Célkitűzés – neked megy?

A célkitűzés év elején roppant aktuális téma. Te is szoktál új évi fogadalmakat tenni? Kitűzöd a célt és aztán nem teszel semmit azért, hogy ezek a fogadalmak megvalósuljanak? Célkitűzés terén te is ismered a „majd holnaptól tornázok, elkezdem a fogyókúrát, belekezdek a vállalkozásomba, álmaim könyvébe” típusú elhatározásokat? Te is listát írsz arról az ezernyi dologról, amiket szeretnél elérni az új évben? Vajon miért csupán töredéke valósul meg a kitűzött céloknak, ha egyáltalán bármi megvalósul belőlük? Egyáltalán, minek kell célkitűzés?

Rengeteg célkitűzés elmélet létezik, de a gyakorlati életben coachként és trénerként szomorúan látom, hogy rengeteg embernek egyáltalán nincsenek céljai. Amikor megkérem őket egy önismereti tréningen, hogy vegyenek elő papírt, ceruzát és írják fel a céljaikat, illetve azt, hogy eddig milyen célokat értek el életükben, sokan csak merednek a levegőbe és zavartan vallják be, hogy ők soha az életben nem tűztek még ki célokat, és most sincsenek céljaik.

Tény, hogy a célkitűzés macerás dolog, kockázatos is, mert elbukhatsz a célod felé vezető úton, mégis, rengeteg köze van a boldogsághoz. Célkitűzés és célok nélkül – legyenek azok bármilyen csekély célok mások szemében – céltalan az életed, üres, értelmetlen. Ezt számos pozitív pszichológiai kutatás is megerősíti, egyszerűen azok az emberek, akiknek vannak céljaik és dolgoznak azért, hogy elérjék azokat, jobban érzik magukat a bőrükben.

Év eleje van, itt az idő, hogy úgy tűzzünk ki célokat, hogy azok meg is valósuljanak. A mai napon egy olyan célkitűzés gyakorlatot mutatok neked a népszerű amerikai sikeroktatótól, Brian Tracytől, ami számodra is megkönnyítheti azt, hogy eldöntsd, mely célodért érdemes dolgoznod és hogyan a következő 12 hónapban.

Célkitűzés kacsa módra

Célkitűzés kacsa módra

(Nem csak) Újévi célkitűzés gyakorlat:

1. Vegyél elő tollat, papírt és írd fel azt a 10 célt, amit a következő 12 hónapban szeretnél elérni.

2. Megvan a 10 cél? Nos, akkor most döntsd el, hogy melyik felírt cél hozná el a legnagyobb pozitív változást az életedbe, ha valóra válhatna a következő 24 órában? Fogós kérdés, gondolkozz el rajta. Ez segít abban, hogy eldöntsd, melyik célod visz téged a legmesszebbre, melyik hozná a legnagyobb fejlődést az életedbe. Teljesen mindegy, hogy anyagi, párkapcsolati, vagy egyéb célról van szó: mi javítana legjobban az életeden? (Például: szeretnék egy regényt írni, szeretnék megszabadulni az adósságomtól, szeretném felújítani a lakást, szeretném elindítani a vállalkozásomat) Képzeld el, ábrándozz nyugodtan, majd ha biztosan megvan, karikázd be azt az egy célt, a többit húzd át.

3. Egyszerre nem lehet kismillió cél elérésén dolgozni, a következő 12 hónapban éppen ezért erre az egyetlenegy kiválasztott célra fogsz koncentrálni teljes erővel. Vegyél elő egy új lapot és írd fel ezt az egy célt a tetejére. A következőkben írd fel az összes olyan dolgot amiről úgy gondolod hogy fontos a célod megvalósításához. Mit kell tenned azért, hogy az álmod valóra váljon? Írj fel minden teendőt, ami az eszedbe jut!

4. Szabj határidőket azokhoz a lépésekhez, amelyeket fontosnak tartasz!

5. És ami a legfontosabb: minden egyes nap tegyél meg egy apró lépést a célod megvalósulása felé. Akármilyen aprócskát is, de valamit tegyél – csak így fog megvalósulni az, amit kitaláltál! Ne lógd el a napi kis lépéseket, sose feledd a mondást: az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.

+1: Tapasztalataim szerint nagy segítség a célkitűzésben és a célmegvalósításban, ha minél több embernek beszélsz a céljaidról. Ez rád tesz egy jó adag társadalmi nyomást, ami nagyobb motivációs erővel bír mint gondolnád. Ne zavarjon, ha nem vesznek komolyan: miközben minden nap teszel is a célokért, emlegesd is őket barátaidnak, kollégáidnak!

Kezdd el!

Kezdd el!

Kezdd itt! Írd ide hozzászólásban, hogy neked mi a célod a következő 12 hónapra? Mit szeretnél elérni?