Hogyan legyél asszertív?

Megfigyelted már, milyen a kommunikációs stílusod? Passzív, agresszív, vagy asszertív vagy? (Ha nem tudod, melyik a Te kommunikációs stílusod, kattints erre a linkre) Néhány tipp az asszertív kommunikáció és viselkedés eléréséhez, amelyek már önmagukban is hatalmas lépést jelentenek az önbizalmad növelésében:

 

Kommunikáció tippek

  • Légy konkrét a kommunikációdban („2 órára van szükségem” és nem „kicsit több időre van szükségem”). Ha nem vagy konkrét, az további bizonytalanságot kelt, amiben azt hiheted, hogy a másik nem figyel oda az igényeidre. Holott lehet, hogy a másiknak a „kis” idő az csak 5 perc, nem pedig 2 óra.
  • Beszélj egyes szám első személyben a kommunikáció során. („Szeretném, ha hétfőre készen lennél” és nem „Jó lenne a hétfőre el tudnánk készülni”). Nem jó, ha a saját érzelmeidet, problémáidat kivetíted. Mond azt, hogy téged bosszant valamit, ne pedig azt, hogy általában bosszantó. Különösen fontos ez, amikor valaki másnak a viselkedéséről beszélsz! („Ha az utolsó pillanatban mondasz le egy találkozót, az nekem nagyon kellemetlen és bosszantó, mert úgy érzem, hogy nem vagyok fontos neked”). Így nem csak nem bántod meg a másikat, de folyamatosan építed az önbizalmadat azzal, hogy a kommunikációdban is elismered a saját személyed fontosságát, miközben a másikra is odafigyelsz!
  • Válaszd ki a megfelelő helyet és időpontot, hogy kommunikálj! Olyan időpontot válassz, amikor a másiknak van ideje meghallgatni téged és olyan helyet, ami semleges, illetve amit kényelmesnek éreznek a felek.
  • Kérj megerősítést mindenről, amiben megállapodtatok! Ne érjen az a meglepetés, hogy megállapodtok valamiben, de a másik nem így éli meg.
  • Légy őszinte a kommunikációdban! Ha nem értesz egyet valakivel, ne tégy úgy, mintha egyet értenél, hanem mondd el nyugodtan, hogy mi a kifogásod!
  • Oszd meg a véleményed másokkal! Ha valami eszedbe jut, és szerinted fontos, mondd nyugodtan el másoknak is, hadd tudják.
  • Ha valaki megdicsér, akkor azt köszönd meg illendően!
  • Figyelj a szemkontaktusra a kommunikáció során! Ha a szemébe nézel valakinek, az tudja, hogy figyelsz rá. Ha ez kényelmetlen, fokozatosan szoktasd magad hozzá!
  • Ne személyeskedj a kommunikációban! Ha kritikát fogalmazol meg, mindig a másik viselkedésére tegyél megjegyzést, ne pedig a személyre magára! („Kérlek, ne beszélj így velem, mert rosszul esik!” és nem pedig „Hogy te mekkora bunkó paraszt vagy!”)
  • Kezdj könnyű helyzetekben! Az asszertív viselkedés elsajátítása hosszú időt vesz igénybe! Emlékeztesd magad, hogy nem gond, ha nem mindig sikerül, és kezd könnyebb, kevésbé stresszes helyzetekben!
  • Figyelj meg másokat és tanulj az asszertíven kommunikáló emberektől!
  • Ha utólag rájössz, hogy passzívan vagy agresszíven viselkedtél egy szituációban, semmi gond. Ha érzel magadban elég erőt, később mindig korrigálhatsz! Felkeresheted az érintetteket és elmondhatod, amit nem mondtál el, vagy elnézést kérhetsz. Ha ez még nem megy, akkor csak gondold át, hogy hogyan kellett volna viselkedned, hogy asszertív legyél!