
  Eddig történt velem rengeteg jó és rossz dolog de az életemet egyik sem változtatta meg. A boldogság terén is ez a helyzet. sokat gondolkozok azon, hogy boldog vagyok-e és a válasz egyértelmű, határozott nem és ugyan ez a helyzet a boldogtalansággal is. Határozottan nem vagyok boldogtalan.

  De vissza a témához.
  A kérdés így szólt: “Szerinted mi lehet a jószerencse oka?”
  Szerintem az ahogyan a dolgokat értékeljük illetve az ahova egy esemény, történés vezet.
  Többen leírták, hogy a lottó ötös vezethet olyan végkifejletbe, hogy elátkozzuk a pillanatot amikor feladtuk a szelvényt Vagy lehet, hogy a halálos ágyunkon azt emlegetjük, hogy akkor változott meg, fordult jóra az életünk amikor megnyertük azt a pénzt.
  Ha a vonat levágja a lábamat akkor szerencsés vagyok mert túléltem?
  Vagy szerencsétlen vagyok mert túléltem?
  Órákig vagy napokig lehetne erről filózgatni mert érdekes a téma ezért kíváncsian várom a folytatást.

 31. R. Anikó 2012-08-29 at 14:11 - Reply

  Az első gondolatom volt a cikk olvasása után, hogy az érzelmi intelligenciát nem vizsgálták. Holott ez sokszor többet nyom a latban. Ez segít, hogy a dolgokhoz pozitívan álljunk hozzá.

  A hozzászólásokból pedig azt állapítottam meg, valahogy a pesszimisták eleve nem nagyon vették a fáradtságot elmondani véleményüket.
  Én sem attól vagyok szerencsés, hogy nyertem volna valaha is. Sőt, akkora gödrökbe estem, hogy ihaj. De, utána mindig többre jutottam, mint az előző helyzetem. Mint a társasjátékban, lépjen vissza 3-at, de a következőnél kijön a 6-os.
  Míg a környezetemben élő “szerencsések”, akiknek semmi tragédia nem történt az életében, ugyanott vannak, mint akár 10-20 éve.
  Jó a hozzáállásom a dolgokhoz, szorgalmas vagyok, előre gondolkodom, tervezek. Ha bejön egy akadály, módosítok, de megyek tovább. Igen, kevés pénzből is lehet jól élni és boldognak lenni.
  Mindig van időm másokra is, a kevésből is lehet adni. Néha egy jó szó is segítség. De azt mondom, míg van egy szelet kenyerem, azt ketté lehet vágni.
  Nap, mint nap boldogan ébredek, és hálát adok a sorsomnak. Gyönyörű ez a világ, szép az élet. Kell ennél több?

  • Szilvi 2012-08-29 at 14:48 - Reply

   abszolút nem… 🙂

  • Torbó árpád 2012-08-29 at 17:33 - Reply

   Kedves Anikó!
   Elolvastam a hozzászólásodat. Az ragadta meg a figyelmemet, hogy a pénzzel te is úgy állsz, de jó lenne azért egy kicsit több a többit majd megoldjuk. Balatonlellén vagyok egy egyszerű postás és nagyon sok családot ismerek. Az a vélemény alakult ki bennem, hogy a pénzzel két probléma tud lenni. Vagy túl sok vagy túl kevés.

 32. Zelei Lajos 2012-08-29 at 14:37 - Reply

  Szerencse vagy balszerencse hogy 40 évi lottózás alatt valakinek 2-szer volt 2-es találata? Ez statisztikailag eldönthető dolog, de hogy ezért szerencsésnek vagy szerencsétlennek érzi magát az személyiség kérdése. Ezt a két dolgot bár együtt fordulnak elő mégsem kellene együtt tárgyalni és természetesen nem csak a lottóról van szó. Én különben 64 évem során hol szerencsésnek, ritkábban szerencsétlennek érezhettem magam de a történések mellet ezt a megközelítést sohasem tartottam érdemlegesnek. Ha belegondolunk legtöbbször nevetséges ilyen alapon gondolkodni.

