Mit jelent az, hogy coaching? Hogyan értelmezze ezt a szót egy kezdő coach? Ahány könyvet veszünk a kezünkbe, annyiféle definíciót kapunk arra, hogy mit jelent a coaching.

Ezerféle coaching definíció létezik

 

Van, ahol a coach és kliense közötti kapcsolatot edző és sportoló közötti kapcsolathoz hasonlítják. Van, ahol a coaching szó alatt egyénre szabott fejlesztő beszélgetést értenek. Megint van, ahol a coach az az ember, aki segít tervrajzot készíteni egy olyan kocsihoz, amellyel a kliens a coaching folyamat során oda jut el, ahová szeretne.

Íme pár coaching definíció a „nagyoktól”:

John Whitmore: „A coaching a jövő lehetőségeire koncentrál, nem pedig a múlt hibáira.”

Gallway: „A coaching egy ember potenciáljának aktiválása, hogy ki tudja hozni magából a maximumot. Nem elsősorban tanítja őket, inkább segíti őket tanulni.”

Downey: „A coaching olyan művészet, amely egy másik ember teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik.”

Most akkor a coach művész, aktivátor, edző vagy tervrajzkészítő:?

 

Nem a coaching definíció a lényeg!

Nem a coaching definíció a lényeg!

Alkosd meg a saját coaching koncepciódat!

 

A definíció sajátja, hogy lezár és behatároz egyenlőségjelet téve a definíció és a definiált dolog között. A tökéletes definíció megtalálásánál lényegesebb cél egy coach számára, hogy helyette inkább egy coaching koncepciót alkosson meg saját magának. Ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodnánk ahhoz, hogy mi a coaching, inkább alkossunk meg egy játékteret, amelyen belül mozogni fogunk. Ezt a játékteret saját coaching elveink határolják be, amiket nem szegünk meg.

A saját coaching koncepció megalkotása amellett, hogy ad egy keretet, fel is szabadít bennünket. Definiálgatás helyett a következő kérdésekre kell megkeresnünk saját válaszainkat: mit tudok én beletenni a coaching folyamatba? Mitől leszek egyedi és hatásos coach? Hol vannak a határaim? Mitől lesz nekem saját coaching stílusom? Hogyan tudom én, mint coach a maximumot kihozni a kliensből?