A coach kelléktárának meghatározóan fontos eleme a hatékony kérdezéstechnika. A coaching során rá kell kérdezni olyan dolgokra, amelyekről a kliens esetleg még életében nem gondolkodott el, rá kell világítania olyan részletekre, melyek a coachingon kívül még sosem láttak napvilágot.

A különféle coaching kérdések és a kérdezéstechnikák struktúrát adnak a coaching üléseknek, amelyek ezek által válnak a coach és kliens számára ráébredésekkel és önreflexióval teli felfedezőúttá.

Coachként többféle kérdezéstechnikát kell elsajátítanunk, ezeket itt, a Coaching Módszertan írásaiban és a Coaching Tudástárban ismertetjük. Lássuk a cowboy-módszert. !

 

A coach, mint cowboy

 

A cowboy-módszer azt a coaching kérdezéstechnikát takarja, amikor a coach „csípőből lövi” a kérdéseket a kliensre. A coach villámgyors és konkrét kérdéseket tesz fel, amellyel a diagnózis fázisban tárja fel az elbeszélések részleteit. A coach tulajdonképpen egy „kérdezőgéppé” válik, sorozatban teszi fel a tisztázó kérdéseket.

Példa a cowboy-módszerre:

– A barátnőmmel elmentünk egy fagyizóba múltkor…
– Hány éves a barátnőd?
– 33 éves, osztálytársam volt.
– Melyik iskolába jártatok?
– Ide, Budapestre a Kölcseybe.
– Szeretted azt az iskolát?

Stb. stb.

A cowboy-módszer lényege felpörgetni a beszélgetést, felrázni a klienst, a figyelmét összpontosítani a coach kérdéseire, ritmust váltani a coaching ülés során. A feltett cowboy-kérdések néha egészen izgalmas új részleteket és összefüggéseket tárhatnak fel.

Ő is épp coachol

Ő is épp coachol!

A coachnak nagyon kell figyelnie, mert nem mindig alkalmazhatja a cowboy-módszert. Például amikor olyan történetet mesél a kliens, amit fontos, hogy végigmondjon, nem szerencsés ha állandóan megakasztjuk. Ha éppen akkor ébred rá valamire, egy „AHA-pillanat” kellős közepén, akkor sem.