A boldogság szerepében nem lehet túlértékelni a társas kapcsolatok számát és minőségét. Minden kutatás a boldogságról egybehangzóan állapítja meg, hogy a boldogabb embereknek jobb társas kapcsolataik vannak, mint a kevésbé boldog társaiknak. Éppen ezért a boldogság tervezésénél talán nem rossz ötlet a társas kapcsolatok fejlesztésébe is befektetni egy keveset. Három dolgot lehet ez ügyben lépni:

  • Lehetsz tudatosabb abban, ahogyan általában bánsz az emberekkel (azaz légy kedvesebb és jótett fejében jót várj!)
  • Bővítheted a társas kapcsolataid számát, kiterjedtségét (azaz találkozz több emberrel!)
  • Ápolni a meglévő társas kapcsolataidat (azaz tartsd meg és mélyítsd a meglevő kapcsolataidat!)

Ma az elsőről fogunk kicsit részletesebben beszélni, azaz arról, hogy hogyan tudod az életedbe stratégiai szemlélettel beépíteni az önzetlen segítőkészséget és kedvességet a boldogságod növelése érdekében.

 

 

A kedvesség gyakorlása

 

Az önzetlenség és a kedvesség ősidők óta az ember „jó” oldalának legfőbb jele. Azt tanultuk, hogy a jóság önmaga jutalma. Pedig az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították: az önzetlenség és a kedvesség még akkor is a jótevő érdekét szolgálják, amikor látszólag ő szenved kárt vagy neki lesz kellemetlensége a dologból. Ennek oka egyszerű: a nagylelkűség és az, hogy másokkal hajlandóak vagyunk valamin osztozni boldoggá tesz. Ezen felül jobban összeköt a közösséggel, pozitívabban látjuk tőle embertársainkat, megszabadít a bűntudattól és a szorongástól, amit mások sorsa miatt érzünk, és segít értékelni mindazt, amink van, ami a hálagyakorlatokban segít (lásd az erről szóló két cikkünket). Mi több, az énképünkre is pozitív hatással van, hiszen saját magunkat együttérző és önzetlen személyként láthatjuk, ami jelentősen dagasztja az önbizalmunkat és az önértékelésünket. Mindeközben javítod a szociális készségeidet, és több ember fog kedvelni, ezek az emberek pedig a szükség órájában viszonozhatják a kedvességet. Mindez elsőre nem tűnik újdonságnak, hiszen régóta mondják ezt filozófusok, vallási vezetők, vagy éppen a népi bölcselet, ám az oksági viszonyt a kedvesség és a boldogság között tudományosan csak nemrégiben sikerült bizonyítani.

A kísérletet Kennon M. Sheldon és Sonja Lyubomirsky végezték el a következők szerint: két csoportra bontották a résztvevőket. Mindkét csoportnak heti öt alkalommal kellett önzetlennek, kedvesnek, és segítőkésznek lenni valakivel. Ám míg az első csoport beoszthatta, hogy ezt az öt alkalmat mikor csinálja egy héten, a másik csoportnak egy napon kellett mind az ötöt véghez vinnie. Mire gondoljunk? Tulajdonképpen a lehetőségek elég széles skálán mozognak: lehet vért adni, segíteni valakinek megcsinálni a munkáját, segíteni valakinek a számítógépe rendberakásában, megköszönni a tanárunknak a kemény munkáját, adakozni, köszönőlevelet írni, reggelit készíteni egy szerettünknek, ismeretlenül parkolójegyet venni valakinek, meglátogatni egy idős rokont, stb.. Ezek után a résztvevőknek minden vasárnap kedvesség jelentést kellett írnia, amiben leírták, hogy mikor, kivel és milyen tekintetben voltak önzetlenek és kedvesek, illetve mikor, kinek és miben segítettek. És az eredmény? Az a csoport, akinek egyetlen napon kellett ötször másokkal önzetlennek lennie, jelentősen boldogabbnak érezték magukat. A másik csoportnál viszont az egy hétre szétosztott öt kedves gesztus nem emelte a boldogságszintet.

Ez már a sokadik ilyen eredmény. Ha emlékszel, hasonló eredmény jött ki a hálával kapcsolatos kutatásban is (lásd Boldogság gyakorlatok 2: Hálával a boldogságért című cikkünket). Hogy miért? Ezt pontosan nem tudjuk, de valószínűsíthető, hogy szükség van egy kritikus tömegre, amit már megérzünk, ami már elüt a mindennapjainktól, miközben még nem fárasztó napi rutinfeladatként, hanem üdítő kivételként éljük meg a gyakorlatvégzést. A te szempontodból azonban csak egy dolog fontos: a másokkal szemben mutatott tudatos önzetlenség és kedvesség növeli a boldogságszintet, és ez az életviteledben tervszerűen kivitelezhető!

