„Elkopott a baráti köröm”, „nem tudom, hogyan kellene ismeretségeket szerezni”, „fogalmam sincs, mit kezdjek a szabadidőmmel”, „nincs társaságom.” Ismerős? Ha igen, ez a cikk Neked szól!

 

Az előző boldogság gyakorlatok cikkben arról volt szó, hogy miképp lehetsz tudatosabb abban, ahogy a körülötted lévő emberekkel bánsz. Hogyan legyél kedvesebb, és hogyan alakítsd a viselkedésedet stratégiailag úgy, hogy te is jobban értékeld az ismerőseidet és ők is jobban értékeljenek téged. Természetesen ez fokozza az elégedettség érzést, ami hosszú távon magasabb boldogságérzethez vezet. Ha még emlékszel, a társas kapcsolatok fejlesztésében alapvetően három dologban érhetsz el érdemi előrehaladást:

  • Lehetsz tudatosabb abban, ahogyan általában bánsz az emberekkel (azaz légy kedvesebb és jótett fejében jót várj!)
  • Bővítheted a társas kapcsolataid számát, kiterjedtségét (azaz találkozz több emberrel!)
  • Ápolni a meglévő társas kapcsolataidat (azaz tartsd meg és mélyítsd a meglevő kapcsolataidat!)

Mivel az elsőt a múltkor átbeszéltük, ma a második és a harmadik pontról lesz szó. Nézzük őket sorjában.

 

A társas kapcsolatok bővítése

 

A kapcsolataid számának bővítése számos ponton támogatja a boldogabb életet. Először is, a több emberből több olyannal is találkozhatsz, aki számodra érdekes és fordítva. Ezen felül ugye a kiterjedtebb kapcsolati háló egyben „szerencsésebbé” is tesz. Gondolj csak arra, hogy új munkahelyet keresel. Nem mindegy, hogy egy-két embernél tudsz rákérdezni, hogy tudnak-e segíteni, vagy több tucatnál.

 

A társas kapcsolatok bővítésének nincs különösebb trükkje, egyszerűen olyan helyekre kell járni, ahol lehetőséged van új emberekkel találkozni. Klubok, társaságok, műhelyek, összejövetelek, stb. Ilyenek után érdemes nézelődni. Számos tematikus klub létezik, ahová el lehet járni. Van társasjáték klub a társasjátékok kedvelőinek, túraklub azoknak, akik szeretnek túrázni, stb. Rengeteg hobbi és téma köré épült már ki valamilyen klubélet. Csatlakozz valamelyikhez! Vagy még jobb: próbálj ki többet is és ismerkedj! Általában ilyen helyen könnyebb, mert sokan nem ismerik a többieket, és valamilyen téma köré szerveződik a klubélet is, így az induló beszédtéma eleve adott. Ha már meglévő hobbid, érdeklődési köröd alapján keresel klubot, az is tökéletes, ám ha újat próbálsz ki talán még jobb! Így ugyanis nem csak új emberekkel ismerkedhetsz, de új tevékenységeket is kipróbálhatsz. Márpedig a változatosság megfelelő mértékkel segít fenntartani a lelkesedést és a motivációt, és hosszú távon boldogabbá tesz.

 

[box type=”info”] Mi egyelőre a BoldogságTervező Műhelyeket tudjuk erre ajánlani, ami amellett, hogy új emberekkel találkozhatsz rajtuk, még a személyiségfejlesztésben, a kommunikáció javításában, a stresszkezelésben és a félelmek legyőzésében is segít, de a neten biztosan találsz számos más, kedvedre való klubot is. Kutass körbe, és menj el néhányra! Nincs recept arra, hogy milyen gyakran kellene ezt megtenned, de havi egy-két alkalom azért javasolt lenne.[/box]

 

Képünk csak illusztráció 🙂

 

Miért érdemes energiát és időt fektetni a kapcsolataid ápolásába?

 

Ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak! – tartja a mondás. Leginkább akkor jut ez eszünkbe, amikor mások szokásait és hagyományait kell tiszteletben tartanunk az illem nevében. De ha jobban belegondolsz, ez a jó tanács egy kicsit többről szól! Egy adott közösségnek megvannak a saját szokásai, normái. A boldog emberek is egyfajta közösség, és – milyen érdekes – egész hasonló szokásaik vannak. Például a legtöbb boldog embernek kifejezetten jók a társas kapcsolatai. Minél boldogabb valaki, annál inkább. A kérdés csak az, hogy vajon azért jobb és kiterjedtebb a boldog emberek társas hálója, mert boldogabbak, vagy azért boldogabbak, mert jobbak a társas kapcsolataik?

 

Természetesen ez ügyben is végeztek kutatásokat, így nem nekünk kell spekulálni a válaszon. Az eredmények pedig kifejezetten ígéretesek számunkra: ha első lépésben kicsit tudatosabban elkezdet ápolni a kapcsolataidat, akkor az érzelmi állapotodra gyakorolt pozitív hatás nem marad el. Pozitívabb érzelmi állapotban, pedig könnyebben lehet ismerkedni és ügyesebben tudod ápolni a kapcsolataidat, vagyis egy – az ördögi kör után szabadon – angyali körbe kerülsz. És hogy miért érdemes az első lépéseket megtenni?

 

Mindnyájan szeretnénk tartozni valahova. Olyannyira, hogy a legtöbben nehezen tudnak még a nem működő, számukra káros társas vagy párkapcsolatoktól is megválni. Természetesen ennek evolúciós oka is van: akik együtt vannak, nagyobb valószínűséggel szereznek élelmet, jobban meg tudják magukat védeni, és az utódnemzés is csak így lehetséges. Nem vagyunk magányos farkasok. Még ennél is fontosabb azonban, hogy a szükség órájában van mellettünk valaki, akivel megoszthatjuk a bajunkat. Sőt még ennél is jobbat mondunk: J. S. House, K. R. Landis, D. Umberson, R. M. Kaplan, M. T. Toshima, L. M Verbrugge. Hogy kik ezek az úriemberek és mi a közös bennük? Mindnyájan kutatók, akik kutatásaikkal bizonyították: az erős társas kapcsolatokkal rendelkező személyek tovább élnek. Vagyis láthatod, hogy van ok bőven arra, hogy egy picit ebbe is fektessünk energiát. A kérdés tehát az, hogy pontosan mit és hogyan érdemes tenni. Ehhez a lépéshez a konkrét gyakorlatokat a következő cikkben fogjuk közölni. Erre a hétre a kapcsolataid bővítése gyakorlattal úgyis van már házi feladatod! Viszont addig írj ide néhány ötletet a hozzászólásokba a következő két témakörben:

 

  1. Hogyan bővíthetném a társas kapcsolataimat (milyen lehetőségem van az ismerkedésre)?

  2. Mit tehetek azért, hogy ápoljam a meglévő kapcsolataimat?