A szerencse anatómiája II.
A lehetőség-maximálás elve

 

A „Szerencse anatómiája” egy 8 éves, rendkívül alapos tudományos kutatásra épülő cikksorozat, amely bemutatja a szerencse mögött meghúzódó pszichológiai mechanizmusokat, és a végén gyakorlatot ad a kezedbe, amelyekkel Te is piszokul szerencsés emberré válhatsz (ha esetleg még nem volnál az).

 

A szerencse-elvek nyomában

Az előző részben bebizonyosodott, hogy a szerencsés emberek jottányit sem képesek jobban megjósolni a jövőt, mint a peches társaik, és még csak nem is intelligensebbek, a következő kérdés a szerencse kutatásában ez lett: vajon az elménk befolyásolja-e a szerencsét olyan módokon, ahogyan azokat eddig még nem vizsgálták? Valamint mi van akkor, ha a saját (bal)szerencsénkért nagymértékben vagyunk felelősek? Tényleg igaz, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa? Nézzük meg!

A lottós kísérlet előtt (ld. A szerencse anatómiája I.) mindenki kitöltött egy hosszú felmérő tesztet. Ebből többek között az is kiderült, hogy a szerencsések egy 1-7-ig terjedő skálán kétszer annyira voltak biztosak abban, hogy pénzt nyernek a kísérlet alatt a lottón. Természetesen, amikor egy rajtunk kívülálló véletlenszerű eseményről van szó, mindenkinek egyforma esélye van a nyerésre. Ám az életben óriásit nyomhat a latba az, hogy milyen elvárással állunk valamihez. Pozitív elvárásokkal nagyobb eséllyel fogunk neki valaminek, tovább tarthatunk ki, ha problémába ütközünk, és másképp állunk hozzá a körülöttünk levő emberekhez is (ahogy ők is másképp állnak hozzánk). A 8 év alatt a kutatócsoportnak sikerült azonosítani a szerencse és balszerencse mögött álló pszichológiai mechanizmusokat. Ezeket mostantól szerencse-elveknek fogjuk nevezni. Az alábbiakban az első ilyen elvet ismerheted meg kicsit jobban.

 

1. A lehetőség-maximálás elve

A szerencsés emberek megteremtik, észreveszik és kihasználják a váratlan helyzeteket és lehetőségeket.

Furcsamód, a szerencsés emberek hátborzongatóan sokszor vannak jókor a jó helyen. Egy bámulatos véletlen folytán találkoznak valakivel, véletlenül kinyitnak egy újságot és meglátnak egy cikket/hirdetést, pedig sosem szoktak újságot olvasni, véletlenül rátalálnak egy weboldalra, stb., és ennek eredményeképpen sikeres üzletet ütnek nyélbe, találkoznak életük párjával (noha nem keresték), jó álláshoz jutnak, vagyis elképesztő szerencsés dolgok történnek velük. Mindezt ráadásul nem egyszer, hanem sorozatosan élik meg. Ezeket a „mázli eseményeket” mindenki, még maguk az alanyok is pusztán a – szerencsés – véletlennek tulajdonítják. A kutatások szerint azonban jókor jó helyen lenni valójában tudatállapot kérdése. Kis túlzással élve, a megfelelő tudatállapotban egyszerűen nem tudsz nem jókor lenni a jó helyen, akárhol és akármikor is legyél.

A komplex személyiségvizsgálatok megmutatták, hogy a szerencsés emberek nem fegyelmezettebbek, és nem is figyelmesebbek másokkal, mint a balsorsúak. Három dologban viszont élesen eltér egymástól a két csoport:

  1. A szerencsések extrovertáltabbak és több energiát ölnek a társas kapcsolataikba
  2. A szerencsések könnyedebben állnak az élethez
  3. A szerencsések nyitottabbak az új élményekre

Nézzük meg, hogy mi teszi ez a három dolog az embereket szerencsésebbekké.

 

1. Extrovertáltság és társas kapcsolatok

A szerencsések komoly energiát ölnek a „szerencse-hálózatuk” kiépítésébe és fenntartásába. Lefordítva: jóval nagyobb társas kapcsolati rendszerük van, több emberrel találkoznak, és több időt fordítanak az új kapcsolataik kiépítésére, valamint a régi kapcsolataik ápolására. Vagyis extrovertáltabbak. Emlékszel, hogy a minőségi társasági élet a boldogság egyik fő komponense? Nem véletlen, hogy ez itt is komoly szerepet kap. Sok hihetetlen szerencse mögött egy egyszerű elv rejlik: a nagy számok törvénye. Ha sok emberrel találkozol, akkor jóval nagyobb az esélyed arra is, hogy olyasvalakivel találkozz, aki aztán számodra jelentős módon elképesztően pozitív hatással lesz az életedre.