Gyakorlati kisangyal képzés

Gyakorlati kisangyal képzés

 

Boldogság gyakorlat 1: Légy segítőkész

 

Vannak emberek, akiknek látszólag magától jön az önzetlen kedvesség, sokunknak azonban tudatos gyakorlásra van szüksége. Elsőként tehát készíts listát olyan önzetlen, kedves cselekedetekről, amit másokért tehetsz, és amelyek könnyen ismételhetőek! Ezt a listát mindig frissítsd, ha új dolog jut eszedbe! Szándékosan nem írunk mi listát. Ha eldöntötted, hogy együttérzőbb, segítőkészebb, önzetlenebb, figyelmesebb leszel másokkal, pontosan tudod, hogy mit kell tenned. Ráadásul, mivel a listát te állítod össze, számos olyan dolog kerül rá, ami a Te a saját társas kapcsolataid jellegét figyelembe véve élvezni fogsz, és ami a másiknak is sokat jelent. Ez már önmagában jó érzés lesz, pedig még meg se csináltad a feladatot! Csak képzeld el, hogy a családod, barátaid, munkatársaid mit értékelnének, vagy mi számítana náluk figyelmességnek. Természetesen nem kötelező valami hatalmas dologra gondolni (bár lehet), sőt, olyasmire is gondolhatsz, amihez nem kell se pénz, se különösebb idő. Ismét, lehetőségeid függvényében persze pénzt és időt is áldozhatsz rá, csak szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy nem ezen fog feltétlenül múlni a siker. Sok kedvesség nagyon helyzetfüggő. Ha érdekessel találkozol, azt is írd le a listádba, hogy bővüljön a repertoárod.

Ezek után válaszd ki a listáról azokat, amelyeket meg szeretnéd csinálni az adott héten. Válassz ki közülük valamennyit! Hogy mennyit, az természetesen a személyiségeden is múlik. Ha túl keveset választasz, akkor nem lesz hatása, ha viszont túl sokat, akkor rutinmunkává silányul a dolog. Kísérletezd ki, hogy mi az a mennyiség, ami még neked is jó érzés, és ez persze attól is függ, hogy mekkora munkával jár. A javaslatunk az, hogy minden vasárnap válassz ki egy napot a következő hétre, és 1-2 nagyobb vagy 3-5 kisebb kedvességgel kezd, amint mind a kiválasztott napon adsz másoknak. Ezt pedig hetente ismételd! Így minden héten más lehet a kedvesség is, a nap is, és a kiválasztott személyek is, ami segíti a feladat hosszú távú fenntartását, hiszen így nem válik rutinszerűvé. Mindig olyasmit csinálj, amit nem szoktál csinálni! Csak az új típusú kedvességek számítanak! Mindenki (Te is és a másik is) csak az ilyen típusú kedvességekből kap erőt, hiszen ezek lesznek különleges élmények! Ráadásul a másik, akivel kedves voltál gyakran késztetést érez majd, hogy valaki mással kedves legyen!

 

A segítőkészség is fejleszthető

A segítőkészség is fejleszthető

Buktatók

 

Először is, ha te állandóan kedves és „segítőkész” vagy, de leginkább azért, mert nem szereted a konfliktusokat és nem szeretsz nemet mondani, akkor különös körültekintéssel érdemes ezt a gyakorlatot csinálnod. Sőt, elképzelhető, hogy neked először a saját határaidat kell láthatóvá tenni és meg kell tanulnod nemet mondani. Ennek oka egyszerű: a kedvesség-gyakorlatok akkor hatásosak, ha különösnek éled meg őket, elég nagy számban csinálod őket, hogy a mindennapi kedves gesztusaidból kitűnjenek, és jó, ha változatos dolgokban éled ki a kedvességet és segítőkészséget. Nem jó viszont, ha mindez kényszerből vagy félelemből teszed. Ez utóbbi esetben is figyelmes és együttérző embernek tarthatod magad, de az ebből eredő előnyöket jócskán ellensúlyozzák azok a negatív érzések, amelyek a kényszerűség érzetéből fakadnak.

Másodszor, a segítséget, kedvességet nem mindenki fogadja kitörő örömmel. Fel kell készülnöd rá, hogy egyesek elég rosszul tűrik a segítséget különösen, ha kiszolgáltatott helyzetben vannak. Az, hogy hogyan közelíted meg az ilyen embereket és úgy általában a segítségnyújtást, sokat segíthet azon, hogy csökkents a negatív reakciókat. Ne légy önelégült vagy leereszkedő, és ne segíts olyannak, aki látványosan nem szeretne segítséget! Természetesen egy kedvességre (pl. figyelmes ajándék, különleges vacsora valakinek, stb.) nagyon kevesen reagálnak negatívan, de olykor az időzítés miatt mégis kaphatunk negatív visszajelzést! Ne felejtsd el, hogy ennek oka sosem a kedvesség maga, és ne hagyd, hogy egy ilyen keresztülhúzza a heti tervedet!

A következő cikkben szó lesz a társas kapcsolatok bővítéséről és ápolásáról, ám most szeretnénk, ha segítenél másoknak és itt a hozzászólások között írnád meg az első listádat! Hogy miért? Egyrészt, kiváló alkalom, hogy kedveskedj vele a többi olvasónak, hiszen ő is ötletet meríthet a listádból, másrészt ha mások is így tesznek, akkor te is rengeteg ötletet kapsz. Tehát a hozzászólások között írd meg, hogy milyen olyan kedvességet, segítőkészséget és önzetlen cselekedetet tudsz elképzelni, amit többször is megcsinálhatsz, és ami a megajándékozott számára is meglepő, kellemes, jó érzés? Készítsünk együtt egy jó nagy listát!