Most nem egy gyorstalpaló búvártanfolyam következik, nem térek ki részletesen a vér nitrogéntelítettségére, illetve arra, hogy hol érdemes csikóhalakat keresni a víz alatt és arról sem lesz szó, hogy hogyan kell összeszerelni a felszerelést.

Nemrég kezdtem el belekóstolni a búvárkodás alapjaiba, egyelőre eléggé elveszve érzem magam a sok kütyü, fizikai és egészségügyi törvényszerűség között, de egy dolog nagyon megragadta a figyelmemet, mert találtam egy szabályt úgy érzem, a hétköznapi életben is nagyszerűen alkalmazható.

Ez a „mi a teendő vész esetén?” szabály.

Mi a teendő vészhelyzet esetén?

A búvárok szerint a következőket:

  1. Állj!
  2. Lélegezz! – rendezd a légzésedet!
  3. Gondolkodj!
  4. Cselekedj!

Némi magyarázat a fenti szabályzathoz.

Állj. Bármi történik ugyanis, legyen az belegabalyodás víz alatti kötélbe, vagy hasonló rémisztő dolgok, a legnagyobb probléma legtöbbször a pánikszerű cselekvés. Például ha lent vagy jó sok méteren, hiába mondatja veled az „ösztön”, hogy most azonnal felfele, ha mélyen vagy, ennek a nitrogénmérgezés lehetősége miatt komoly következményei lehetnek. Tehát először is meg kell állni. Utána odafigyelni kicsit a légzésre.

Lélegezz! A víz alatt nagyon fontos a folyamatos lélegzés, a gyors kapkodás ismét csak veszélyes. A hétköznapi életben is stresszhelyzetben elkezdünk gyorsan lélegezni, ettől aztán csak még jobban bepánikolunk. A pánikbetegség is hiperventillációval kezdődik, és nem véletlenül foglalkozik annyi jóga és meditáció a légzés rendezésével. A búvárok ugyan nem jógáznak, de arra rájöttek ők is, hogy a nyugodt, normális légzés létfontosságú.

Gondolkodj! Ha megálltál egy kicsit, a légzésed rendben van, mindjárt tudsz gondolkodni is. Már nem önti el a vér az agyad, lenyugodtál, végig tudod gondolni, hogy mi lenne a legjobb teendő.

Cselekedj! Ha fentiekkel megvagy, valószínűleg jól fogsz dönteni és azt teszed, amit kell. Már nincs beszűkülve a gondolkodásod, meglesz a megoldás!

Alkalmazd Te is a búvárszabályokat!

Hogyan hasznosítható mindez a hétköznapokban?

Veled is előfordult már, hogy egy vitában elvesztetted az eszedet és olyanokat mondtál, amit később is megbántál?

Volt már, hogy zsigerből, azonnal válaszoltál egy emailre, olyasmit, amit nem kellett volna?

Előfordult már veled, hogy a pánik miatt butaságot csináltál vagy mondtál?

Nekem nagyon sok idő kellett ahhoz, hogy aludjak egy napot minden egyes számomra felzaklató emailre (szerencsére nem kapok túl sokat), hogy ne azonnal válaszoljak ami ott helyben eszembe jut, és először gondolkodjak, mintsem olyat tegyek amit később megbánnék.

A pofonegyszerű négypontos búvárszabályzattal hamarabb kellett volna megismerkednem.

A lényeg, hogy most aztán megtanultam, és szeretettel adom át neked.

Nos, milyen helyzetekben jött volna jól eddig a szabályzat? És most, hogy ismered, hol és kiken fogod először alkalmazni?プリーツプリーズ スーツ SIZE 4 (M) プリーツプリーズ セットアップ レディース PLEATS PLEASE 【中古】
カリモク 【ポイント10倍】 ユーティリティプラス SS3478 組合せ型デスク 幅900×奥行600【商品代引き不可】ずっとサポート
RAH リアルアクションヒーローズ 空条承太郎 購入チケット限定 スタープラチナ(「ジョジョの奇妙な冒険」より) メディコム・トイ 新品
2016SS NEW アップル オリジナル陸上スパイク asics SP-GOLD アシックス エスピーゴールド 反発タイプ 【WH】(ttp3001602)
Versace ヴェルサーチ P6Q99FD002S099  腕時計【代引不可】【あす楽不可】
【まとめ買い】MEGABIGカレースナックBOX おもしろ ジョーク 駄菓子 お菓子 特大 バレンタイン 【30点】jane
GuerlainOrchidee Imperiale Exceptional Complete Care Longevity Concentrateゲランオーキデ アンペリアル コンセントレートセロム
その他 (まとめ)乳白レジ袋 No80 100枚入×60 ds-1260257
【ポイント20倍】ル・クルーゼ (Le Creuset) 両手鍋 ココット・ロンド 22cm ホワイト
【最大4000円OFFクーポン!8月1日9時59分まで!】スイスキュービック SWISS KubiK ワインディングマシーン ウォッチワインダー 1本 カーボンファイバーコレクション ホワイト SK0