A nagy számok törvénye egyszerűen működik: átlagosan mindenki 300 embert ismer olyan szinten, hogy szívesen találkozik vele, kérne tőle egy szívességet, és egyébként tegező viszonyban vannak. Képzeld el, hogy találkozol valakivel egy társaságban, aki kedvesnek tűnik. Ha elmondod neki, hogy állást keresel, akkor bár nem túl valószínű, hogy ő maga azonnal állást ajánl neked, de ismer 300 embert, akik közül lehet, hogy valaki megtenné. Még ha nem is lesz így, mi van, ha 10 emberrel találkozol? Úgy már 3,000 új emberhez kerülhetsz egy lépés távolságra, amivel jelentősen növekszik annak is az esélye, hogy valaki tudjon segíteni neked. Sőt, a legtöbben két kapcsolati mélységben biztosan gondolkoznak (ismerek valakit, aki lehet, hogy tud segíteni, mert ismer valakit).

Vagyis minden emberrel, akit megismertél, és akivel kölcsönösen szimpatikusak vagytok egymásnak, két lépésnyire kerülsz 90,000 (300 × 300) másik emberhez. Ha mondjuk szervezel egy eseményt, ahová meghívod húsz ismerősödet, akkor 6,000 emberhez kerülsz egy lépésnyire, és 1,800,000 emberhez két lépésnyire. Ha belegondolsz, így már semmiféle hatalmas nagy szerencséről nem beszélhetünk. Ekkora merítésből már egyszerűen a nagy számok törvénye is működik. Bámulatos, de az élet nagy misztikus véletlenjei ilyen egyszerű dolgokon múlnak.

A társas kapcsolatokba ölt energia révén tehát több szerencsés helyzetet tudunk magunknak megteremteni. Te mennyire foglalkozol a társas életeddel? Mikor egyedtél beszédbe utoljára teljesen ismeretlen emberrel (mondjuk egy pénztárnál sorban állás közben)? Az utóbbi időben mennyi új embert ismertél meg és hányszor találkoztál régi ismerősökkel, akikkel nem köt össze a munka vagy valami mindennapi dolog?

 

2. A hozzáállás és a feszültség-faktor

A sikeres emberek könnyedebben állnak az élet dolgaihoz. A könnyed hozzáállás segít abban, hogy jobban észrevegyük, és ki tudjuk használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a lábunk elé hord a szél. Az egész mögött azonban egy egyszerű pszichológiai mechanizmus áll, miszerint alapesetben csak arra figyelünk, amit fontosnak tartunk, és minél feszültebbek és görcsösebbek vagyunk, annál kevesebb dolgot veszünk észre. Ezt a mechanizmust mi sem demonstrálja jobban a következő kísérletnél:

A kísérletvezető egy újságot adott a részvevők kezébe, és megkérte őket, hogy számolják meg, hogy mennyi kép van az újságban. A feladatban nem volt semmi trükk, így átlagosan 2 perc alatt tudták a részvevők megszámolni a képeket. Némelyiküknek ez 4 percbe tellett, mert kétszer is átszámolta, miközben másodperceken belül is meg tudták volna mondani a pontos számot. Hogy miért? Mert a segítőkész kutatók az újság második oldalán egy fél oldalas (!!!) hirdetésben jó nagy betűkkel a következő üzenetet írták: „NE SZÁMOLJ TOVÁBB! ÖSSZESEN 43 KÉP VAN EBBEN AZ ÚJSÁGBAN!”. A résztvevők többsége nemcsak ezt az üzenetet nem vette észre, hanem – szintén a segítőkész kutatók hirdetése révén – az újság felénél található sokkal fontosabb másik fél oldalas üzenetet sem: „NE SZÁMOLJ TOVÁBB! SZÓLJ A KÍSÉLETVEZETŐNEK, HOGY LÁTTAD EZT ÉS KAPSZ 100 ANGOL FONTOT!”. Hogy lehet, hogy olyan sokan nem vették észre az üzeneteket? A válasz egyszerű: arra figyelünk, amit fontosnak tartunk. A résztvevők regisztrálták, hogy képet keresnek, és ha valami nem volt kép, akkor azzal nem is foglalkoztak, függetlenül attól, hogy mi volt az.

És mit gondolsz kik voltak azok, akik észrevették a hirdetéseket és végül nyertek 100 fontot? Úgy van: a magukat extrém szerencsésnek valló emberek. Hogy miért? Számos kísérlet bizonyítja, hogy a nagyfokú és huzamosabb ideig fennálló feszültség, stressz mindenre rossz hatással van, ám egy kis fokú feszültség segít jobb döntéseket hozni és fókuszálni, éberebbnek lenni. Ez evolúciós hagyatékunk.

Ha éjjel hirtelen hallunk egy kis zörejt, miközben egyedül vagyunk a lakásban, azonnal éberebben figyelünk, hiszen zordabb körülmények között ezen az életünk múlhat. Egy kis stressz ér minket, és fókuszálunk. Ez a fókuszáltság azonban annak a rovására történik, hogy bármi mást észreveszünk. Minden erőnkkel a zaj forrására koncentrálunk. Hasonlóképpen, ha könnyedén, gondtalanul sétálsz az utcán, jóval nagyobb esélyed van a járdán heverő pénzt meglátni, mintha éppen egy rád osztott nehéz (következésképpen enyhén stresszes) feladaton törnéd a fejedet.

