Ha egy Boldogság Tervezés blogot olvasol, akkor nyilván vagy szeretnéd megtanulni, hogy miképp használd fel az erősségeidet és a gyengeségeidet a boldogságod növelése vagy elérése érdekében, vagy már eleve hiszel abban, hogy a boldogságodért tehetsz valamit. Rengeteg,  a boldogsággal kapcsolatos téveszme van azonban, amelyek a boldogságod útjában állhatnak, hogy utána rátérhessünk a boldogságtettek következetes megvalósításához (ezekről is olvashatsz itt, a blogon). Íme két roppant elterjedt boldogság mítosz:

 

Boldogságmítosz 1: „A boldogságot meg kell találnunk”

 

Talán az egyik legnagyobb probléma a boldogságfelfogásunkban az, hogy sokan úgy hisszük, a boldogság csak úgy létezik odakint, tőlünk mintegy függetlenül, önmagában és önmagától. A mi dolgunk pedig az, hogy ezt a boldogságot megtaláljuk. Akik megtalálják, szerencsések, és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ha valami olyan képzelsz boldogság gyanánt, ami már eleve létezik, akkor a boldogságodat valami külső, rajtad kívül álló dologként fogod fel.

Ezzel a felfogással az a probléma, hogy eltünteti a szemed elől a boldogságodnak azt a részét, amit nem a genetika vagy a körülmények alakítanak. Márpedig a boldogságkutatások többsége szerint a boldogság kb. 40%-ban a tudatos cselekvéseink függvénye. Csak akkor leszel képes ezt a 40%-ot a magad javára használni, ha leszámolsz ezzel a mítosszal. Ha ma nem vagy boldog, bizony holnap sem leszel az.

Ha szeretnél valamit tenni a boldogságodért, akkor nem kutatnod kell egy misztikus dolgot valahol kint, hanem meg kell értened, hogy majdnem a boldogságod feléért te vagy a felelős.

Ezen kívül pedig meg kell becsülnöd azt a lehetőséget, hogy tudatos stratégiák alkalmazásával bármikor képes arra, hogy saját magadat egy boldogabb emberként újrateremtsd.

 

A boldogság kék madara

A boldogság kék madara

 

Boldogságmítosz 2: „A pénz nem boldogít”

 

Ugye Te is érzed, hogy ez mekkora badarság a mai világban? Az, hogy esetleg pénz híján füllentesz magadnak, biztosan nem segít, hogy boldogabb legyél. Sokan mondogatják ezt önmaguk megnyugtatására, amikor tudják, hogy pénzzel meg tudnának oldani valamit. Ez a felfogás azonban nem segít. Sokkal jobb, ha a pénz megfelelő helyét elismerjük a boldogságban. A pénz igenis boldogít! Rengeteg dolgot vehetsz rajta, ami minimum rövidtávon tudja biztosítani a boldogságot. Ezen kívül lehetővé teszi, hogy a boldogságot a lehető legjobb helyeken keresd, vagyis ha valamit biztosít, az a több lehetőség, ami nyilván nem egy utolsó szempont a boldogság kialakításában.

Ha a pénzt okosan költöd el, még akár hosszú távon is jelentősen emelheti a boldogságszintedet.

Nem csak magadra tudsz többet költeni (ami pusztán rövidtávon tudja emelni a boldogságszintedet), de általa többet járhatsz társaságba, többször látogathatod a távoli barátaidat, rokonaidat, többet tudsz a szeretteidre költeni, több és többféle élményt tudsz magadnak vagy másoknak megvásárolni.

A pénz boldogít vagy sem?

A pénz boldogít vagy sem?

A kérdés azonban nem is az, hogy a pénz boldogít-e vagy sem, hanem az, ami ebben a kijelentésben elbújtatva ott rejlik: vajon igaz-e az, hogy sok pénz nélkül nem lehetsz boldog? Egyértelműen nem.

A pénz boldogít, de a pénz hiánya nem tesz automatikusan boldogtalanná.

Amennyiben az alapszükségleteidet képes vagy fedezni, a pénz hiánya maximum akkor okozhat boldogtalanságot, ha magadat másokkal hasonlítgatod össze e tekintetben. Ha az alapszükségleteid fedezésénél több pénzed van (ami – egyelőre legalábbis – még rólad is elmondható, ha van neted és ezt a cikket olvasod), akkor csak arra kell odafigyelned, hogy okosan költsd el a pénzedet!

 

Ha van olyan boldogságmítosz, ami neked eszedbe jut, írd meg nekünk a hozzászólások között!