 33. Torbó árpád 2012-08-29 at 17:28 - Reply

  Kedves Mindenki!
  Nagyon tetszett a cikk! Elgondolkodtató! Mivel bevallom vallásos vagyok az jutott eszembe, amit nem rég olvastam: A szerencse Isten inkognitóban.
  Az biztos, hogy én mindenképpen hiszek egy a szemünkkel nem érzékelhető világ létezésében. Tehát számomra ennek bevonása nélkülözhetetlen. Egyébként én azon emberek csoportjába tartozom, akik szerencsések és még a negatív dolgok is előbb vagy utóbb jóra fordulnak. Pedig ezzel együtt azt is elmondhatom, nem tartozom a gondtalan emberek csoportjába.

 34. Bora 2012-08-29 at 17:59 - Reply

  A Sors mint nagy rendezőerő valahogy eddig kimaradt a véleményekből. Manapság a pozitív életszemlélettel folyton azt sugallják, minden rajtad múlik, elég pozitívan gondolkodnod. Mintha az ember valami programozható boldogsággép lenne.
  Pedig, még ha az ember ösztönösen törekszik is a fény, az öröm, a boldogság felé, ami valóban sok nehéz élethelyzeten át is segíti (és akkor már szerencsésnek mondhatja magát, hiszen túlélő), akkor is fordulhatnak elő olyan élethelyzetek, amik meghaladják az erejét, amikbe bele lehet roppanni. A társadalmi berendezkedés pedig eleve nem emberbarát, nem is volt az, olyan feltételeket teremt, amiben csak a pénzzel lehet megoldani mindent, miközben a szükséges pénz megszerzését nem teszi lehetővé tisztességes módon a legtöbbünk számára, állandóan a kényszerhelyzetek és korlátok között tartva az egyént. Aztán ha történik valami különös nehézség, onnan egyenesen épül le minden, viszi el az erőt, a tartalékokat, mindent, amiért az ember annyit dolgozott.
  Ezért tűnik nagy szerencsének a nyeremény, hiszen minden olyan nehéz élethelyzetet (lakáskörülmények, súlyos beteg, idős hozzátartozó ellátása, betegségek kezelése stb., stb.) meg lehet belőle oldani, amit egyébként simán meg kéne tudnunk oldani, ha emberibb világban élnénk.
  De valóban igazat adok annak, aki azt mondja, örüljünk, hogy ép testrészekkel ébredünk és van hol felébrednünk. Van vizünk, van levegőnk, és ha nem is mindenki, de azért enni is tudunk.
  A baj csak azzal van, hogy nem biztos, hogy az emberi életnek csupán ez volna a célja. Hogy pozitív életszemlélet-e az, ha hálát adok azért ami van, vagy birkalelkűség? Hisz ott van a sok magasabb cél, a művészetek, a világ sokszínűsége, a tudás, minden olyasmi, amit csak pénzért tudok megengedni magamnak. És bizony a nehéz sorshelyzetet is pénzzel tudnám megoldani, elviselhetővé tenni.
  De lehet, hogy ez maga Sors, hogy meg kell oldanom hosszú távon valamit, emberfeletti küzdelemmel, amit sok pénz birtokában könnyen meg tudnék oldani. A Sorssal szemben pedig nagyon tenni, ellenállni nem lehet, felesleges erőfeszítés.
  A pozitív szemlélethez még annyit, amit egyébként olyan időkben, mikor erről még beszélni se beszélt senki, én már magamtól hirdettem és vallottam, hogy igenis az ember nem erőszakolhatja meg magát, mikor fájdalmak érik, mikor az életét eluralja a megoldhatatlan teher, mikor nem tud élni, pénzt keresni, pihenni, önmagával foglalkozni az idős beteg hozzátartozója miatt évekig, mikor meghalnak a szerettei, mikor a beteg cicáján nem tud segíteni, mikor sok éhes állaton kell segíteni minimális pénzből, mikor kegyetlenkedésekről és gonoszságról hall nap mint nap és sorolhatnám, akkor igenis bárgyú érzéketlenségnek tűnik ez a kötelező optimizmus. Amit persze lehet őrizni magunkban és sugallni a nehézségek idején is, de hazugság azt állítani, hogy behunyom a szemem és optimista vagyok mindenáron és akkor majd jó lesz.
  Mindenek ellenére vagy mellett, várom én is Fortuna kegyeit.

