A coach számára még a coaching munka megkezdése előtt fontos tisztáznia azokat a coaching irányelveket, melyek mentén dolgozni fog a kliensével. Milyen szempontok alapján fog zajlani a coaching folyamat? Kinek mi a szerepe benne? A következőkben a 3 legfontosabb coaching irányelvet ismertetjük.

Coaching irányelvek

 

„Nincs coaching, ha nincs coaching kérdés.”

Ha a kliensnek nincsen témája, kérdése, vagy problémája, akkor a coachnak be kell látnia, hogy coaching sincsen. A coaching nem csak egy egyszerű beszélgetés: kell, hogy legyen egy szervező elv, egy probléma, amely mentén halad. Ezt a problémát nem a coach találja ki, hanem a kliensnek kell hoznia. Előfordulhat, hogy a kliens csak ül és beszél, ilyenkor a coachnak egy ideig meg kell hallgatnia, aztán feltennie a kérdést: „Mit vársz tőlem, miben van szükséged segítségre?”

 

„Coachként be kell látnom, hogy a saját személyes véleményem irreleváns a coaching folyamat szempontjából. Pártatlan szemtanúként kell figyelnem a kliens döntéseit a coaching során.”

Ez az coaching egyik legnehezebb része: saját személyes véleményünk háttérbe szorítása, kliensünk problémáinak pártatlan szemlélése. Coaching képzés során kezdő coachok követik el gyakran azt a hibát, hogy úgy gondolják, a kliens által felhozott probléma nem is igazi probléma, az ő személyes gondjaikhoz képest nevetséges. Ez nagy hiba, amit „élesben” már nem szabad elkövetni. Nagyon nehéz a coachnak nem tanácsot adnia, de muszáj: a coach nem tanácsadó. Ha kezdő coach vagy, ezt írd fel nagy betűkkel jól látható helyre!

 

„Coachként nem az a feladatom, hogy a legjobbat hozzam ki önmagamból a coaching folyamat során, hanem az, hogy a kliensből hozzam ki a lehető legtöbbet.”

A coach feladata nem az, hogy „szerepeljen”. Minél kevesebbet dolgozik ő a coaching ülés során és minél többet dolgozik a kliense, annál jobb és hasznosabb a folyamat. A cél jól megdolgoztatni a klienst! A legfontosabb kérdés tehát az: „hogyan fogom a legtöbbet kihozni a kliensből?”, nem pedig az, hogy „hogyan nyűgözhetem le őt a legfantasztikusabb coach technikáimmal?”