A coaching egyre népszerűbbé váló foglalkozás Magyarországon, mégis, sokan nincsenek tisztában azzal, mit takar a coaching fogalma. Tisztázzuk tehát, mi a coaching jelentése.

 

A coaching fogalma

 

A coaching fogalma többféleképpen közelíthető meg. Lényegében egy olyan módszert takar, amely egy adott életterületen segít a kliensnek problémája megoldásában.  A coaching fogalma mögött tehát egy strukturált beszélgetést találunk, önismereti és egyéb gyakorlatokkal. A coaching folyamat sokkal rövidebb, mint egy pszichológusi kezelés, általában 8-10 alkalom alatt találja meg a kliens a saját legjobb megoldását és kiutat az elakadásából a coach segítségével. A coaching fogalma két fő fajtára bontható: business coaching, azaz üzleti coaching és a life coaching területére.

 

Life coaching fogalma

 

A life coaching fogalma rosszul fordítva életvezetési tanácsadást takar. A coach azonban nem tanácsadó, és a coach fogalma is inkább edzőt jelent. A life coach magánszemélyeknek segít abban, hogy egy adott életterületükön sikerüljön továbblendülniük egy fennálló akadályon. A life coach kizárólag olyanoknak tud segíteni, akik nem szenvednek mentális betegségekben, tehát depresszió, szorongás és hasonlóknál pszichológushoz kell fordulni, nem coachoz.

 

Business coaching fogalma

 

A business coaching fogalma az üzleti edzőt takarja. Tehát ez a fajta coaching az üzleti szférában zajlik, általában a munkahely bízza meg a coachot, hogy a vezetőnek vagy más kulcsfontosságú alkalmazottnak  segítsen képességei maximális kibontakoztatásában.

 

Kinek javasolt a coaching?

 

A coaching azoknak javasolt, akik

  • egy adott életterületen, élethelyzetben elakadtak, vagy nehezen küzdenek meg
  • szeretnék képességeik maximumát hozni mind a munkahelyükön, vállalkozásukban és a magánéletükben
  • szeretnék személyiségüket fejleszteni, nagyobb önismeretre, önbizalomra szert tenni