Két csiga beszélget
„Neked mi az életmeséd?”
„Elátkoztak s ezért
ragacsos nyálat húzok szerteszét.
közben meg cipelhetem a házam!
szenvedés, ez, barátom”
„Nos, Én máshogy látom”
– szólt
a másik csiga
„Fénylő selyemszőnyeget
terítek le folyton
mindig máshol vagyok, 
de mindenhol otthon.”

Az események megtörténnek velünk, de az interpretáció, a magyarázat hatalma a miénk.

Ebben rejlik a boldogságunk kulcsa is. A külső körülmények, történések hatása és következményei azon múlnak, hogy miféle történetet csiholunk ki belőlük magunk számára.

 

Melyik válasz a tiéd?

 

Ha elmész egy asztrológushoz, ő a csillagok állásába szövi a magyarázatot „pont akkor ért a Vénusz a negyedik házba, ezért történt ez”. Ha kineziológushoz mész, az a múlt eseményeivel magyaráz „gyerekkorodban ez meg az nagy trauma volt neked, fel kell oldanod.” Ha lelkészhez fordulsz, a válasz ez: „ez Isten akarata, és Isten útjai kifürkészhetetlenek.” Családállításon a családi energiamezők, réges-rég történt eseményekben fog rejleni a válasz. És így tovább, akárhány segítőhöz mész, akik válaszokat adnak Neked, annyiféle válasszal fogsz találkozni. Kielégítőek vajon ezek a válaszok? Ha nem, akkor mehetsz a következőhöz.

Tehát bárhová fordulsz, választ, magyarázatot és interpretációt kaphatsz arra nézve, hogy miért történt ez vagy az veled. Ha lusta vagy te magad saját élettörténetedet, életmesédet megalkotni, majd megalkotják helyetted mások, efelől kétséged se legyen.

 

A Te életmeséd

 

Mi ezen a blogon azt javasoljuk: készen kapott válaszok helyett gondold végig Te, mi legyen a Te történeted, a te meséd.

Játssz el a gondolattal: milyen mese lenne az életed, ha meg kellene írnod?

Ezt a gyakorlatot rendszeresen elvégeztetem a görögországi táborban is, hihetetlen, szép, furcsa, megkapó történetek jönnek elő. Van, aki képtelen megírni a saját meséjét, más azzal nyer feloldozást és nyugalmat, hogy bátran megírja. Ennél már csak az az érdekesebb, amikor a résztvevők egymásnak írnak történetet, biztatót, bátorítót, azok alapján amit a rövid egy hét alatt megtudtak róluk. Van ám meghatódás, sírás rendesen – hiszen ki az, aki pont nekem írna mesét felnőtt fejjel? Ritka, különleges alkalom és ajándék ez.

"Te vagy életed írója"

„Te vagy életed írója”

Gyógyító mesék

 

Mesékkel nemcsak saját magad számára magyarázhatod meg a történteket és enyhítheted a következményeket, mesékkel gyógyítani is lehet. Az előző feladat is gyógyító hatású – amikor a résztvevők egymásnak írnak mesét -, meseterápia is létezik, „házilag” is alkalmazható, például családtagokkal. Az egyik tanfolyami résztvevőtől egy gyönyörű példát kaptam erre.

Válása után a kisfia nagyon szomorú volt, nem tudott letenni a gondolatról, hogy a szülők megint összejönnek, nem tudott beletörődni a történtekbe. Az édesanyja nem tudta már, hogy hogyan tudná racionálisan elmagyarázni neki, hogy erre nincs esély, ezért úgy döntött, mond neki egy mesét. A mese a következőképpen hangzott (az illető ráadásul nagyszerűen tud mesélni is, most is beleborzongok amikor visszagondolok rá, milyen beleéléssel adta elő nekünk is a történetet):

„Kisfiam, a helyzet az, hogy még jóval a születésed előtt Te fent voltál az égben, az angyalok között. Az angyalok pedig látták, hogy én meg Apa gyermeket szeretnénk és körbenéztek odafent, ki legyen az, akit mi kapni fogunk, ki legyen az, aki hozzánk fog leszületni. Megkérdezték tehát az égben lévő gyermekeket: ki lesz az a bátor, aki leszületik hozzánk, vállalva azt, hogy nem fog tudni olyan családban élni, ahol az apa és az anya együtt vannak örökké. Ki lesz az a bátor, aki vállalja azt, hogy elvált szülők gyermeke lesz, ki vállalja ezt a hatalmas feladatot? És képzeld el, kisfiam, egyesegyedül Te voltál az a bátor, aki ezt elvállalta, Te vagy az, aki ezt a hatalmas feladatot kapta. És nagyon-nagyon büszke vagyok rád ezért.” 

A mesélő elmondta, hogy a kisfia egy darabig krokodilkönnyeket hullajtott ugyan, de ezután a mese után nyugodott meg és értette meg, hogy nincs remény arra, hogy ők valaha újra egy család legyenek. A mese gyönyörűen keretezi át a történteket: míg azelőtt a kisfiú a válás elszenvedője volt, a mese által bátor hőssé vált, aki maga választotta azt, hogy ebbe a családba születik. Érzed már a történetek, mesék erejét?

"Melyik angyalka vállalja ezt a feladatot?"

„Melyik angyalka vállalja ezt a feladatot?”

A most induló BoldogságTervezés Akadémia egyik fő célja is az többek között, hogy olyan énképet és életmesét alkoss magadról, amely erőt ad a mindennapokban. Fogunk foglalkozni a választásainkkal, önkifejezésünkkel, énképünkkel – izgalmas 10 hónap lesz! Ha kíváncsi vagy, részleteket itt találsz – október 11-ig koránkelő kedvezménnyel jelentkezhetsz!

[button link=”http://www.boldogsagtervezes.com/bt-akademia_i-ev” type=”big”] BoldogságTervezés Akadémia – indul! [/button]