A coaching és a coach szakma bár egyre divatosabb, még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon, ismerőseink, barátaink nagy része nem érti, hogy miről van szó.
 

A coaching jelentése:

 
A coachingnak többféle definíciója létezik. A lényeg, hogy a coaching egy olyan módszer, amelynek során strukturált beszélgetéseken és gyakorlatokon (önismereti, kommunikációs, stb.) keresztül a coach afféle személyi edzőként segít kliensének abban, hogy az megoldjon egy adott problémát az életében. A coaching folyamat során mindig egy adott problémán dolgozunk. Többféle területen dolgoznak coachok, így tehát egy coach segíthet társkeresésben, munkahelyváltásnál, fogyókúrában, karriertervezésben és rengeteg egyéb probléma esetén. Nagyon fontos: a coach nem tanácsadó, a kliens maga találja meg a saját legjobb megoldását egy adott helyzetre. A coach tükröt tart neki a folyamat során, azáltal, hogy fejleszti az önismeretét és többféle oldalról világítja meg kliense számára az adott problémát. Mivel érzelmileg nem vonódik be (barátokhoz, családtagokhoz hasonlóan), ezért új perspektívákat tud kínálni. A szemléletformálás és szemléletváltás révén a kliens magától is megtalálja a kivezető utat. A coach nem pszichológus, ezért mentális, pszichológiai betegségek esetén nem lehet hozzá fordulni, mint ahogy egy futóedző sem tud törött lábat helyretenni.
 

A coaching fázisai:

 
Ha még mindig nem világos, mi a coaching jelentése, íme egy rövid videó, 4 perc után tudni fogod, mit takar ez a munka. (A coaching fázisokat többféleképpen szokták osztályozni, de nagyjából ugyanaz a folyamat.)

1. A coach és kliense (coachee) találkoznak, a kliens elmondja, mi a problémája, hol akadt el az életében. A coach és a kliens tisztázza, hogy hogyan fog a coaching zajlani, lefektetik az alapszabályokat, megbeszélik, mikor találkoznak legközelebb. Nálunk ez az első, felmérő coaching beszélgetés, a „nulladik alkalom” ingyenes, és utána mindenféle következmény nélkül bármelyik fél mondhatja azt, hogy nem szeretne tovább dolgozni.

2. A coach és kliense kidolgozzák annak a módját, ahogy a kliens megpróbálja megoldani az adott problémát. Különféle utakat, alternatívákat vázolnak fel, majd a kliens eldönti a coach segítségével, hogy merre érdemes elindulni, mit érdemes tenni következő lépésként. A coach nem mondja meg, merre menjen, erre a kliensnek magától kell rájönnie a coaching során. A coach nem tanácsadó!

3. A célhoz vezető utat a coach és a kliens részletesen megtervezik.

4. A kliens elindul azon az úton, amelyet kijelölt a coach segítségével.  A coachnak folyamatosan beszámol arról, hogyan halad, együtt átbeszélik a részleteket. A coaching során a kliens rengeteg támogatást kap a coachtól, motivációt és inspirációt.

5. Ha a kliens végigjárja a megtervezett utat, nagy eséllyel sikerrel jár. A munka oroszlánrésze az övé, a coach „csupán” támogatni tudja és elkísérni az úton. A változás felelőssége a kliensé.