Ha olvastad az egyhetes BoldogságTervezés küldetést – sőt, nem csak olvastad, de el is végezted a gyakorlatokat – találkozhattál benne mumusokkal is.

Ezek a kis szörnyikék, a mumusok azok a félelmeid, önértékelési problémáid, amelyek miatt képtelen vagy a problémákat megoldandó feladatokként értelmezni, nem látod a kiutat és úgy tűnik számodra, hogy „ez már mindig is így lesz, jól meg vagyok lőve”. Tegnap érkeztem vissza a Görögországban megtartott önismereti táborunkból, ahol bizony a „nem vagyok elég jó” mumusa sokszor beleütötte az orrát az önismereti munkába.

Ott ólálkodott, amikor azt a feladatot adtam a csoportnak, hogy gyűjtsenek össze 10 dolgot, amire a legbüszkébbek. Sokaknak azt súgta a kéretlen látogató, hogy nekik nincs is mire büszkének lenniük igazából.
Ott somfordált akkor is körülöttünk, amikor egy saját sikersztorit kellett mesélni a többieknek. A mumus azt súgta egyeseknek, hogy ilyenjük márpedig nekik nincsen, életükben nem értek el sikert semmiben.
Persze az idegesítő szörnyike akkor is jelen volt, amikor a párkapcsolati problémákat veséztük ki. „Én nem vagyok elég jó” – adta kedvenc mantráját egy-két felszólaló szájába.

Rád is rád akaszkodott a „nem vagyok elég jó” mumus?

Te is észrevetted már, hogy azt mondogatod magadban, „nem vagyok elég jó?” Te is ezt gondolod magadról?

Ez a mumus a lehető legkárosabbak egyike. Ha ugyanis azt gondolod magadról, hogy nem vagy elég jó, valóban úgy is lesz. A mumus elintézi a kudarcot: ilyen belső hozzáállással hebegni-habogni fogsz az első randin, összezavarodsz az állásinterjún, és nem teljesítesz jól a sportversenyeken sem. Vagy a párkapcsolatodban. Vagy az iskolában. A mumus mindenhová követ ugyanis.

Így néz ki. Ártalmatlannak tűnik, de nagyon kártékony!

Hogyan legyél elég jó?

Az olimpia után meginterjúvolták az aranyérmeseket azzal kapcsolatban, hogy vajon minek köszönhetik a sikereiket. A felkészülésen kívül minden egyes aranyérmes az első helyre tette a megfelelő hozzáállást, mondván, a sikerben hinni kell, máshogy nem megy.

Vegyük például idei első olimpiai aranyérmesünket, Szilágyi Áront, aki így nyilatkozott a koncentrálás és odafigyelés fontosságáról:

„Úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból, folyton a topon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azért, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián.” (origo.hu)

Gondolod, hogy ha engedi a „nem vagyok elég jó” mumust, lett volna esélye? Még az olimpia előtt azt nyilatkozta le, hogy ő bizony elég jó ahhoz, hogy a dobogó felső fokára lépjen.

Mégis, azt látom, hogy sok kliensem, aki változtatni akar az életén, nap mint nap megengedi azt a luxust, hogy elkalandozzon a figyelme a célról és az ahhoz vezető útról, illetve hogy megtalálják a kételyek és a félelmek. Vannak, akik szeretnének megszabadulni a mumustól, de nem tudják hogyan. Mások ragaszkodnak hozzá, mert már megszokták. Aztán vannak extrém esetek, akik még dédelgetik is, mint valami házi kedvencet! Te vajon melyik kategóriába tartozol?

Áron mondataiból a sikerrecept leszűrhető.

Olimpiai sikerrecept

Mit csinálj tehát, ha van egy célod, és szeretnéd elérni?

  1. Legyél a topon! Hozd magad formába! Legyen az randi vagy állásinterjú, szellemi teljesítmény vagy fizikai, kezdd az alapokkal. Igyál elég vizet, táplálkozz egészségesen, aludj eleget és mozogj rendszeresen. Gyenge fizikai kondícióval, rossz egészségi állapotban csak nagyon kevesen képesek nagy szellemi teljesítményekre.  Gondolkozz el: mit tudnál még ma megtenni azért hogy a topon legyél?
  2. Koncentrálj! Ne hagyd, hogy elkalandozzon a figyelmed, és megint visszatérjen a „nem vagyok elég jó” mumus. Ha van egy célod, akkor kizárólag arra figyelj, a hogyan lehetséges? kérdésre koncentrálva, nem pedig a „miért nem fog sikerülni?”-típusú kifogásokra.
  3. Mutasd, hogy nyertes vagy! Az „én olyan szerencsétlen vagyok”-testtartást biztosan ismered: legbiggyesztett ajkak, lógó vállak, görnyedt gerinc. Húzd ki magad, vedd fel a „nyertes vagyok” testtartást. Fejet fel, mosolyogj! Még ha nem is vagy egyelőre formában, előbb-utóbb pozitív testtartásod visszahat a lelkivilágodra, némi napfényt lopva bele.
  4. Ne idegeskedj! Az idegeskedés csak energiát von el tőled és a célodtól. Ezt nem engedheted meg magadnak, találd meg a neked való technikát amivel csökkentheted a belső feszültségedet. Görögországban például minden reggelünket hatha jógával kezdtük, stresszoldásnak ezenkívül pedig még ott volt nekünk a csodálatos görög tenger. Ha tengerpartra nem is tudsz mindennap kimenni, jógázni otthon is lehet!

Ő nem gondolta úgy, hogy nem elég jó.

Nos, téged is megkörnyékez a „nem vagyok elég jó” mumus néhanapján?

Mi a Te sikerrecepted ellene?★期間限定ポイント2倍★PDZ-ZRMP40SGM三菱電機 業務用エアコン 超省エネ天井埋込ビルトイン 1.5馬力 シングル単相200V ワイヤードスリムZR★在庫状況はお問合わせ下さい★
アコーデオンドア!トーソー アコーデオンドア クローザ エクセル TD-5048?TD-5050 ニューエスポワール
REFEX(リフェクス)割れない軽量フィルムスポーツミラー移動式 W1200×H1800×D27mm RM-9
絵画 インテリア 額入り 壁掛け 油絵 エドガー・ドガ テオドール・ゴビラール夫人(イヴ・モリゾ) F20サイズ F20号 727x606mm 絵画 インテリア 額入り 壁掛け 油絵
モダン仏具 すずらん5 具足(小)
ふしぎの海のナディア ミュージック?ビデオ [DVD]
【ポイント10倍】 堀場製作所 低電気伝導率水?非水溶媒用 pH電極 6377-10D
フード・ドリンク・スイーツ (業務用30セット) AGF マリーム 低脂肪タイプ 500g 3袋 【×30セット】
【エントリーで★最大ポイント10倍!】 SEIKO(セイコー) タイムリンク 中継器 システムクロック SW-302【10P05Nov16】
仏壇・仏壇台上下セット【ダルマ型胡蝶23号+仏壇台・八雲小】紫檀調・送料無料【smtb-td】【RCP】