  • admin 2012-08-30 at 12:20 - Reply

   Kedves Bora!

   Jók a meglátásaid, és hamarosan írni fogunk a pozitív gondolkodással kapcsolatos félreértésekről és tévhitekről is!

 35. Bora 2012-08-29 at 18:04 - Reply

  Bocsánat: mindennek ellenére, akartam írni csak 1 n lett belőle 🙂

 36. Barbi 2012-08-29 at 21:49 - Reply

  Szerintem a “szerencsések” nyitottabb gondolkodásúak, észreveszik a véletlenben a lehetőséget. Véletlenül jött egy busz, de fel is kell rá szállni… 😉

 37. Jules 2012-08-29 at 21:58 - Reply

  Ha már tudományos kutatás, akkor nem ártana definiálni hozzá, hogy mit értünk szerencse alatt. Ha azt értjük szerencse alatt, hogy valaki egy egzaktul véletlenszerű folyamatban (a lottó igen jó közelítéssel ilyen) hányszor választ helyesen, és hányszor rosszul, akkor teljesen mindegy, hogy ki mennyire gondolja szerencsésnek magát, mindenki ugyanakkora eséllyel fog jót vagy rosszat választani, mert a két dolog teljesen független egymástól. Szóval hiába próbálgatjuk a lottónyeremények mennyiségét akármekkora mintán is statisztikailag elemezni, sosem fogunk szignifikáns különbséget felfedezni a magukat szerencsésnek, és a magukat szerencsétlennek gondolók között. Így a kutatás végeredménye nem meglepő egy picit sem.

  Ellenben ha a szerencsét a boldogság, elégedettség szinonimájaként használjuk, vagy azt értjük alatta, hogy ki mennyire jól boldogul az életben, akkor az már egy sokkal összetettebb kérdés, és ennek nyilván köze lesz az adott egyén személyiségéhez is többek között. Meg ezen kívül még egy csomó minden máshoz is.

 38. BoldogságTervezés 2012-08-30 at 12:02 - Reply

  Nagyon köszönjük a sok érdekes hozzászólást és gondolatot, és hogy ilyen minőségi beszélgetés indult el!

  A cikk folytatása hamarosan!

