Saját világa az ész; önmagában Poklot Mennyé és Mennyet Pokollá tehet.

– John Milton, Elveszett Paradicsom

Az egyik elmének Pokol, a másiknak Menny ugyanaz a világ.

– Ralph Waldo Emerson

Nem szükséges ahhoz kutatás, hogy tudjuk, bizonyos szemlélet közelebb hozza hozzánk a boldogságot, míg más szemlélet távolítja azt. A boldogságunk szintje nagyban függ attól is, hogy mennyire vagyunk képesek meglátni egy-egy dolog pozitív oldalát, hogy mennyire keressük a dolgokban azt, ami jó, ahelyett, hogy a rosszra fókuszálnánk, hogy több lehetőség esetén mennyire vagyunk képesek magunkkal vagy másokkal szemben a kedvezőbb eshetőséget feltételezni, vagy mennyire bízunk abban, hogy akármilyen nehézségen túl tudunk jutni. Ami talán újdonság, és jó hír lehet számodra a boldogságszinted szempontjából, az az, hogy az optimizmus bizonyos mértékig fejleszthető. Hasonlóan pozitív hatással van a boldogságra, mint a hála kifejezése, és a fejlesztése, művelése is hasonló módon működik. Bizonyos gyakorlatokkal képes lehetsz arra, hogy egyfajta állandó optimizmust építs fel magadban, ami természetesen hosszú távon és alapvetően változtatja meg a boldogságod szintjét. Persze itt rögtön nem árt tisztázni valamit.

 

Nem szemellenzős pozitív gondolkodás

 

Az, hogy valaki optimista, vagy „pozitívan gondolkodik” még nem azt jelenti, hogy minden aranyból van édes cukormázzal leöntve, vagy hogy az életében nem lennének nehézségek. Nem lesz minden tökéletes ettől. Természetesen arról sem szól az optimizmus, hogy ha történik veled valami rossz, akkor a „nézd pozitívan a dolgokat” felkiáltás jegyében figyelmen kívül hagyod a negatív esemény életedre gyakorolt hatását. „Elütötték a páromat, de legalább helyem és pénzem lesz.” Nem. Az optimizmus nem erről szól. Az optimista szemlélet segít, hogy konstruktívan viszonyulj a mindennapi teendőidhez, erősebbnek, kitartóbbnak és energikusabbnak érezd magad. Általánosságban az optimizmus olyan felfogást jelöl, hogy a jövő jó dolgokat fog hozni. De legalábbis a jó dolgokból többet, a rossz dolgokból pedig kevesebbet. Ahogy azonban arra a fenti Emerson idézet is utal, hogy kinek mi lesz a jó vagy a rossz, az már nagyon egyéni megítélés kérdése. Nyilván ettől különbözik annyira az emberek konkrét boldogságfelfogása is.

Boldogság gyakorlat 1: A legjobb eshetőség

 

Ken Sheldon és Sonja Lyubomirsky Laura King egyik klasszikus kísérletét átdolgozva végeztek kísérletet. Ehhez a résztvevőket behívták, és húsz percen keresztül mindenkinek arról a jövőbeli önmagáról kellett írnia, akinek minden olyan jól ment, amilyen jól csak mehetett, és aki mindent elért, amit akart. Ezek után négy héten keresztül otthon kellett folytatniuk az írást, ha akarták, olyan gyakran, amilyen gyakran csak akarták. A kontrolcsoport ugyanúgy írásos feladatot kapott, de nekik csak úgy általában az életükről kellett írniuk. Az első csoport jelentősen jobb hangulatba került, mint a kontrollcsoport. Itt is azok érzékelték a leginkább pozitív változást, akiket megmozgatott a feladat, hagyták magukat belevonni és komolyan is vették, azt és valóban akár naponta is foglalkoztak az írással. Minél hosszabb ideig folytatták a gyakorlatot, annál pozitívabb volt a boldogságra gyakorolt hatása. És itt jön egy érdekes adalék a kísérlethez.