 

3. Az új élmények befogadása

Biztos nem meglepő, de a szerencsés emberek sokkal nyitottabbak az új élményekre. Imádnak új dolgokat kipróbálni, megismerni és szeretik a változatosságot az életükben. Hogy megértsd ennek mi köze a szerencséhez, hadd szemléltessük egy hasonlattal:

Van egy halászhajód, és mész rákászni. Minden nap összeszedsz egy rakomány rákot, amit még az este folyamán értékesítesz. Ha minden egyes nap ugyanarra a helyre mész rákászni, akkor ott elég hamar meg tud csappanni a rákállomány, és idővel egyre nehezebb lesz telerakni a rakteredet. Mondhatni kifogy a szerencséd. Viszont ha mindig más helyre mész, mindenhol állandóan bőséges lesz az aznapi rákhozam. Vagyis minél több új dolgot próbálsz ki, annál többféle dolgot találhatsz, amin keresztül boldognak érezheted magad, így annál könnyebb lesz szerencsébe botlanod is, hiszen sokféle szerencse érhet.

Egy érdekes kísérletben azt is vizsgálták, hogy miképp élik meg másképp ugyanazokat a lehetőségeket a szerencsés és balszerencsés emberek. A kísérletben interjúra hívták be a szerencsekutatás résztvevőit. Délelőtti időpontra jöttek (mindenki más időpontra), de az egyetem mellett található kávézóban kellett várakozniuk, amíg a pszichológus kutató értük nem jött és át nem kísérte őket a laborba. Jó kutatók lévén, a kávéházi ücsörgést is beépítették a kísérletbe. A kávézót bekamerázták, és úgy rendezték be, hogy csak négy asztal legyen, de mind a négynél üljön egy beépített ember, az egyik nagyon jól szituált, sikeres üzletembernek öltözött, a másik három nem. A szerencséről is gondoskodtak a kutatók, mégpedig úgy, hogy a kávézó feljárata mellé minden egyes alany megbeszélt érkezési időpontja előtt elhelyeztek egy 5 fontos bankjegyet (ha a bankjegyet elvitték a szerencsés járókelők, akkor természetesen ezek pótolva lettek).

Egy példa: Martin (szerencsés) megérkezik, rögtön észreveszi a pénzt, felkapja, bemegy a kávézóba, rendel egy kávét és leül az üzletember mellé. Hamarosan beszédbe elegyedik az üzletemberrel, meghívja egy kávéra, majd amikor jön a kutató Martinért, elbúcsúznak. Brenda (balszerencsés) ezzel szemben nem veszi észre a pénzt, rendel egy kávét, leül az üzletember mellé, és csendben elszürcsölgeti, amíg meg nem érkezik a kutató. Az interjú alatt a kutató megkérdezte mindkettőjüket, hogy történt-e bármi szerencsés vagy balszerencsés esemény aznap velük. Marin elmeséli, hogy talált 5 fontot, és egy kellemeset beszélgetett egy üzletemberrel a kávézóban. Brenda maga elé mered, majd kis csönd után kijelenti, ez eddig egy eseménytelen nap volt.

Mindenki számára ugyanazok a lehetőségek voltak adottak, mégis radikálisan másképp élték meg azokat az alanyok. És nem is annyira az egyéni különbségek miatt. A két csoport nagyon jól azonosítható volt a beszámolók alapján. Ugyanazok a lehetőségek, más élet, a különbség pedig kizárólag a tudatállapot.

 

Ez az első szerencse-elv. Láthatod, hogy van némi átfedés azzal, amit a BoldogságTervezés tanulmányban is olvashattál a boldogságról. Lesznek gyakorlatok is, amiket elkezdhetsz, de mind a legutóbbi cikknél, most is szeretnénk előbb, ha megosztanád velünk, hogy a fentiek alapján Te milyen gyakorlatot írnál elő magadnak (vagy egy barátodnak/barátnődnek, akinek nagy szüksége volna egy kis szerencsére)? Kérjük, írd meg a hozzászólásokban!

 

Folytatjuk…

 

Üdvözlettel,
BoldogságTervezők

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.www.info-fukuoka.com
森伊蔵 楽酔喜酒 長期熟成 [1999年] 600ml 【森伊蔵酒造】【鹿児島県】 化粧箱入り ギフト 贈答
新品!アズマ 1槽シンク 1800*450*800 KP1-1800 [厨房一番]
S126【ふるさと納税】 DOPPELGANGER OUTDOOR(R) エアフレームテントT2-192
Complete [12 inch Analog]【中古】
置物・掛け時計 ボンボン振り子だるま時計(アラビア文字) QL687
シチズン CITIZEN シチズンコレクション クロノ メンズ 腕時計 時計 BL5594-59E 国内正規【楽ギフ_包装】
10個セット 突出皿 備前風六角長皿 [ 39.5 x 9cm ] 料亭 旅館 和食器 飲食店 業務用
カシュガイ・ギャッベ ギャベ 61×114cm
フランクミュラー FRANCK MULLER 1752用(1750) 純正替えベルト ブルークロコダイル革