Rendszeresen tartunk különféle Műhelyeket és önismereti workshopokat, ahol visszatérő téma az, hogy „nem vagyok elég jó.” Legutóbb éppen tegnap, egy társkeresőknek tartott önismereti csoportban merült fel ez, mint félelem:

„mások sokkal jobbak, szebbek, többek, miért pont engem választana bárki is?”

Egy film kapcsán világítom meg erre a kérdésre a választ.

 

Hétköznapi mennyország

A film címe „Hétköznapi mennyország” (As It Is in Heaven), és ha nem láttad volna, a következőkről szól: adott egy karmester, aki mindent elért, amit egy karmester csak elérhet, extázisban vezényli a leghíresebb helyszíneken a legnagyobbakat, hírnév, autogramosztás, rohannak az autója után a rajongók. A csúcson van, és csak annyit kérdez a menedzserétől: „és most be van osztva a következő 8 évem? Minden előre?” Ezután nem sokkal szívrohamot kap és gyökeresen megváltozik az élete. Elvonul a világtól, vissza abba a kis faluba, ahonnan 7 évesen költözött el édesanyjával, miután egy csapat gyerek megverte azért mert tehetségesebb volt náluk, és mert tudott hegedülni. Hogy miért pont erre a traumatikus helyre vonul vissza, nem tudni, mindenesetre megveszi a régi iskolaépületet, begyújt a bádogkályhába, és először látjuk igazán boldognak a filmben: kiáll a zuhogó hóba félmeztelenül és belenevet a nagy fehérségbe. A naptárja üres: azt kezd az életével, amit akar.

 

Találd meg a saját hangod!

Hamarosan feltünedeznek a falu lakói is az életében: először a pap, aztán a boltos lány, aztán szépen sorra a többiek. Bár eleinte ódzkodik a feladattól, a zenének csak nem tud ellenállni: elvállalja a kántorságot a helyi templomban, rábízzák a kórust. Próbálja megtanítani nekik, mi az, hogy éneklés, mi az, hogy összpontosítás, de eleinte reménytelennek tűnik a csapat. A foglalkozásokon eleinte éppen ezért nem is énekelteti őket: még csak rákészülnek a dologra, megtanulnak helyesen levegőt venni, bánni a testükkel.

Izgalmas dolgot próbál megértetni velük: ahelyett, hogy megpróbálnának úgy énekelni, ahogy azt szerintük kellene, találják meg inkább a saját hangjukat. Koncentráljanak, dolgozzanak és keressék meg, ők milyen hangot képviselnek, mi az a hang, amely csak és kizárólag az övék. Coachként számomra azért volt megható azt a folyamatot végignézni, ahogy egyesével megkeresik, megtalálják a saját hangjukat, ezáltal megnyílnak, felszabadulnak, önfeledtté és önbizalommal telivé válnak a kórus tagjai. Nekünk, coachoknak is ez a dolgunk: megtaláltatni a hozzánk fordulókkal a saját hangjukat, azt az életformát és közeget, amelyben a legjobban tudnak „működni”, amelyet igazán birtokolni tudnak.

Ha megtaláltad ugyanis a saját hangod, akkor a „más jobb, szebb, olyanabb és ilyenebb” típusú kijelentések elveszítik értelmüket. Ugyanis mások MÁSOK, és ennyi az egész. Se nem jobbak, se nem rosszabbak: nekik más a hangjuk, és ahogy egy kórusban is mindenki gyönyörűen össze-és belepasszol a harmóniába, ugyanúgy ha hitelesen a saját hangodat tudod adni, el- és befogadnak a körülötted állók. Ha koncentrálva és dolgozva magadon megtalálod a saját hangod, és teljesen fel is tudod vállalni azt, szabaddá, önfeledtté és önbizalommal telivé válsz, hiszen tudod hogy a te hangod is értékes, megbecsülésre méltó és kell a nagy kórusba. Szükség van a hangodra!

De ha úgy érzed, nem találod, nem vagy igazán önmagad, nagy odafigyeléssel és bizony sok munkával fogod megtalálni. A coaching és az önismereti csoportok is ebben tudnak téged segíteni.

 

Miért olyan nehéz megtalálni a saját hangod?

A filmből is kiderül, hogy a saját hang megtalálása egyáltalán nem könnyű. Egyrészt bátorság kell felvállalásához, másrészt a környezetünkben rengeteg embernek egyszerűbb az, ha olyanok vagyunk, ami megfelel a rólunk kialakított képnek, a társadalmi elvárásoknak, nemi szereposztásoknak. Ők foggal-körömmel fognak küzdeni azért, hogy ne változzunk meg. A Te környezetedben van ilyen ember vajon?

Végezetül az egyik legszebb jelenet a filmből, amikor az egyik kórustag életében először saját hangját megtalálva mer kiállni a világ elé.

Te megtaláltad már a saját hangod?

Keresd és gyakorolj velünk jövő héten a BoldogságTervező Műhelyen! >>>