Emlékszel, hogy a „Vizualizáció – rosszul és jól” című cikkünkben azt mondtuk, hogy nem mindegy, hogy hogy csinálod, mert esetenként akár káros is lehet? Nos, ez a feladat jól megmutatja, hogy miért. Akiknek írniuk kellett, strukturáltan, ok-okozati összefüggésben, nyelvi és stilisztikai szabályok mentén kellett ezt megtegyék, ezért nem pusztán arról írtak, hogy egy állapotot írtak le, hanem az oda vezető utat, az úton felmerülő akadályokat, azok legyőzését is az írásuk részévé tették. Ezt pusztán fantáziálgatással, vizualizációval egyszerűen nem lehet megtenni. Nem is csoda, ha a résztvevők a leírtak egy részét elkezdték a gyakorlatba is átültetni, ezért valójában a feladattal már azon is dolgoztak, hogy ma hogyan építhetik a legjobb önmagukat. Az írás segít abban, hogy az élményeidnek jelentést konstruálj, és jobban megértsd magadat, a motivációidat, az érzéseidet. Ez megadja az érzést, hogy te tartod kezedben a gyeplőt, és ez így is van.

Csak optimistán!

Csak optimistán!

Tehát ha ez a gyakorlat tetszik, akkor fogj egy füzetet, ülj le és gondolkozz el arról, hogy ha minden jól megy, mi lesz veled egy, öt, tíz és húsz év múlva, és kezdj el írni erről. Ha a húsz évtől kezded, akkor utána elkezdheted időrendben visszafelé megírni, hogy hogyan is jutottál el ide. Ha bármikor előjön belőled a kisördög, aki azt mondja, hogy ez vagy az lehetetlen, akkor ne folytasd, inkább gondolkozz el azon, hogy milyen lehetőségek lennének arra, hogy mégis elérd.

 

 

Boldogság gyakorlat 2: Az optimizmus-gátlók felismerése

 

Alapstratégia az optimizmus és a boldogságszint növelésére, ha igyekszel felismerni az automatikus, programszerűen elinduló pesszimista gondolatokat, illetve a gondolatok előkerülésének kiváltó okait. Milyen helyzetben, kik, hogyan, stb. váltják ki benned ezt a dolgot. Ha ez megvan, akkor a kérdés nem csak az, hogy helyzeteket hogyan alakíthatod át, de az is, hogy miképp tudod átalakítani magát a gondolatot is. Feltehetsz néhány olyan kérdést, hogy „Kisülhet-e bármi jó ebből a dologból?”, vagy „Teremt-e ez nekem bármilyen lehetőséget valamire, amit jónak tartok?”, „Tanulhatok-e belőle valamit, ha igen, mi az és hogyan tudom alkalmazni azt a jövőbeli életemre, valamint a hasonló helyzetekre?”, „Fejleszti ez valamilyen készségemet?”, stb. Egy a lényeg, hogy amikor ilyen gondolataid támadnak, nem biztos, hogy alkalmas vagy a fentiekre. Persze meglehet. Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy áttranszformálni a dolgot, írd le egy papírra a gondolatot, és gyűjtsd őket egy dossziéba vagy egy tálba. Aztán amikor jobb hangulatban vagy, vedd elő a papírt, és gondolkodj el azon, hogy lehetett volna-e másképp, pozitívabban látni a helyzetet.

 

Az optimizmus valójában szokás kérdése. Ha sokat gyakorlod előbb-utóbb az általános szemléleted részévé válik. Ezért érdemes a fentiekhez hasonló gyakorlatokat végezned. Ha neked tetszenek és működnek, akkor mindenképpen csináld. Ha hosszabb idő után is azt veszed észre, hogy neked ez nem segít, válts gyakorlatot. Van neked is optimizmus stratégiád és gyakorlatod? Oszd meg mindenkivel a hozzászólások között! Hadd váljon hasznára másoknak is!