 39. Estike 2012-08-31 at 16:47 - Reply

  Szeretném leírni én is a megfigyelésemet a szerencsével és a sikerrel kapcsolatban, illetve mindazt, amit ezekről a dolgokról itt-ott összeolvastam. Nekem az a véleményem, hogy a szerencse SOK DOLOGTÓL FÜGG, amelyek mind egymásra is hatással vannak. Ha valaki alapvetően POZITÍVAN ÁLL AZ ÉLETHEZ, sokkal több szerencsét, lehetőséget fog “bevonzani”. Viszont úgy gondolom, hogy néha elég nehéz megtalálni a kitartás és a görcsösség közötti egyensúlyt. Például, hogy ne akarja az illető mindenáron megnyerni a lottó ötöst, mintha az élete múlna rajta… (még ha tele is van adósságokkal, vagy ez tűnik számára az utolsó mentsvárnak). Sokkal jobb hosszú távú célnak kitűzni, hogy “márpedig valahonnan úgyis szerezni fogok annyi pénzt, amiből ki tudom fizetni az adósságaimat. Talán nem ma, nem ezen a héten, de előbb vagy utóbb biztosan”. Tehát KITARTÓNAK LENNI, SOKÁIG AKARNI VALAMIT, anélkül, hogy rágörcsölnénk. Szerintem mindennek MEGVAN A MAGA IDEJE, amikor a körülmények alkalmassá válnak ahhoz, hogy az adott kívánság teljesüljön. Lehet, hogy ez pár nap, de az is lehet, hogy több év vagy évtized. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az embernek ÖNMAGÁN KELL DOLGOZNIA ahhoz, hogy megkapjon (elnyerjen) valamit. A lottós példánál maradva: vajon készen áll-e ekkora pénzösszeg befogadására? (és egyáltalán, szüksége van-e ENNYIRE?) Mit csinálna, ha egyik pillanatról a másikra a nyakába szakadna a főnyeremény? Okosan fel tudná használni saját és mások épülésére, vagy 1-2 év alatt elherdálná az egészet, esetleg még nagyobb nyomorba döntené saját magát és a családját? (sajnos sok ilyen negatív példát hallani…). Véleményem szerint az embernek először BELÜL, ÖNMAGÁBAN KELL MEGTEREMTENIE A BŐSÉGET ahhoz, hogy ezt a külvilágban is megtapasztalja (de ugyanígy van ez más dolgokkal is, pl. a sikerrel, szeretettel, stb.). Itt is igaz, hogy nem elég csak akarni valamit, hanem TENNI IS KELL ÉRTE. A sikeres emberek nem a véletlennek köszönhetik a népszerűségüket, befolyásukat és a pénzüket, hanem a KÖVETKEZETES, KEMÉNY MUNKÁNAK, SZERVEZÉSNEK, HATÉKONYSÁGNAK ÉS A HELYES IDŐBEOSZTÁSNAK. Tehát szükség van valamilyen ERŐFESZÍTÉSRE, IDŐRÁFORDÍTÁSRA, ENERGIABEFEKTETÉSRE. Legalábbis én nem tudom elképzelni, hogy ha valaki tevékeny és szorgalmas, az ne legyen szerencsés, mivel a KITARTÁS előbb vagy utóbb SIKERÉLMÉNYEKET HOZ, ami viszont ERŐSÍTI AZ ÖNBIZALMAT. Ha pedig valakinek magas az önbizalma, sőt MAGABIZTOS, az azt jelenti, hogy tele van energiával, jól érzi magát a bőrében, SZERETI ÖNMAGÁT, tehát TUDAT ALATT IS EL FOGJA HINNI, HOGY CSAKIS A LEGJOBBAT ÉRDEMLI AZ ÉLETTŐL. Ha pedig ezt gondolja, és eszerint viselkedik, akkor a LEGJOBBAT IS FOGJA KAPNI. Mindig nagyon elszomorít, amikor arról olvasok, hogy mennyi ember szenved valamilyen függőségben, esetleg próbálkozik sikertelenül a huszadik fogyókúrával. Az ilyen emberekre sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szeretnék önmagukat. Mert ha valóban így lenne, akkor nem mérgeznék magukat a cigarettával vagy egészségtelen ételekkel, nem hagynák kizsigerelni magukat mindenféle lélekölő munkával, nem néznének esti híradót, nem járnának “késdobáló” kocsmákba, rossz társaságba. Tudják, hogy káros, nem kellene, rossz hatással van rájuk – mégsem képesek felhagyni ezekkel a negatív szokásokkal. Sokan még az életük árán sem, sajnos… 🙁
