Mi az a coaching és mit csinál egy coach? Amikor megkérdezik, hogy mivel foglalkozol, mint coach, sokszor nehéz hirtelen úgy válaszolni, hogy se túl hosszú ne legyen a mondandód, viszont pontosan lefesse a coaching munka lényegét- Egy nagyon érdekes coaching hasonlatot találtunk Peter Szabo tollából. Az idézet így szól:

“A coach egy jó képkeretező. Rembrand mondta, hogy a pályafutása során könnyebb volt megfesteni a képeket, mint megtalálni a megfelelő keretet hozzá. Egy képet bekeretezni oly módon, hogy a kép sugározza magából, miért is festették; az az igazi kihívás. Coach-ként egy keretet kell létrehoznunk  az eredményközpontú kérdéseknek, a megerősítő visszajelzéseknek, az állandó figyelemnek és a hasznos értékelésnek. A keretezővel közös vonása a coachnak, hogy soha nem vesz részt a kép megfestésében. A coaching hatásai: öntudatosság növekedése, bizalom, választási lehetőségek megnövelése, magabiztosság erősítése.”

 

A coach mint képkeretező

 
A fenti idézet kissé eltér azoktól a coach idézetektől, amikor a coachot edzőhöz hasonlítják. A képkeretező hasonlat új színt visz a coaching jelentésébe és nagyszerűen rávilágít arra, hogy mi a coach igazi dolga. Segíteni a kliensnek kiemelnie azt a belső szépséget, belső indíttatást, amit a kliens talán a coaching folyamat előtt még maga sem fogalmazott meg.

A coaching alkalmak keretet és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kliens az igazán fontos dolgokra összpontosítson, azokra, amelyek a hétköznapokban talán elsikkadnak a napi rutin mellett. A coaching révén a kliens jobban fogja ismerni saját magát, a lehetőségeit és belső erőforrásait, jobban fogja ismerni a játékmezőt, amin áll.

Visszatérve a képkeretező hasonlatra, hogy a keret milyen színű és formájú legyen, azt a coach dönti el – ez saját coaching stílusától függ, melyet munkája során állandóan csiszol és gazdagít.