A business coaching, azaz az üzleti coaching a coachee bizonyos üzleti teljesítményének vagy képességének javítását célozza meg, míg a life coach a magánéletbeli elakadások esetén segít. Íme a főbb különbségek Joó Zsuzsa karriertanácsadó és coach előadása alapján:
 

Főbb különbségek business és life coaching között:

 

Célállítás:

 

Business coaching esetén sokszor a megrendelő és a kliens személye nem ugyanaz. Tehát a cégvezető eldönti, hogy egy alkalmazottja mellé coachot fogad, az alkalmazott legfeljebb választhat több coach közül, de magáról a coaching folyamatról és annak céljáról nem ő dönt.
Tehát a megrendelő állítja fel a coaching célját, amiről szerződésben állapodik meg a coach-csal a „coachee feje fölött”. Előfordul olyan is, hogy maga a cégvezető kér magának coachingot. Magyarországon a coaching főleg a nagyvállalati kultúrára jellemző, kis- és középvállalkozások ritkábban vesznek igénybe coaching szolgáltatást.

Life coaching esetén a célt maga a coachee állítja, ő keresi fel a coachot, tehát a megrendelő és a kliens egy és ugyanaz.

 

Témák:

 
A business coaching és a life coaching témái között sok helyen lehetnek átfedések, maga a kérdezéstechnika és a coaching módszer ugyanaz.
 

Tipikus business coaching témák:

  1. Önismeretfejlesztés
  2. Önbizalomnövelés
  3. Idő menedzsment
  4. Munka-magánélet egyensúly
  5. Konfliktuskezelés
  6. Stresszkezelés
  7. Feladatok delegálása
  8. Vezetői kompetenciák fejlesztése
  9. Munkahelyi kiégés
  10. Prezentációs készségek javítása

 

Tipikus life coaching témák:

  1. Önismeretfejlesztés
  2. Önbizalomnövelés
  3. Idő menedzsment
  4. Munka-magánélet egyensúly
  5. Konfliktuskezelés
  6. Stresszkezelés
  7. Randizás
  8. Párkapcsolat
  9. Szakítás feldolgozása
  10. Szülő-gyermek kapcsolat
  11. Külföldre költözés, nagyobb váltás az életmódban
  12. Midlife crisis
  13. Nagyobb motiváltság
  14. Karrierváltás
  15. Vállalkozóvá válás
Business coaching

Business coaching

 

Szerződéskötés:

 

Business coaching esetén a szerződés nagyon fontos eleme a coachingnak. Ezt a coachingot igénylő cég és a coach köti meg, a szerződés egyes részleteit (pl. díjazást) maga a kliens nem is látja. A szerződésben a cég és a coach lefektetik az együttműködés feltételeit, így például azt is, hogy pontosan hány alkalomra szerződnek. A coaching folyamat során a business coachtól a cég kérhet beszámolót arról, hogy hogyan haladnak a kitűzött cél felé a klienssel.

Life coaching esetén általában nem kötnek jogi szerződést a felek, a coach tisztázhatja a folyamat elején az együttműködés formáját és az etikai alapelveket. Az etikai alapelvek betartása természetesen a business coachingnál is nagyon fontos.

 

Árazás:

 

A business coaching ára körülbelül a life coaching szolgáltatások háromszorosa.