Kutatások szerint a negatív események és élmények jóval szembetűnőbbek és éppen ezért nagyobb súllyal esnek a latba mondjuk egy napunk értékelésekor mint a pozitív események. Nagyobb hatásuk van arra is, hogy miképp gondolkodunk vagy hogy hogyan viselkedünk.

Számos pszichológiai kísérlet mutatott már rá arra, hogy a rossz sokkal erősebb hatással bír, mint a jó. Hogy egy klasszikus példát említsek, Kahneman és Tversky 1984-ben olyan kísérletet eszelt ki, amiben a részvevők vagy nyertek vagy veszítettek egy adott pénzösszeget. A veszteséggel járó stressz mértéke messze meghaladta a nyereséggel járó örömét. Magyarán szólva jóval rosszabb érzés elveszíteni 20,000 Ft-ot, mint amennyire jó érzés nyerni 20,000 Ft-ot. De gondoljunk csak bele, hogy egy füllentés vagy hazugság mennyire aránytalanul átértékelteti velünk akár egy olyan ember jellemét is, aki éveken át egyenes és őszinte volt velünk.

 

John Gottman több mint harminc éven át kutatta, hogy mik azok a jellemzők, ami miatt jó lesz egy párkapcsolat. Ugyanezek a jellemzők természetesen más kapcsolatokra is igazak lesznek. Idővel a figyelme a pozitív megjegyzésekre (bókok, dicséretek, megértés, egyetértés, megbocsájtás) és a negatív megjegyzésekre (kritika, ellenségesség, stb.) irányult. Felvette párok beszélgetését, és kielemezte ezeket. Ebből kiderült, hogy a hosszú ideje jól menő kapcsolatokban a pozitív és negatív megjegyzések aránya 5:1, vagy ennél jobb a pozitív oldal javára. Vagyis egy kapcsolatban (és ez nem pusztán a párkapcsolatokra vonatkozik, hanem úgy általában az emberi kapcsolatokra) legalább öt dicséret, egyetértés és/vagy támogató gesztus szükséges ahhoz, hogy ellensúlyozzon egyetlen árva kritikát!

 

Óvatosan a kritikákkal!

Óvatosan a kritikákkal!

 

Van itt viszont egy probléma, és ez a nyugati ismeretelméletből eredő probléma, ami rendkívül mélyen gyökerezik. A nyugati logikai gondolkodásmód egyfajta darwinista működésen alapszik: a legfontosabb mindenről kimutatni azt, hogy hol és miért ellentmondásos. Vagyis a nyugati gondolkodásmód alapvető működésmódja az, hogy mindent kritizál, aztán ami kiállja ezt a brutális kritikaáradatot, az biztosan jó gondolat. Ez egyfajta gondolati evolúciós kényszer, amiben csak a legerősebb, legkövetkezetesebb gondolatok élhetnek túl.

 

Természetesen szó sincs arról, hogy ez a gondolkodásmód önmagában rossz lenne, de két negatív hozadéka mindenképpen van:

 

  1. A még nem túl fejlett, nem teljesen átgondolt, de potenciálisan jó gondolatkezdeményeket sokáig tudja lenyomni
  2. Jóval több figyelmet fordít a kritikára, mint amennyit a boldogság és a jólét szempontjából kellene.

 

Vagyis az általános beszélgetési gyakorlat sokkal kevésbé bátorítja a támogató, pozitív megjegyzéseket, mint a kritikát.

 

Pedig a kapcsolatok minőségének javításáért ennél könnyebben nem is tehetnél! Mindössze annyi dolgod van, hogy kicsit figyelj oda tudatosabban arra, hogy…

 

  1. …több pozitív megjegyzést tegyél (dicséret, egyetértés, támogató gesztus, stb.). Erre kell a leginkább odafigyelni, mert az ilyen gesztusokat nagyon szűkmarkúan mérjük.
  2. …a kritikákat tömören, velősen, és mindig csak a konkrét szituációra vonatkoztatva fogalmazd meg. Ha valami gondod van, fogalmazd meg magadban, és csak ha már úgy érzed, hogy jól összeszedett és el tudod mondani, akkor fogalmazd meg. Ha pedig kicsúszik a szádon valami negatív dolog (elő fog fordulni, már csak megszokásból is), fontos, hogy tudatosítsd magadban, és később próbáld meg ellensúlyozni azt.
  3. …a pozitív/negatív megjegyzések aránya legyen a pozitív javára legalább 5:1.

 

Nem állítjuk, hogy ez ilyen akkurátus módon tudatosan megcsinálható, hiszen sokszor nem tudunk odafigyelni magunkra, és önkéntelenül is mondunk olyasmiket, amiket nem akartunk. Viszont azzal, hogy a kommunikációd ezen aspektusára jobban odafigyelsz, már jelentős javulást érhetsz el a kapcsolataid minőségében. És ne feledd, dicsérni, dicsérni és dicsérni! 🙂 Te jó vagy ebben vagy nem? Van valami extra stratégiád? Oszd meg velünk a hozzászólások között!

 

Apropó dicséret. Nem szeretném dicsérni a BoldogságTervezés műhelyeket, mert az nem jönne jól ki, de azért jók. 🙂 Sokan már vissza is járnak. Ha szeretnél a legközelebbire eljönni, akkor a részletekért és a jelentkezés elküldéséért kattints ide:

>>> BoldogságTervezés Műhely >>>