Évek óta foglalkozom önismereti csoportokkal, és az elején tapasztalatlanságomban mindig meglepődtem, amikor olyanok jöttek el, akik épp pszichiáterhez is jártak, illetve depresszió elleni gyógyszereket szedtek.

Csodálkoztam: hiszen, ha már jár(t) az illető kezelésen, hogy lehet az, hogy nem gyógyult meg? És hogy lehet az, hogy a terápia után rövid ideig ugyan tapasztalható javulás, de a legtöbb esetben az illető visszaesik ugyanoda, ahonnan indult? Aztán elolvastam Martin Seligman egyik könyvét, és némileg megvilágosodtam.

A WHO statisztikái szerint a depresszió a világ legdrágább betegsége, jelenleg az egészségügy által támogatott gyógyítási módjai a pszichoterápia és a gyógyszerezés. Évente csak Amerikában 10 millióan válnak beteggé, egy beteg egy éves kezelési költsége, hihetetlen, de 5000 dollárba kerül. Hogy lehet az, hogy ennyi pénz megy el arra, hogy sokszor csupán átmeneti javulás történjen?

A legnagyobb probléma a pozitív pszichológia alapítója szerint az, hogy a klinikai pszichológia véleménye szerint feladta annak gondolatát, hogy egy beteget teljesen meg lehessen gyógyítani, így pusztán a tüneti kezelésre hajt. A jobbulás pusztán átmeneti, könnyen visszaesnek a páciensek a depresszióba, és akkor megint elkezdik szedni a gyógyszert. Mondani sem kell, multimilliárd dolláros üzletággá fejlődte ki magát a depresszió kezelése.

A szakirodalmat idézve Seligman megállapítja, hogy a depressziós beteg gyógyszeres vagy pszichoterápiai kezelése esetén a gyógyulási arány mindösszesen 65%, és a placebo hatás sem elhanyagolható.

 

A gyógyszertől nem lesz társad: Egyik kliensem társat szeretett volna magának, és a magánytól nagyon maga alatt érezte magát, már azon gondolkozott, hogy elkezd depresszió elleni gyógyszereket szedni, hátha attól jobb lesz. Amikor rávilágítottam, hogy sajnos a gyógyszernek nem mellékhatása, hogy előterem egy megfelelő partner, elhatározta, hogy inkább újult erővel folytatja a társkeresést, kiegészítve azzal, hogy az egyéb társas kapcsolatait is rendbe szedi és nem hanyagolja el úgy, mint addig.

 

Miért nem elegek a gyógyszerek és az, ha jól kibeszéled magadból a problémáidat? Természetesen, mindkét elem szükséges lehet, ha nagy a baj, de fontos tudni, hogy ezek inkább mankók, mint gyógyító eszközök. Ha egy depressziós beteget kikezelnek a depresszióból, attól még nem lesz boldog automatikusan, és az élete sem fog új, mély értelmet nyerni. A feladat az tehát, hogy megtanulja, mitől és hogyan lehetne boldogabb. Egy gyógyszer ezt nem fogja neki megmutatni.

 

Miért nem hatékonyabbak a gyógyszerek?

Miért nem hatékonyabbak a gyógyszerek?

És hogyan tanulható meg a boldogság? Erre valók azok az apró trükkök és eszközök, amelyeket többek között a BoldogságTervezés tanulmányban is átadtunk az Egyhetes Boldogságküldetéssel. Önismeret és gyakorlás számít, és az, hogy sikeresen összeszedd és összerakd saját jól-léted építőköveit. És persze, nem csupán akkor, ha depressziós vagy.

 

Boldogságod építőkövei

Többször írtunk már arról, hogy melyek a jól-lét és a boldogság építőköve, foglaljuk ezeket össze öt pontban. Ezek a következők:

  • pozitív érzések. Ahogy azt már tanultuk, tudatosan odafigyelhetsz a legapróbb dolgokra is a környezetedben, amelyek jó érzéseket tudnak benned kelteni, ezt a fókuszálást és figyelést nap mint nap tudod gyakorolni, akár munkába menet is.
  • bevonódás képessége. Képes vagy-e erősségeidet kihasználó tevékenységet találni és elmerülni benne? Legyen az patchworközés vagy síelés, horgászás vagy művészeti alkotás létrehozása, a lényeg hogy ismerd erősségeidet és tudd őket használni egy élvezetet nyújtó tevékenységben. Tudd meg, mik az erősségeid és éld át a flow-t!
  • értelem. Találsz-e értelmet az életedben, a tevékenységeidben? Ha nem, akkor nem nehéz belátni, hogy üresnek érezheted az életedet. Itt is teljesen mindegy, miben találsz értelmet: van, akik kukásautót vezetve is érzi, hogy hasznos, amit tesz, más pedig tanárként is érezheti, hogy semmi értelme a munkájának és pusztán azért tanít mert nem tud más állást szerezni. Találj értelmet az életedben!
  • pozitív kapcsolatok. Rendben vannak a kapcsolataid? Feszül köréd is egy puha háló barátokból és rokonokból, amely elkap ha bármi baj történne veled? A pozitív kapcsolatok rajtad múlnak – kezdd építeni őket.
  • teljesítmény. Van-e olyan teljesítmény az életedben, amelyre büszke tudsz lenni? Legyen ez a családod vagy egy újságcikk, amit megírtál, büszke vagy-e rá? Ez a pont nagymértékben összefügg az értelem pontjával.

A fenti listát elolvasva könnyű belátni, hogy attól még, hogy ki is gyógyít egy gyógyszer vagy egy terápia a depresszióból, a fentieket nem tudja megteremteni az életedben, hiszen ezekért neked kell megdolgoznod. Azt is tudjuk, hogy könnyű fentieket leírni, de rengeteg kérdés merül fel: mégis, mindezt hogyan vidd végbe ha épp nagyon eltévedtnek érzed magad?

Rakd össze az építőköveket!

Rakd össze az építőköveket!

És itt jön be a pozitív pszichológia a képbe, amely nem azt vizsgálja, hogyan gyógyul meg egy beteg ember, hanem azt, hogy hogyan tud kiteljesedett életet élni egy „normális”, átlagos ember, milyen módszerekkel és technikákkal tudja kihozni magából a maximumot.

Mi is ezért vagyunk itt, ezen a blogon, a BoldogságTervező Műhelyeken, és ezért szervezzük meg az első BoldogságTervezés tréningnapot is egy hónap múlva, szeptember 28-án, Budapesten. Szeretnénk átadni ezt a tudást és ezeket a technikákat, hogy minél többen tudjuk összerakni az öt építőkövet. Reméljük, ott találkozunk!

boldogsag-tervezes-nap-2