  Ha már egy kicsit elkanyarodtunk a témától, egy egyéni tapasztalatot szeretnék megosztani Veletek. Most voltam egy táborban, ahol csak nyers ételt kaptunk. Sajnos csak másfél napot tudtam ott tölteni, de annyira drasztikus változás volt minden szempontból az eddigi életvitelemhez képest, hogy már ilyen rövid idő alatt is nagyon durva dolgok kezdtek el történni. Elindult a szervezetemben egy erős méregtelenítés, és minden krónikus problémám, panaszom, ami eddig volt, egyszerre felerősödött. Szóval már évek óta nem éreztem magam olyan pocsékul, mint ott… és akkor belegondoltam, hogy vajon mennyi felesleges és káros anyag, mennyi méreg lehet bennem, ha így reagáltam egy ilyen másfél napos “tisztítókúrára”. És ami a legérdekesebb: eddig fel sem tűnt mindez, mivel a szervezet ugye mindenhez hozzá tud szokni – a rossz dolgokhoz is… csak kérdés, hogy “mennyi ideig bírja az autó a rossz üzemanyagot”, és HOSSZÚ TÁVON milyen következményei lesznek annak, ha “sok végén” égetjük a gyertyát.
  Az helyes táplálkozás és a megfelelő életmód kapcsán felmerül a SZEMÉLYES FELELŐSSÉG kérdése is, vagyis mit tehetünk azért, hogy szerencséssé, sikeressé váljunk (magyarul hogyan növelhetjük az önbizalmunkat). Hiszen a siker elsősorban a személyiségünk fejlettségi szintjének függvénye, nem pedig a véletlen műve. Gyermekkorban szinte kizárólag a szüleink, környezetünk voltak hatással erre a területre, viszont felnőttként lehetőségünk van DÖNTÉSEKET HOZNI, A SAJÁT KEZÜNKBE VENNI AZ ÉLETÜNK IRÁNYÍTÁSÁT, és a TETTEK MEZEJÉRE LÉPNI, ezáltal pedig sikerélményeket, önbizalmat szerezni, vagyis megszeretni magunkat, ami egy boldog, kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen. Nem számít, mi volt a múltban, ki hogy kezdte – a lényeg az, hogy most mit teszünk. Olvastam azt is, hogy azok az emberek válnak sikeressé, akiknek van egy CÉLJA, PONTOSAN TUDJÁK, MIT AKARNAK. Nem kell, hogy okosabbak, tehetségesebbek legyenek másoknál, vagy valamilyen szempontból kiemelkedőek… egyszerűen csak nem szórják szét az idejüket, erőforrásaikat. A KONCENTRÁLTSÁG szerintem óriási dolog, és hihetetlen eredményeket lehet elérni azzal, ha sokáig akarunk valamit. Nehéz ezt kivitelezni a mai rohanó, állandóan változó világban, de épp ezért az ÖNFEGYELMET, KITARTÁST ÉS ÖSSZESZEDETTSÉGET hatalmas erénynek tartom.
  A szerencse kapcsán fontos megemlíteni még a HÁLÁT is, ami előkészíti a terepet a pozitív helyzetek, lehetőségek számára, ráállítja az agyunkat arra, hogy észrevegyük a jó dolgokat.
  Végül de nem utolsósorban, OSSZUK MEG A TUDÁSUNKAT, TAPASZTALATAINKAT, SIKEREINKET A TÖBBI EMBERREL IS, hiszen mi is sok mindent tanultunk másoktól, nélkülük nem lehetnénk itt, ahol most vagyunk. Ha pedig kell, ne szégyelljünk segítséget kérni, akár Istentől ima formájában, akár barátainktól, családtagjainktól vagy szakembertől. Mindenkivel előfordul, hogy rossz passzban van – csak szerencsére nem ugyanabban az időben. Sokkal több értelme van fél év alatt segítséggel megoldani egy problémát, mint tíz év alatt “izomból”. Talán TUDAT ALATT VANNAK OLYAN FÉLELMEINK VAGY MEGGYŐZŐDÉSEINK, NETALÁN ELFOJTOTT TRAUMÁINK, amelyek szabotálják a boldogságunkat, sikereinket (családfelállításon részt vett személyek pl. tudnának ilyenről mesélni, de biztos van száz másik módszer, amivel felszínre hozhatók a negatív minták, és feloldhatók az érzelmi blokkok). Ezeket sokszor nehéz felismerni, úgyhogy jól jöhet egy hozzáértő segítsége. Érdemes a SZOKÁSAINKAT is megvizsgálni – sok esetben nem az előrehaladásunkat, sikereinket szolgálják, sokkal inkább a testi-lelki-szellemi leépülésünket készítik elő… 🙁 Sokszor elgondolkodom azon, hogy szinte bármit elérhetne az ember, ha az érzelmei, gyerekkori érzelmi sérülései nem akadályoznák, úrrá tudna lenni a rossz szokásain, és összpontosítani tudná a figyelmét egy célra nagyon hosszú ideig… (igaz, ha erre minden gond nélkül képes lenne a saját erejéből, akkor nem volna ráutalva senkire – a világ tele lenne önmegvalósító egoistával, a célok elérésének pedig nem lenne értéke az akadályok nélkül). Nektek mi a véleményetek erről?

