Trénerként és coachként – pedig nem az állatkertben dolgozom – rengeteg zebrával találkozom.

Ülnek velem szemben a klienseim és ilyeneket mondanak:

„Én semmire sem vagyok alkalmas.”
„Mindenről a nők tehetnek.”
„Egy rakás szerencsétlenség vagyok.”
„Az összes férfi egyforma.”
„Ronda vagyok.”

Én pedig csak hallgatok, jegyzetelek, és azon tűnődöm, nahát, már megint egy zebra!

 

 

 

Kik és mik ezek a zebrák?

 

A zebrák olyan gondolkodásbéli torzítások, amik miatt képtelenek vagyunk reálisan látni egy adott dolgot, szituációt, vagy személyt.

A zebra-gondolkodás tünetei:

  • „mindent vagy semmit” alapú gondolkodás: mindent kizárólag fekete-fehérben látsz, végletekben gondolkozol és képtelen vagy meglátni egyes szituációk között a különbséget. Valami vagy nagyon ilyen, vagy nagyon olyan, köztes állapot nem létezik.

Miért veszélyes állatok a zebrák?

Azonkívül, hogy harapnak :-), a zebrák azért veszélyesek, mert képtelenné tesznek egy adott dolog vagy helyzet reális értékelésére, lebénítanak és sokkal nehezebb megoldást vagy kiutat találni egy adott problémára. Hiszen, tegyük fel, ha minden férfi egyforma, akkor hogyan fogsz Te olyan társat találni, amilyet szeretnél? Ha egy rakás szerencsétlenség vagy, akkor hogyan tudsz előrelépni egy adott dologban, még akkor is, ha kudarcot vallottál? Ha rondának értékeled magad, akkor minek is próbálkoznál újabb stílussal, ruhával, konditeremmel?

A zebrák megbénítanak, tompává és tunya gondolkodásúvá tesznek. Olyan kijelentések, amelyeket igaznak fogadsz el, emiatt nem mész tovább a boncolgatásban és nem gondolkodsz tovább. A kreativitásod meghal, zárlatot kap, zsákutcába kerülsz. Éppen ezért óvakodj a zebráktól!

Hogyan idomítsuk zebráinkat?

A fekete-fehér mellé más színeket, sőt, azok árnyalatait is be kell vinnünk a gondolkodásunkba. Ez legkönnyebben úgy tehető meg, ha a zebra kijelentés mellé igyekszünk ellenérveket felsorakoztatni. Ha ez sikerül, akkor a zebra messzire elmenekül, mi pedig reális gondolatokkal a fejünkben kereshetjük a megoldást.

Például:

„Én semmire sem vagyok alkalmas.”

Tényleg igaz ez a kijelentés? Nem, nem igaz, hiszen van szakmám, eddig is sikerült megoldani rengeteg problémát, még ha sokszor kudarcot is vallottam. Ugyan most nem találok munkát, de igenis számos dolgot jól meg tudok csinálni. Volt már, hogy megdicsértek az elvégzett munkámért. Talán lehet, hogy új szakmát kellene végeznem, vagy fejlődnöm valamiben, hogy újra alkalmazzanak.

„Mindenről a nők tehetnek.”

Ez tényleg igaz? Nem, nem igaz, hiszen a legutóbbi párkapcsolatomban oka volt annak, hogy a párom elhagyott. Mondta is, hogy nem voltam eleget otthon és ő több szeretetre vágyott volna. Én is vastagon benne voltam a szakításban. Legközelebb jobban igyekszem odafigyelni a páromra.

„Ronda vagyok.”

Ez nem igaz, hiszen volt már, akinek tetszettem. Igaz, hogy felszedtem pár kilót és nem vagyok fiatal de azért ronda sem vagyok. Eljárhatnék konditerembe, hogy kicsit fittebb és csinosabb legyek illetve új frizurát is kipróbálhatok. Átlagos kinézetű vagyok, akin sokat javíthat egy kis odafigyelés!

Ha érted már, hogyan kell elzavarni a zebrákat, írj egy példát a saját életedből!

Először írj le egy tipikus zebra (fekete-fehér) gondolatodat, majd cáfold meg itt, mindenki előtt – persze csak ha elég bátor vagy! 🙂

[button link=”https://boldogsagtervezes.hu/boldog-reggelek/” type=”big” newwindow=”yes”] Boldog Reggel 2012, október 26 péntek![/button]