Ebben a minileckében három azonnal alkalmazható lépést adunk, amivel fejlesztheted az önbizalmadat. Ha a tettek embere vagy, ez neked való lecke lesz és természetesen mint mindig, most is mellékelünk hozzá egy letölthető feladatlapot.

1. A belső iránytűd megalkotása

Az önbizalomfejlesztés első lépéseként mindig a kiindulópontot nézd. Vizsgáld meg, mi az oka az önbizalomhiányodnak. Miben nem érzed elég jónak magad?. Miben nem érsz fel a saját mércédhez? 

Sokszor ennél a pontnál szokott kiderülni, hogy igazából nincs is saját mércéd, hiszen sosem képzelted el, hogy mit is szeretnél, és az összes “mérce”, amid van, tulajdonképpen nem más, mint a másokhoz való hasonlítgatás. Lehetséges, hogy nem is akarsz komoly párkapcsolatot, de mivel ez az elvárás irányodban, mégis kevesebbnek érzed magad a haverodnál, akinél már jön a baba. Lehetséges, hogy sosem törekedtél vezetői pozícióra, de mégis rosszul érzed magad attól, hogy a barátnődet előléptették, te pedig “sehol sem tartasz”. 

Ami van, az van – ez önismereti kurzusaink alaptétele. Nem mindenki akar családot. Nem mindenki akar karriert, tehát első lépésként gondold végig, őszintén, hogy a külső elvárások nélkül ki és mi is szeretnél lenni valójában. Én például nagyon régen, amikor elképzeltem, hol szeretnék lenni x idő múlva és milyen munkát szeretnék, annyit tudtam csupán, hogy szeretnék csapatban dolgozni, emberekkel foglalkozni, nemzetközi közegben, ugyanakkor kellő mennyiségű szabadságot is szeretnék magamnak, hogy a családra is legyen időm. És persze, valami értelmes dologra vágytam. Fogalmam sem volt, hogy mi lesz ez a munka, de ez a belső értékrend mégiscsak vezetett az utamon, és most, jó pár évvel később valóra vált ez az álmom, egy olyan közegben, amit el sem tudtam volna anno képzelni. 

Tehát ha esetleg kevésnek érzed magad, de nem tudod, merre van előre, próbáld meg elképzelni, milyen lenne álmaid munkája (vagy párkapcsolata, stb.). Milyen értékek fontosak számodra? Ha sikerül mentálisan alaposan kidolgozni a vágyaidat, azzal létrejön egy belső iránytű, amelynek segítségével “megérzed”, hogy épp jó irányba tartasz-e vagy sem, még akkor is, ha csak kacskaringókkal jutsz el oda, ahova szeretnél.  

Ha pedig tudod, hogy mit szeretnél, mindent beleadsz és mégis kudarcot vallasz, semmi okod kevesebbnek érezni magad. Nem megy minden elsőre, és minden pofára esésből csak tanulni lehet. Csak nagyon kevesen haladnak nyílegyenes vonalban a céljaik felé.

2. A belső kritikusod lehalkítása

Természetesen a belső kritikusnak vannak előnyei is: egy jó pillanatban megfogalmazott dorgálás fókuszáltabbá tehet vagy segíthet egy hiba után fejlődni, korrigálni. Idővel azonban, különösen ha túl nagy teret engedsz neki, ahogy a legtöbben teszik, rád telepedhet, és ahelyett, hogy építene csak rombolni fog. Sokszor odáig mehetsz, hogy már előre elmondod azt a környezetednek, amit a kritikusod mondat veled, nehogy az ott lévők fogalmazzák meg, mert akkor lesújtó valósággá válik. Így hangosan hívod fel a figyelmet arra, amit hiányosságnak látsz magadban, pl. „nem tudok jól viccet mesélni…” ,”lassú vagyok…”, „borzalmas szülő/barát/barátnő/férj/feleség vagyok…”, „rossz előadó vagyok…”, „az első randin mindig béna vagyok…” stb. Ezzel nem csak felhívod mások figyelmét arra, hogy miket érzel hiányosságnak önmagadban, de közvetett módon rombolod az önbizalmadat is, hiszen a feltételezett hibáidra fókuszálsz. Ráadásul, egy idő után már hiába csinálsz valamit jól, az nem építeni fog, pusztán átmeneti megnyugvást hoz a hiányosságod miatt érzett teherből: „Huh, most megúsztam, hogy a fejemhez vágják a kritikát”. Ez a megnyugvás pedig addig tart, amíg a következő olyan helyzet el nem jön, amiben újra főszerepet kaphat az, amit a kritikusod előtérbe tol. Sőt, még ha sorozatban is jól teljesítesz, azt sem fogod bizonyítéknak érezni arra, hogy a belső kritikusodnak nincs igaza, inkább egy újabb probléma jele lesz, hiszen a sikered nem igazi, csak a véletlennek, a jó szerencsének köszönheted. Innen jön az imposztor hatás, amikor sikeres emberek azt gondolják, hogy valójában nem olyan nagy számok, mint amilyennek a többiek látják őket. Látható tehát, hogy a belső kritikusra hallgatni hosszú távon a legrövidebb út a szorongás és a depresszió felé.