 40. Magda 2012-09-01 at 21:02 - Reply

  A vonzás törvénye igenis működik.Nagyon botor az az ember, aki negatív gondolatokat beenged az elméjébe.Félelelmekben él, panaszkodik, egyáltalán negatív gondolatokon időzik.Már a vesztesek táborába tartozik.De van egy jó hírem ezt -kemény munkával- meg lehet fordítani.Az elmét újra kell kondícionálni és a valóságban is a pozitív dolgok fognak manifesztálódni.

 41. grandani73@gmail.com 2012-09-02 at 09:39 - Reply

  Szerintem nem az lesz szerencsés, aki bízik a szerencsében, és főleg nem az, aki épít is rá. Meg nem is az, aki mindenféle “haladó” tanokat olvas, követ.
  Az egészséges lélek, a megfelelő arányérzék, a megfelelő mértékű alázat, továbbá ha az ember igényei nem eltúlzottak, valamint ha van kedve mindenféle értelmes dolgokhoz, ha nyitott, de tudja, mi az, amitől el kell zárkóznia, ha művelt, intelligens, a saját területén tájékozott, az mind jó. Továbbá kell némi ábrándozó-képesség is, ami racionalitással párosul, némi humor, gyakorlatiasság, erős problémamegoldó szándék és képesség, valamint megfelelő mennyiségű bizalmatlanság!!!
  A naiv, idealista emberek többnyire balszerencséssé válnak, hacsak nincs valami jó “védőangyaluk”, pl egy két lábbal a földön álló házastárs, vagy apuka…
  A bizalmatlanság, ha nem viszik túlzásba, meg tud menteni a sok balszerencsétől. A megfelelő mértékű (de nem vak) optimizmus, tettrekészség, nagyvonalúság meg meghozhatja a szerencsét, ha az ember nem várja direkt.
  Sokszor úgy lesz az ember szerencsés, hogy csinál valamit (nem várva semmi különösebb nagy dologra), aztán egyszer csak odaesik az ölébe a szerencse, és tud vele élni.
  Az egyik alap-feltétel szerintem az, hogy csinálni kell valamit. Aki nem csinál semmit, csak vár (pl szerencsejátékozik – vagyis a szerencsére apellál munka helyett) azt szerintem soha nem találja meg a szerencse, vagy ha mégis, akkor még abból is csak a baja lesz hosszú távon.

 42. […] lottós kísérlet előtt (ld. A szerencse anatómiája I.) mindenki kitöltött egy hosszú felmérő tesztet. Ebből többek között az is kiderült, hogy […]

 43. Marc 2016-02-16 at 20:30 - Reply

  Én kifejezetten szerencsétlen vagyok. Emlekszem 3. Osztàlyos voltam nekem 7tombolam volt tesomnak 3 persze ő mind a hàrmat megnyerte én 1et se szerencsejàték 0 eredmény … Sose birtqm nyerni semmit ezért él bennem az a tudat hogy magamnak kell megteremteni !! Akàrmivan àltalàban én huzom a rövidebet

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.