Az önismeret munka? Hogy-hogy? És mire jó egyáltalán? Miért járnak manapság annyian önismereti tréningekre? Erről készítettem egy podcastot, de ha olvasni szeretsz, le is írtam Neked a lényeget!

Miért olyan fontos az önismeret?

Soha sem volt annyi választási lehetőségünk az életben, mint most. Könnyebben lehet külföldre menni, az interneten keresztül ismeretlenekkel kommunikálni és például társat keresni, karriert építeni és munkahelyet váltani, mint valaha. Mivel azonban ennyi választási lehetőségünk van, ezért fontos lenne tudnunk, hogy mi lenne számunkra a jó választás. Ebben segít az önismeret. Ha nem vagy tisztában az igényeiddel és saját magaddal, akkor nem fogsz tudni jól választani. A rád szabott megoldások helyett pedig olyan, társadalmi elvárásokon alapuló konzerv megoldásokba fogsz belefutni, amelyek aztán boldogtalanná tesznek.

Mik ezek a konzerv megoldások? Például: „házasodj meg minél gyorsabban”, „lányom, szüljél nekem unokát”, „biztos állást válassz, az a jó”, stb. stb. stb. Ha nincs megfelelő önismereted és kellő bátorságod kiállni magadért, akkor nem mersz más utat választani magadnak, és esetleg csak 50-60 évesen jössz rá, hogy teljesen más életet éltél, mint amit szerettél volna. Hoztad a jó feleség/anya/munkatárs szerepeket mindenki másnak igyekezve megfelelni, csak éppen magadról és a saját igényeidről feledkeztél meg. Nem véletlenül kezdi azzal a bemutatkozó kört számos résztvevőnk a tanfolyamokon, hogy „Most végre én jövök!”

(a hanganyag meghallgatásához kattints a lejátszás gombra) 

Milyen önismereti módszerek vannak?

„Minden út Rómába vezet” – és szinte minden módszer vezethet jobb önismerethez. Járhatsz asszertív tréningre, pszichoterápiára, kognitív terápiára, autogén tréningre, vagy akár buddhista meditációra, ha jól csinálod és jó szakemberekkel dolgozol, akkor fejlődni fogsz. Mi itt a BoldogságTervezésnél a pozitív pszichológiát, coaching eszközöket és csipetnyi mindfulnesst használunk. 

Hogyan zajlik az önismereti munka?

Vegyük például a Színezd Újra! tengerparti önismereti táborunkat. Ez csak afféle önismereti „kóstoló”, túl mélyen nem tudunk belemenni a dolgokba, különben nem maradna idő a tengerparton sütkérezésre vagy a hajókázásra. A tábor (és minden egyéb önismereti tréning) elején igyekszünk feltérképezni együtt azt, hogy hol tartanak a résztvevők, jelenleg mi az aktuális életfeladatuk és problémájuk, merre lehetne tovább haladni. Különféle szimbolikus módszereket is bevetünk, vizualizációt, mindfulnesst, rajzolást, stb-t, hogy minél több irányból és szempontból tudjanak saját magukra rálátni. A tréningünk egy svédasztal, mindenki azt vesz le és azt visz belőle haza amit szeretne, van, akinek az egyik gyakorlatnál világosodik meg valami, és van, akinek a másiknál. Fontos viszont hogy a kényelmetlenebb gyakorlatokat is érdemes bevállalni, hiszen minél nagyobb az ellenállás valakiben egy gyakorlattal szemben, annál biztosabb hogy ott valami kihívás van, amit meg kellene lépni ahhoz, hogy az illető fejlődni tudjon.

 

Mindenki számára más jelent kihívást: van, akinek a kreatív gyakorlatok, másoknak az együttműködés és csapatmunka, megint másnak a közösség előtt való szereplés okoz fejtörést. Sokféle feladatot hozunk ezért szinte biztos, hogy mindenki számára akad tanulni és fejlődni való.

Itt és most – semmi más nincs

Tréningjeink során igyekszünk minden résztvevőt az itt és mostban tartani, és arra reflektálni, azzal dolgozni ami a jelenben történik, a csoportban. A csoport többi résztvevője eszköz és tükör is egyben, akik mind segítséget jelentenek az önismereti munkához. A hétköznapi életben nagyon ritka az, hogy őszinte visszajelzéseket kapjunk (már megszoktak bennünket, vagy már el is kerülnek, esetleg érzelmileg túl közel állnak hozzánk ahhoz hogy reális képet adjanak), éppen ezért egy ilyen idegen közeg, tiszta lap helyzetben nagyszerűen rá lehet arra látni, hogy hogyan is működünk, ki hogyan hat ránk és mi hogyan hatunk másokra. Mi az, ami idegesít? Ki az, aki vonzó számunkra? Ki taszít? Mikor érezzük kényelmetlenül magunkat? Ezek mind-mind hasznos információk amelyek segítségével belső működésünkre tudunk következtetni. A csoport maga egy kis „laboratórium”, ahol kísérletezhetünk önmagunkkal. Az eredményeket és tanulságokat pedig ki tudjuk terjeszteni hétköznapi életünkre – és itt van az igazi nyeresége a munkának.

Hol vannak a gubancok?

Trénerként mindig rámutatunk a felmerülő ellentmodásokra, hiszen ott vannak a gubancok, amikor valakinek az önképe nem egyezik az aktuális énjével. Például azt állítja, hogy ő egy figyelmes ember, de igazából nem hallgat meg másokat. Vagy azt állítja, hogy szociálisan érzékeny de nem tűnik fel neki, hogy éppen teljesen ellenkező témát helyesel, stb. Ezek azok a gubancok amelyek mentén leáshatunk esetleg nagyobb problémákhoz, amelyeket ha sikerül kibogozni, a hétköznapi életünkbe is hazavihetjük a megoldást. Aki hajlandó belenézni a neki tartott tükörbe, és elfogadni azt, amit lát és azt, hogy „ami van, az van”, annak az élete akár gyökeresen megváltozhat.

„Én nem akarok belenézni a tükörbe”

Vannak akik inkább a kilépést és bezárkózást választják, mert nem tetszik az, amit látnak az önismereti tükörben és inkább maradnak a már kialakított énképüknél, nem hajlandók mást beépíteni. Lehet, hogy még nem készek erre a munkára, de lehet, hogy kényelmesebb nekik változtatás nélkül élni. Ezt szíve joga minden résztvevőnek eldönteni, még ha sokszor nem is tudatos ez a döntés. Az önismereti munkában a változtatással szemben általában ellenállást lehet tapasztalni, van, akiben a trénerek iránt merül fel ellenszenv, vagy más résztvevőkkel alakul ki konfliktus. Ezekből a mozzanatokból is rengeteget lehet tanulni, tehát ami egy önismereti csoportban történik, az mind tananyag és éppen ettől izgalmas!

Ha komolyabban érdekel az önismeret, neked való a Boldogságtervezés Akadémia tréningünk, vagy ha csak úgy megnéznéd, milyen egy ilyen csoport, gyere velünk a következő Színezd Újra táborba!