A hozzám forduló társkereső kliensek sokszor azért nem képesek beregisztrálni online társkeresőre vagy elmenni egy randira, mert a belső kritikusuk állandóan csak az okokat sorolja, hogy mi miért nem fog sikerülni. Hallgasd végig a kritikust, de ne hallgass rá! Értsd meg, hogy a negatív belső monológ sokszor nem más, mint a gyerekkorodban szülőktől, tanároktól és edzőktől hallott mondatok összessége és a felnőtt szituációkra való adaptálása. Lehetséges, hogy anno rosszindulatból keletkeztek, de az is, hogy a féltés mondatta ki őket. Értsd meg, hogy vannak kritikus hangok, hogy ez természetes és ne hagyd, hogy az utadba álljanak. Próbálj ellenbizonyítékokat gyűjteni és erősítsd meg magad amikor megint rákezdi a belső kritikusod. És mindig vedd észre, amikor a belső kritikusod próbál meggyőzni valamiről: „O, már megint a belső kritikusom, nem kell megijedni.” Ahogy Louise L. Hay mondta: “Éveken át kritizáltad magad, és nem működött valami fényesen. Most a változatosság kedvéért próbálj meg drukkolni magadnak és figyeld meg, mi történik.

Egy valamivel ne próbálkozz: elhallgattatni a belső kritikusodat. Az csak időpocsékolás. Fontos továbbá, hogy – bár fontos, hogy az érzelmeiddel tisztában légy és lásd, hogyan befolyásolják azok a viselkedésedet – nem érdemes sokat időzni azon, hogy milyen érzéseket hoz fel benned a belső kritikusod. Ennek veszélye ugyanis az, hogy olyan múltbéli sérelmeket kezdesz a fejedben pörgetni, amelyek lehetnek valósak vagy képzeltek is, de semmiképpen sem segítenek téged a jelen helyzetben. A legegyszerűbb, amit tehetsz, az az, hogy úgy elemzed magad, mintha egy másik embert elemeznél. „Váratlanul érte Pétert ez a kérdés, ezért kicsit összezavarodott, de most már tudja, hogy a kérdésben felvetett szempont is fontos, legközelebb ezt is figyelembe fogja venni”. Feltehetsz magadnak „Miért” kérdéseket is magadról, hogy jobban lásd a helyzetet. „Miért állt meg Péter az előadásával és néz kukán, kiüresedett tekintettel, csak mert valaki feltett egy kérdést, amire nem tudja a választ?” Így könnyebben elfogadhatóvá válnak olyan dolgok, amiért magadat ostoroznád. Például minden kérdésre nem tudhatod a választ. De ha úgy élsz, hogy márpedig kellene, akkor nagyon össze leszel zavarodva és szégyellni fogod magad, amikor olyan kérdést tesznek fel, amire nincs válaszod. De miért ne mondhatnád azt, hogy „Kiváló kérdés, ennek mindenképpen utána fogok járni, és visszajelzek”? Azzal, hogy magadat egyes szám harmadik személyben elemzed, segítesz magadnak, hogy kevésbé legyél ítélkező.

3. Minden nap egy ijesztő lépés

Szoktad halogatni a feladataidat? Naponta mennyit nézed a telefonodat? Hanyadik sorozatodat gyűröd ebben a hónapban? Sokszor elveszel az értelmetlen feladatokban? Lehetséges, hogy ezek csupán pótcselekvések, hogy ne kelljen az igazán félelmetes dolgokkal foglalkoznod? Ne állíts lehetetlen célokat magad elé, de tegyél meg mindennap egy kis lépést a számodra igazán fontos dolgok felé. És ne felejtsd el nap végén megünnepelni az aznapi sikereidet – legyenek bármilyen aprók is! És ha már itt tartunk: ne tekintsd luxusnak az énidődet, azt az időt, amikor valóban azt csinálod, amit szeretsz – ezek azok a percek, amelyekben valóban töltődni tudsz. Emlékszel még egyáltalán arra, hogy mit szeretsz csinálni szabadidődben? Na nem, ideje újra kitalálni!

Bármit is kellene tenned azért, amit nagyon szeretnél az életben, valószínűleg tologatod és halogatod. Leginkább azért, mert kényelmetlen. Használd ezt iránytűként! Ha valamit nagyon halogatni szeretnél egy adott nap, akkor azt csináld meg! Különösen, ha annak köze van a hosszú távú céljaidhoz.

Önbizalom self-coaching munkafüzet

Hogy könnyebb legyen a három lépést megtenned, készítettünk neked egy munkafüzetet. Ha szeretnéd a gyakorlatokat, szívesen elküldjük neked emailes csatolmányként. Mindössze igényelned kell az alábbi űrlap segítségével.

Turbózd fel az önbizalmadat!

Ha szeretnél március 28-29-én egy intenzív önbizalomfejlesztő tréningen részt venni, amiben kiscsoportos coaching eszközökkel két napon keresztül fókuszálunk az önbizalomépítésed rejtelmeire és az önbizalmadat romboló automatizmusaid felismerésére, akkor sokat ne gondolkozz, mert egy évben csak egyetlen ilyen tréninget tartunk! A részletekért és a jelentkezéshez kattints a képre!