A boldog embereknek olyan szokásaik vannak, amelyek révén életük még boldogabb lesz, míg a boldogtalanabbak olyan dolgokat tesznek állandóan, amelyek révén még nehezebb lesz nekik. A successify.net szerzője összefoglalta, melyek a boldog emberek szokásai, most Te is letesztelheted magad!

 

1. A boldog emberek nem ragaszkodnak a sérelmeikhez

 

A boldog emberek könnyebben bocsátanak meg, és jól is teszik, hiszen a sérelmekhez való ragaszkodással csak mi járunk rosszul. Járulékos mellékhatások ráadásul a stressz, depresszió, vagy olyan fizikai tünetek, mint például a gyomorfekély. Ha ragaszkodsz a sérelmeidhez az azt jelenti, hogy az illető, aki rosszat tett veled, még mindig befolyással van rád.

Kérdés: Vannak-e olyan sérelmeid, amiket képtelen  vagy elengedni? Mi az első lépés, amit tehetnél az elengedés irányába?

2. A boldog emberek mindenkivel kedvesen viselkednek

 

Na, ez egy kemény dió, nem könnyű feladat állandóan kedvesnek lenni. Pedig tudományosan bizonyított tény, hogy ha másokkal kedvesen viselkedünk, attól mi magunk leszünk boldogabbak. Akárhányszor önzetlenül cselekszel, az agyad szerotonint termel, ami nem más, mint jó érzéseket okozó hormon. Arról nem is beszélve, hogy a kedvességet általában viszonozza is környezeted, így emberi kapcsolataid is erősebbek lesznek.

Kérdés: Általában mennyire tartod magad kedvesnek? Milyen hamar veszíted el a türelmedet? Hogyan mutatod ki a szeretetedet mások felé? (Ismered például az öt szeretetnyelvet?)

 

3. A boldog emberek problémák helyett kihívásokat látnak

 

A boldog emberek szótárában a „probléma” szó helyett „megoldandó élethelyzet” áll. Az ilyen élethelyzetek pedig kihívást jelentenek, akcióra sarkallnak, nem pedig tanult tehetetlenségre és teljes feladásra.

Kérdés: Szereted a kihívásokat, vagy inkább problémaként értelmezed őket, és nehezen bírod a bizonytalan helyzeteket? Ha utóbbi, akkor mit tehetnél azért, hogy könnyebben tudd elviselni a bizonytalanságokat?

 

4. A boldog emberek hálásak azért, amijük van

 

A háláról már sok szó volt itt, az oldalon, de nem lehet eleget hangsúlyozni:  a boldog emberek nem azok, akiknek mindenből a legjobb jut, hanem azok, akik mindenből a legjobbat hozzák ki. Érzed ugye a különbséget? Vonatkozik ez munkahelytől kezdve a párkapcsolatig mindenre.

Kérdés: Mennyire tudod értékelni azt, amid van akár a magánéletedben, akár a munkában, vállalkozásban? Ha egyáltalán nem, mit tudsz tenni azért, hogy picit jobban értékeld, vagy hogy változtass?

 

Mennyit szidod a munkádat naponta?

Mennyit szidod a munkádat naponta?

5. A boldog emberek képesek álmodni és tervezni

 

Azok, akik mernek jelenlegi helyzetükön és keretükön túllátva tervezni és álmodni, nagyobb valószínűséggel érik el céljaikat, mint azok, akik nem.  Life coachokként mi úgy látjuk, hogy sokszor az a probléma, hogy egyáltalán nincsenek is jól körülhatárolt céljaik az olvasóinknak, tanfolyamosainknak. Éppen ezért foglalkozunk sokat a célkitűzéssel (is) Műhelyeinken. A különféle – pici és óriási – célok azok, amelyek izgalmassá és változatossá, és ami a legfontosabb, tartalmasabbá teszik életünket.

Kérdés: Vannak céljaid? Ha igen, mennyire mersz álmodni és tervezni? Mi volt az utoljára, amit megálmodtál, megterveztél és véghez is vitted?

 

6. A boldog emberek nem akadnak fenn apróságokon

 

Ugye Te is ismersz olyanokat, akik kiakadnak, ha nem minden részlet tökéletes? Akik nem pontosan azt és akkor kapják, amikor és ahogy azt elképzelik? Esetleg közéjük tartozol Te is? Ha igen, gondolj bele mindig, hogy az adott dolog egy év múlva mennyiben fogja befolyásolni az életedet. Ha semennyire sem, kár a gőzért!

Kérdés: Ha Te is a maximalista típus vagy, milyen technikáid vannak arra, hogy ilyen helyzetekben lenyugodj? Ha nincsenek, ideje beszerezni egyet-kettőt!

7. A boldog emberek nem szólják le a többieket a hátuk mögött

 

Tisztában vagyunk együtt, hogy divat a pletykálás és mások kritizálása, lehúzása a hátuk mögött, de bizton állítjuk, kedvesnek lenni jobb érzés, mint vitriolosnak. Ítélkezés helyett másokról jót mondani sokkal több pozitív érzést vált ki.

Kérdés: Neked is hobbid a pletykálás és a mások feletti ítélkezés? Figyeld meg magad a következő egy hétben, hányszor mondasz rosszat másokról. Próbáld meg a jövőben csökkenteni az esetek számát!

 

+1 A boldog emberek nem gyártanak kifogásokat

 

Benjamin Franklin szerint: „Aki kifogásokat gyárt, az mást nem is tud”. A boldog emberek nem magyarázkodnak állandóan múltbéli hibáikat illetően. Ehelyett felelősséget vállalnak a hibáikért és igyekeznek tanulni belőlük.

Kérdés: Szokásod-e az állandó magyarázkodás?

 

Most pedig kérjük, hogy a fentiek alapján oszd meg velünk hozzászólásban, hogy melyik pontokon kell még fejlődnöd szerinted! (Csak őszintén! 🙂

boldogreggelJa, és ha fejlődni szeretnél, ne felejtsd el: jövő héten kedden ismét BoldogságTervezés Műhely, ahol szeretettel várunk!>>>